Home Bewustzijn Stilstaan bij teleurstelling: een haptonomische benadering

Stilstaan bij teleurstelling: een haptonomische benadering

Door redacteur
haptonomie

Teleurstelling mag niet

Teleurstelling is volgens mij een van de moeilijkste emoties. Een gevoel waar we niet mee weten om te gaan, maar dat we liever direct ombuigen naar iets anders. Let maar eens op: hoe vaak troosten we onszelf en onze kinderen niet wanneer we teleurgesteld zijn? Hoe vaak gebeurt het niet dat we meteen met een verzachtende opmerking of gedachte komen: ach, volgende keer beter, zo belangrijk is het niet, dan neem je toch gewoon een andere. Straks mag je iets lekkers! Allemaal afleiders van het gevoel van teleurstelling. Gladstrijken die emotie!

Uitdrukking geven aan jezelf

Maar waarom willen we dat zo graag? Waar gaat teleurstelling eigenlijk over? Teleurstelling overkomt je wanneer je verwachtingen niet uitkomen. Je bent teleurgesteld in jezelf, je eigen kunnen, of in een ander, die niet doet wat jij graag zou willen. Ten diepste gaat dit over het uitdrukken van jezelf: je gevoel laat weten dat je geraakt bent, dat je verwachtingen had, dat je boos bent of verdrietig dat die niet gehaald zijn. Dat je de moed verloren bent, gefaald hebt? Er stond iets op het spel: je bent niet zomaar teleurgesteld. Uitkomen voor je teleurstelling betekent dat je jezelf laat zien, dat je uitdraagt wat belangrijk voor je is. En dat maakt kwetsbaar. Daar kan je op afgerekend worden.

Emoties inslikken

Wanneer je vaak je teleurstelling inslikt, doe je moeite om jezelf te verbergen. Je isoleert jezelf – om te beginnen van jezelf. Een deel van jou heeft geen bestaansrecht. Dit kost bakken energie! Om nog maar niet te spreken van de spanning die dit oplevert, waardoor je jezelf mogelijk gaat vastzetten. Dat maakt je minder flexibel, je kunt minder soepel inspelen op situaties, waardoor nieuwe teleurstellingen op de loer liggen.

Stilstaan bij teleurstelling

Een haptonomische benadering begint met het gevoel zelf onderzoeken. Om te beginnen kun je eens voelen hoe teleurstelling eigenlijk aanvoelt.

Aan welke signalen van je lichaam merk je dat je teleurgesteld bent? Krijg je warme wangen, gaat je hart sneller kloppen, word je onrustig? Of voel je je zwaar, laat je je schouders hangen? Misschien is het niet zo duidelijk, of voel je het pas achteraf. Dat kan zelfs per keer verschillen.

Vervolgens kijk je naar de dieperliggende emotie: hoe voelt het om teleurgesteld te zijn? Is het een prettige sensatie, of juist niet? Of een mix van beide? Zit er boosheid bij? Ben je kwaad dat het je niet lukt je doelen te verwezenlijken? Of verdriet, omdat je iets heel graag wilde dat niet doorgaat? Misschien ben je wel bang – dat je niet goed genoeg bent bijvoorbeeld. Al onderzoekend komen de thema’s die voor jou een rol spelen bij teleurstelling naar boven.

Heilzaam

Het kan heilzaam zijn om je emoties aandachtig te volgen en te doorleven. Je kunt er onderliggende patronen mee ontdekken. En wanneer je je daarvan bewust bent, verwerf je keuzevrijheid. De haptotherapeut doet precies dat: samen op onderzoek gaan naar de patronen die je ontwikkeld hebt. Via die bewustwording, kun je nieuw gedrag aanleren en een nieuwe balans vinden.

Het maakt al verschil door gewoon eens keer bewust te voelen wat je overkomt in plaats van op je gebruikelijke manier te reageren. Kijk eens wat dat je oplevert.


Meer lezen over haptonomie? Lees ook deel 1 en 3 van de haptonomie blogserie: Klik hier voor deel 1 over haptonomie en klik hier voor deel 3 over ruimte geven aan gevoelens. Voor meer informatie: www.haptonomiebaarn.nl

Beeld: Shutterstock

Boekentip Inspirerend Leven: Haptonomie en haptotherapie – Pieter van der Slikke

Wil je meer lezen over hoe je haptonomie het beste kunt gebruiken om je zintuigen te gebruiken bij het ervaren van relaties?

Dit Ankertje geeft een introductie in de haptonomie en haar toepassing in het dagelijks leven, opvoeding en werk, van geboorte tot ouderdom. Bestel jouw exemplaar voor maar €10,- via onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com.

5 comments

Avatar
Haptissimo 14 januari 2010 - 16:07

Goed stuk Daan. Prima de essentie geraakt en dicht bij waar het om gaat gebleven. Het aanvankelijke gevoel. Prikkelend ook. Maakt nieuwsgierig en je geeft weinig weg. Goeie promotie voor je praktijk.

Melvin

Reply
Avatar
Daniëlle van den Berg 14 januari 2010 - 16:38

Dank je wel voor je compliment. Voor zelfonderzoek moet je de diepte in. Stilstaan bij het gevoel. Maar wat bedoel je met “je geeft weinig weg”?
En het maakt me nieuwsgierig naar jouw beleving van teleurstelling…

Reply
Avatar
Haptissimo 14 januari 2010 - 19:48

Neehee! Geen teleurstelling. Juist compliment. Het is teaser om meer van hapto te willen weten. I like.

Reply
Avatar
ITH Haptonomie 20 november 2012 - 11:15

Interesse gewekt door dit artikel? kijk dan eens op http://www.ith-haptonomie.nl voor informatie over een cursus, workshop of opleiding. Verrijk jezelf!

Reply
Avatar
Vonny Nuijten 15 april 2013 - 15:03

Mooi geschreven. Het mooie van de haptonomische begeleiding vind ik dat het uitgangspunt totale aanvaarding is van dat wat er is. En van daaruit onder- en achterliggende emoties en gevoelens onderzoeken. Prachtig, zo haal je het beste weer uit jezelf omhoog.

Reply

Leave a Comment