Spiritualiteit

Dankbaarheid & lichtwerkers: de kracht van dankbaarheid

Door Robert Bridgeman
Dankbaarheid & lichtwerkers: de kracht van dankbaarheid

Er is weinig in het leven zo belangrijk en krachtig als dankbaarheid. Daar zijn een aantal redenen voor. Daarvan licht ik er drie uit in dit artikel en lees je twee manieren om dankbaarheid te cultiveren. Tussen de lijntjes vind je extra aanwijzingen voor lichtwerkers. Daar gaan we…

Drie redenen om dankbaarheid te cultiveren

1. Tevredenheid

Veel mensen hebben last van teveel verwachtingen en stellen te hoge eisen aan het leven. Verwachtingen leiden bijna altijd tot teleurstellingen. Je kunt overigens wel met een algemene positieve verwachting naar de toekomst kijken. Dat heeft een andere nuance en helpt je bij het manifesteren van je leven.

Heel veel mensen hebben alles wat hun hartje begeert, maar zijn niet tevreden. De lat ligt altijd hoger, het is nooit goed genoeg. Diep van binnen wil dat zeggen dat ze zichzelf niet genoeg vinden. Het leven is dan een vlucht naar vooruitgang om de pijn van de teleurstelling niet te hoeven voelen.

Als je niet tevreden bent met jezelf en je leven is het lastig om gelukkig te zijn. De Boeddha zei het al: “Het geheim voor ongeluk is niet tevreden zijn met wat je hebt en willen wat je niet hebt.” Dat betekent dat geluk ligt in het tegenovergestelde: Tevreden zijn met wat je hebt. En tevredenheid kan zich optimaal manifesteren in een bedding van dankbaarheid. Een dankbaar mens is en tevreden en gelukkig mens.

2. Ontvangen

We hebben allemaal geleerd dankbaar te zijn als we iets krijgen. Instinctief begrijpt ieder mens dat de energie van dankbaarheid en de energie van ontvangen bij elkaar horen. Dat werkt twee kanten op: als je iets ontvangt ben je dankbaar… Maar wat de meeste mensen vergeten zijn is dat dit principe ook andersom werkt: als je dankbaar bent ontvang je.

Wanneer je in een staat van dankbaarheid bent ontstaat er synchroniciteit. Je brengt jezelf in een staat van ontvangst waardoor je (ziels)verlangens zich makkelijker manifesteren in je leven. De mensen, gebeurtenissen en middelen die je diep van binnen altijd al verlangde komen ineens spontaan naar je toe. Het leven wordt magisch en volledig. Ik spreek hier uit ervaring.

3. Groei

Dankbaarheid is liefde in groei. Trillingsgewijs staat dankbaarheid heel dicht bij Universele liefde, ook wel Metta genoemd. Denk maar eens aan iemand die heel veel van jou houdt. Wat voel je? Dankbaarheid en liefde in je borstgebied. (Bij diepere en langere beoefening ga je het voelen als Kundalini, energie in je bekken die omhoogstroomt naar je 3e oog en kruin).

Wat is het onderscheid tussen die twee trillingen? Dat is best een genuanceerde waarneming die beoefening vraagt. Dankbaarheid en liefde zijn zo aan elkaar verwant, dat je jezelf verbinden kunt met de Universele liefde door dankbaarheid te voelen. Dankbaarheidsbeoefening helpt je aan te sluiten op de oorspronkelijke bron van Universele liefde en licht.

Een voorwaarde voor deze diepe vorm van dankbaarheid is overgave. Als je je overgeeft aan het leven en aan je hoogste bewustzijn, dan geef je dankbaarheid de kans om zich door je heen te manifesteren.

Je hoogste bewustzijn of Spirit heeft een veel grotere intelligentie dan jij met je verstand kunt bevatten. Overgave aan Spirit maakt je leven ongekend magisch. Voor je het weet leef je een leven dat je stoutste dromen overtreft. Als je dankbaar bent, je overgeeft aan Spirit en de uitkomsten en verwachtingen in je leven loslaat, geef je je hoogste bewustzijn de kans zich te ontvouwen.

Dankbaarheid voor lichtwerkers

Uiteindelijk is het bovenstaande wat lichtwerkers komen doen op aarde. Je verbinden met jouw hoogste bewustzijn: Spirit. Je Spirit is namelijk vrij van de illusie van afgescheidenheid. Spirit is één met de oorspronkelijke bron. Spirit, ook wel het IK BEN genoemd in de Advaita Vedanta, Boeddhanatuur in het Boeddhisme, Christus bewustzijn en de Geest in de Gnosis, zit niet gevangen in KARMA.

Zoals de delen van jou binnen die zich binnen de illusie van afgescheidenheid bevinden dat wel zijn: Je ziel, je hoger zelf, je fysieke, emotionele en mentale lichamen en je persoonlijkheden zijn allen gevangen in KARMA. Wanneer je je doormiddel van dankbaarheid kunt verbinden met je Spirit, bevrijd je je (tijdelijk) uit de wetten (of gevangenis) van KARMA en kun je het werkelijke licht van de Universele bron op aarde brengen.

Twee manieren om dankbaarheid te cultiveren

Er zijn verschillende manieren om dankbaarheid in je leven te brengen. Allen hebben ze te maken met overgave. Allen leiden je via dankbaarheid naar de Universele bron. Het leek me aardig om in dit artikel twee manieren uit te lichten uit mijn eigen beoefening.

1. Dankbaarheidsmeditatie

Een prachtige meditatie om je dagelijkse meditatie mee te beginnen of te eindigen. Wat je doet is in feite heel simpel: je gebruikt de mantra: DANK… U….

Op de inademing denk en voel je DANK… en op de uitademing U… Tegelijk richt je je aandacht op je borstgebied en laat de dankbaarheid opkomen. Je kunt in het begin best een hulpmiddel gebruiken door aan iemand te denken die veel van jou houdt en zo het dankbaarheidsgevoel op te roepen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je dankbaar bent voor niets of niemand in het bijzonder. Anders richt je je dankbaarheid teveel.

Je kunt deze techniek ook tussen je meditaties door beoefenen, eigenlijk de hele dag door. Wanneer je zit, loopt, werkt, etc.

Voor lichtwerkers:

Let op dat de U die je dankt geen god, engel of opgestegen meester is, maar je Spirit en de Oorspronkelijke Universele bron. De meeste goden, engelen en opgestegen meesters zijn duistere wezens die zich voordoen als lichtwezens.

Het vraagt een hoog bewustzijn om de werkelijke lichtkrachten te onderscheiden van de verkapte duistere krachten uit de astrale wereld. Door rechtstreeks op de Universele bron te focussen weet je zeker dat je zuiver blijft en niet per ongeluk duistere krachten kanaliseert.

2. Prostaties of buigingen

Wanneer je mediteert in Boeddhistische centra of tempels, is het gangbaar dat je voor en na de meditaties prostraties of buigingen doet om overgave en dankbaarheid te symboliseren (zie foto). Je buigt voor je eigen Boeddhanatuur of Spirit. Niet voor een boeddha of god buiten jezelf.

De oefening is eenvoudig, maar dient met bewustzijn en overgave uitgevoerd te worden. Er zijn veel verschillende versies van.

Ik geef je er één met drie punten van aandacht:

1. Ga zitten op je knieën en stem je via je chakra’s af op de bron (van je pereneum naar boven je kruin). Voel je hele lichaam goed aan tijdens deze oefening.
2. Vouw je handen in Namasté houding voor je hartchakra. Denk en voel LIEFDE terwijl je je gevouwen handen tegen je hart aandrukt.
3. Breng je gevouwen handen naar je voorhoofd (3e Oog) en denk en voel WIJSHEID terwijl je je gevouwen handen tegen je voorhoofd aandrukt (zie foto).
4. Buig voorover, nog steeds zittend op je knieën, leg je handen met de palmen omlaag op de grond en raak ook met je voorhoofd de grond. Duw jezelf tegen de vloer en denk en voel OVERGAVE.
5. Ik voeg er zelf nog aan toe terwijl ik op de grond gebogen lig: “Uw wil geschiede, ik ben uw instrument”. Hiermee geef ik mijn Spirit de ruimte om zich door mijn lager ego te manifesteren.

Deze buigingen doe je drie keer achter elkaar met een algemeen gevoel van dankbaarheid en overgave. Maak het zo Intens en bewust mogelijk. Meestal doe ik ze voor of na mijn ochtendmeditatie.

Permanente staat van dankbaarheid

Door de dankbaarheidsmeditatie en de prostraties te integreren in je dagelijks leven breng je jezelf in een permanente staat van dankbaarheid en daarmee in een permanente staat van:

  • Tevredenheid
  • Ontvangst
  • Groei
  • Synchroniciteit
  • Universele liefde
  • Overgave

Dankbaarheidsbeoefening is daarmee één van de meest effectieve en krachtige beoefeningen voor een gelukkig, lichter en vrij leven. Een belangrijke sleutel naar aansluiting en verbinding met het allerhoogste. Natuurlijk zijn er ook andere methoden die je rechtstreeks kunnen verbinden met de Universele bronliefde zoals Metta meditatie, Bhakti Yoga en Shamanic breathing.

Persoonlijke noot:

Voor mij is een leven in overgave, dankbaarheid en zachtheid een mooi doel op zich. Daarnaast is het een flinke uitdaging in de drukte van alledag. Na elf jaar deze oefeningen te hebben gedaan, merk ik hun enorme effect. Ik ben nog niet waar ik in potentie kan zijn in ontwikkeling op dit gebied, het gaat met ups en downs, maar ik ben tevreden en dankbaar met de ontwikkelingen en de groei zover en geef mijn bevindingen graag door aan jou.

Ik wens je veel dankbaarheid toe en dank je voor je aandacht bij het lezen van deze blog. Wellicht weet jij nog andere technieken en methoden om dankbaarheid te cultiveren. Schroom niet ze onder deze post te schrijven!

Leuk als we samen delen en elkaar inspireren en stimuleren.

Thank you for being.

DANK U, DANK U, DANK U

Boekentip: Lichtwerker

Boekentip: Lichtwerker

Lichtwerker is een boek voor gevoelige mensen die van uit licht en onvoorwaardelijke liefde leven en delen. Herken jij je hierin? Dan is dit een boek voor jou! Ze geeft aansprekende voorbeelden van andere lichtwerkers en praktische tips hoe je als lichtwerker je kostbare bezit goed kunt beschermen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Robert Bruggeman:

Deel dit artikel online
Robert Bridgeman
Robert Bridgeman

Robert Bridgeman is een integere lichtwerker en spiritueel leraar. Vanuit het retraitecentrum Terra Nova in Zuid Frankrijk geeft hij het liefdesbewustzijn (Christus bewustzijn) handen en voeten door het zelf voor te leven. Robert is een avontuurlijke bewustzijnsonderzoeker. Robert staat - na 10 jaar wereldwijd onderzoek en scholing - in verbinding met talloze spiritueel leraren, centra en (hersen)wetenschappers over de hele wereld die zich bezig houden met het nieuwe bewustzijn van liefde, wijsheid en compassie. Zijn missie Zijn missie, visie en purpose in dit leven is om zoveel mogelijk lichtwerkers te inspireren, te verbinden en wakker te schudden.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?