Bewustzijn

Overgave en vertrouwen

Door redacteur
Overgave en vertrouwen

Hoe kom je bij overgave als het leven niet gaat zoals jij wilt? Als je niet lekker in je vel zit, moe bent of depressief?

Er zijn momenten waarop we in actie moeten komen om actief iets aan onze omstandigheden te veranderen, maar soms ook wordt er vooral overgave van ons gevraagd en is dat de weg naar heling. Immers, zolang je vecht, boos bent, ontevreden ben of als maar bezig met dat wat je uit je leven weg wilt hebben, ben je niet open om datgene te ontvangen en te genieten wat er voor jou klaar ligt… Er zijn altijd twee polen: yin en yang; het ontvangende, vrouwelijke oerprincipe en het mannelijke principe van de doelgerichte actie. Elk van deze heeft een eigen, onmisbare waarde. Het is de kunst van het juiste ding op het juiste moment.

Overgave is niet-doen

Onlangs vroeg iemand mij: “Hoe zou ik, denk jij, meer in de overgave en vertrouwen kunnen geraken?” Ik ben zelf een doener en heb veel moeten leren over overgave. Ik vond dit dus een mooie vraag en wil er hier graag een paar woorden aan wijden: Overgave is niet-doen. Het is vertrouwen dat het hoe dan ook goed is of goed komt. Maar waarop kan je dan vertrouwen en hoe kom je bij vertrouwen? Ik vergelijk het in mijn nieuwe boek met de herfst. De herfst is bij uitstek het seizoen wat ons in de overgave dwingt. De blaadjes gaan vallen. De oude vorm laat definitief los en het nieuwe is er nog niet. Is de boom bang om haar blad te verliezen? Ik zou het niet weten. Wat ik wel weet, is dat in het voorjaar prachtig nieuw, vers blad zal gaan groeien waar ik van kan genieten en me over kan verwonderen. Daarom, omdat ik dat weet, ben ik niet bang. Nu zijn er in het leven veel dingen die we niet weten. En veel ervaringen die ons beangstigd hebben. Daarom willen we graag controleren, grip hebben, be-grijpen. Daarom ook, houden we ons vast aan geloof en is dat voor veel mensen iets waarvoor ze bereid zijn oorlogen te voeren.

Om het kort te houden

Overgave is voor mij: weten dat iets je in het leven geroepen heeft. Iets wat zo’n oneindige intelligentie heeft dat het jouw lichaam heeft doen groeien uit een eicel en een zaadcel. Hoe dieper je je kan verwonderen over het wonder van jou, jouw leven, hoe dieper je kan buigen voor het mysterie. Dat gaat aan een religie voorbij. Zoals je geen religie nodig hebt om te weten dat de boom haar blad terug zal krijgen, mooi, vol en fris. Het is een weten, voorbij geloof. Een dergelijk weten biedt vertrouwen en houvast. Als je goed kijkt, is er veel van dit soort weten wat je kan aflezen aan de natuur. De tao van gezondheid gaat daar in wezen helemaal over. Het opent je de ogen voor het wonder van het leven en voor hoe rijk het is. Een andere factor is dankbaarheid: als je bewust zoekt naar die dingen in je leven die jou steunen en voeden, dan open je vanzelf en kom je gemakkelijker tot overgave en vertrouwen.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reacties
  1. Emma 30 november 2019 - 14:58
    Reply

    Fijn artikel en slaat precies op een overgave ‘probleem’ waar ik inmiddels al geruime tijd mee worstel. Ik heb een burn out en last van slapeloosheid (al jaren, maar nu echt extreem sinds een half jaar). Deze slapeloosheid veroorzaak ikzelf doordat ik er een enorme druk op heb gelegd: slaap ik niet dan herstel ik niet. Tegelijkertijd ben ik al geruime tijd bezig met het ‘ontwikkelen’ van overgave en vertrouwen. Ik lees er veel over, doe meditaties, schrijf veel en probeer dit echt te voelen. De dagen dat ik dit voel, gaat het slapen direct beter. Helaas gaat het vaker niet goed dan wel. Ik zou zo graag willen dat ik in een blijvende staat van vertrouwen en overgave verkeer, omdat ik rationeel ook wel weet dat de natuur zijn werk doet. Ook zonder mijn controle, de angst steekt steeds de kop op. Zijn er tips om mij te helpen. Ik ben echt een beetje ten einde raad, wetende dat de sleutel in mezelf ligt en dat daardoor juist een bepaalde spanning veroorzaakt, is enorm frustrerend! Ik hoop dat ik nog wat kan leren, hoor het graag ! Liefs

  2. Belinda Voorkamp 30 december 2019 - 19:27
    Reply

    He Emma Ik ben jarenlang een enorm slechte slaper geweest. Ik deed precies hetzelfde als jij. Door diverse heftige gebeurtenissen die ik niet onder controle had leerde ik meer hoe ik tot overgave kon komen. Van nature ben ik zo niet. Na een jaar of 7 slecht slapen nam ik een drastisch besluit; al zou ik nooit meer een uur slapen, ik zou gewoon gelukkig zijn. Dat hele slapen; nergens voor nodig! En het werkte! Nog steeds wordt mijn slaap snel beïnvloed door dingen al vind ik mijzelf een prima slaper nu. Ik trek me er gewoon niets meer van aan. Sterker nog; ik kan er prima tegen een het heeft absoluut voordelen! Ik werk, studeer, heb een gezin en een druk sociaal leven etc. Lukt prima. Einstein sliep maar een uur of 3 per nacht! De geest kan zoveel... Anders denken is de oplossing! Succes!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?