Spiritualiteit

Hekserij & magie van de natuur: welke groene heks ben jij?

Door Lunadea
Hekserij & magie van de natuur: welke groene heks ben jij?

Voel je verschillende soorten energie aan in de natuur? Dan kan het zijn dat je een heks bent. “Je bent een heks als je werkt met die energie en er spirituele betekenis aan geeft, én jezelf daarbij een heks noemt,” zegt onze favoriete heks Lunadea. In dit fragment uit Heks in het groen legt ze uit welke soorten groene heksen er zijn. Welke ben jij?

Je bent een groene heks als de natuur de grootste rol speelt in je magisch werk.

Wanneer ben je een heks?

Voel je verschillende soorten energie aan in de natuur? Dan kan het zijn dat je een heks bent. Nu moet je niet denken dat alleen het aanvoelen van de verschillende soorten energie je meteen een natuurlijke, groene heks maken. Er zijn genoeg natuurliefhebbers die de natuur aanvoelen en zich er sterk mee verbinden, maar zichzelf geen heks noemen. Je bent een heks als je werkt met die energie en er spirituele betekenis aan geeft, én jezelf daarbij een heks noemt. Je bent een groene heks als de natuur de grootste rol speelt in je magisch werk.

In hekserij zijn een heleboel verschillende stromingen die met de natuur werken, en dat doen ze allemaal weer net een beetje anders. Het lastige is dat we als mens geneigd zijn om te willen inkaderen om iets begrijpelijk te maken. Maar in hekserij ben je zelf degene die bepaalt wat je doet, wat er vaak voor zorgt dat je al meerdere vormen van hekserij zou moeten noemen om aan te duiden wat voor heks jij bent.

Zo noem ik mezelf een traditionele heks omdat ik graag oude tradities implementeer in mijn hekserij. Omdat ik graag werk met natuurmagie noem ik me ook een groene heks. Ik ben een pagan omdat voor mij de natuur bezield is. Omdat ik niet werk met goden zou je me ook nog een heiden kunnen noemen. En het werken met voorouders en trancewerk zou je heggerijden kunnen noemen, maar ook seidr (noordse sjamanistische hekserij).

5 verschillende vormen van natuurlijke hekserij

Traditionele hekserij

Dit is een vorm van hekserij die teruggrijpt op de hekserij van voor de heksenvervolgingen, en voordat hekserij en volksmagie door het Christendom werd beïnvloed. Deze vorm van hekserij is sterk gericht op de natuur, volksgebruiken en verbinding met het land en de streek waar je vandaan komt. Het gaat er in deze vorm van hekserij niet om het verleden te reconstrueren, maar er juist van te leren en de oudheid en de magie te voelen in de gebruiken van toen. Doordat de gebruiken al eeuwenlang worden uitgevoerd, schuilt daar grote kracht in.

Heggerijden

Een Oudnederlandse naam voor het bedrijven van hekserij. De heg of haag verwijst naar de afscheiding tussen de zichtbare en onzichtbare werelden. Met rijden wordt bedoeld: er schrijlings overheen zitten, met één been in de realiteit en met het andere been in de andere wereld.

De haag was vroeger de veilige omheining om een dorp of stad, die de afscheiding vormde tussen de beschaving binnen en al het onbekende daarbuiten. Heggerijden is de symbolische verwijzing naar het in trance over die omheining kunnen reizen zonder er fysiek overheen te gaan. Het is een vorm van intuïtief paranormaal reizen naar andere dimensies, andere werelden, om daar de magie die je uitstuurt direct naartoe te brengen.

Groene magie

Groene magie behelst het magisch werken met alles wat groen is zoals planten, bomen, kruiden en bloemen. Dikwijls hebben beoefenaars van groene magie ook grote interesse in de medische werking van planten. Groene heksen verzamelen hun materialen in de natuur en leren om daar vervolgens mee te werken.

De magie van het werken met natuurlijke materialen beperkt zich niet alleen tot het inzetten van deze materialen. Ook rituelen rondom het verkrijgen van de materialen vallen hieronder. Zo zal een groene heks niet zomaar iets plukken omdat het nodig is, maar letten op de stand van de zon en de maan, en een klein dankritueel uitvoeren voor de plant waar wat vanaf wordt geplukt. In principe voeren alle groene heksen ook natuurmagie uit.

Natuurmagie

Natuurmagie is het werken met de bezieling die je in de natuur voelt. Natuurmagie is heel breed, omdat de natuur ook veelomvattend is. Alles wat met de magie van de natuur te maken heeft kun je onder natuurmagie scharen: het werken met de kracht van kruiden, met de kracht van bomen, met de kracht van dieren, het voorspellen aan de hand van tekenen uit de natuur, het aanvoelen van leylijnen, het werken met de energieën van het land, met de vier elementen, natuurwezens, et cetera.

Seidr

Deze vorm van Noordwest Europese sjamanistische hekserij werkt veel met trance, zang, drum en ritme. Ook wordt er gewerkt met voorouderwerk, landschapsmagie en oude gebruiken, maar het is meer sjamanistisch gericht dan de hierboven genoemde vormen van magie en hekserij. Het gaat verder terug op oude gebruiken en is in feite een samenvoeging van alle bovenstaande magievormen.

Je eigen weg bepalen

Hierboven heb je kunnen lezen wat de verschillende stromingen in hekserij inhouden die veel met de natuur werken, maar het is aan jou hoe jij jouw eigen hekserij noemt, of je je houdt aan een bepaalde stroming of er zelf invulling aan geeft en een eigen naam.

Het belangrijkste is dat je jouw hekserij uitvoert op een manier die bij jou past en goed voelt. Ga voor jezelf op zoek naar wat jou aanspreekt en leer erover wat je kunt vinden. Probeer niet te veel tegelijk te willen leren want dan zul je merken dat er weinig van blijft hangen. Het is beter om je eerst geruime tijd in een onderdeel te verdiepen en je dat eigen te maken en daarna pas een nieuwe kunde te onderzoeken. Een ding is zeker: natuurmagie begint allemaal met het leren je te verbinden met de natuur.

Fragment: Heks in het groen

Heks in het groen

Heks in het groen

Leer alles over oerkracht, natuurmagie, rituelen, elementen en de seizoenen in 'Heks in het groen' van bestsellerauteur Lunadea, een van Nederlands bekendste heksen!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Lunadea over hekserij:

Deel dit artikel online
Lunadea
Lunadea

Ik ben een heks. Mijn leven is doorspekt met magie, symboliek en rituelen. Hekserij is mijn levenswijze. Niet op een religieuze wijze, want hekserij is voor mij heel aards! Heksen voelen aan dat de natuur bezield is en dat je zelf ook onderdeel bent van de natuur. Omdat hekserij zo'n grote rol speelt in mijn leven, schrijf ik er over in blogs, in boeken, geef ik er cursussen en lezingen over. Hekserij geeft diepgang en betekenis aan het leven, en het wordt tijd dat daar meer over bekend wordt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?