Waar ben je naar op zoek?

Inspiratieplatform voor spiritualiteit, gezondheid en bewustwording

Geplaatst: 9 mei 2025

Volle maan in Schorpioen (12 mei 2025): het is tijd voor verandering & oude paden achterlaten

De volle maan van 12 mei 2025 in Schorpioen belooft intens en transformerend te worden. Oude emoties komen naar de oppervlakte, spanningen lopen op en relaties kunnen onder druk komen te staan. Dit is een periode van diepe innerlijke processen, onverwachte wendingen en spirituele groei. Laat je meenemen in de astrologische energieën die nu voelbaar zijn en ontdek wat deze volle maan jou te vertellen heeft.

Doordat diep weggestopte emoties uit jouw onderbewustzijn naar boven komen, zet deze volle maan krachtige transformaties in gang.

Volle maan in Schorpioen 12 mei 2025

Heb jij last van slapeloze nachten, emotionele momenten, hoofdpijn en extreme vermoeidheid? Weet dan dat de volle maan hier invloed op heeft. De aankomende volle maan van 12 mei 2025 in het waterteken Schorpioen is namelijk zeer intens. Doordat diep weggestopte emoties uit jouw onderbewustzijn naar boven komen, zet deze volle maan krachtige transformaties in gang.

Daarnaast activeert de onrustige en gespannen energie van Uranus, die recht tegenover de volle maan staat, je rebelse kant. Je voelt ineens de drang om een andere koers te kiezen en oude paden achter je te laten.

Het wordt lastig om alles bij het oude te houden. Je voelt de behoefte om je intuïtie te volgen, je talenten in te zetten en plannen te maken voor de lange termijn. Je visie op de toekomst wil serieus genomen worden. Vooral relaties zullen geraakt worden door deze volle maan, want Juno, de dwergplaneet die symbool staat voor het huwelijk en jouw tweelingziel, staat pal naast de volle maan.

De eigenschappen van Schorpioen

De maan staat in Schorpioen, een mysterieus en emotioneel teken: intens voelend en diepzinnig. Schorpioenen hebben een krachtige persoonlijkheid. Om hun gevoeligheid te beschermen en emotionele veiligheid te creëren, bouwen ze soms een defensieve muur om zich heen en houden ze liever verborgen wat er innerlijk speelt.

Ook proberen ze grip te houden op hun omgeving om te voorkomen dat diepliggende angsten naar boven komen of dat ze gekwetst raken. Deze angsten kunnen gaan over verlating, bindingsproblemen, ziektes of zelfs de dood. Is een Schorpioen eenmaal gekwetst, dan is vergeven lastig. Boosheid, woede of zelfs wraak kunnen de overhand nemen.

De invloed van Schorpioen biedt echter ook de kans tot diepe transformatie en spirituele groei. Thema’s als seksualiteit, macht, dood, onderzoek, mysterie en zelfs criminaliteit (de onderwereld) horen bij dit teken.

Je komt in opstand tegen verstikkende situaties en relaties

Tijdens de nieuwe maan in Stier zocht je waarschijnlijk emotionele veiligheid via financiële stabiliteit of een relatie die geborgenheid biedt. Dit thema krijgt nu een vervolg. Maar wanneer angst je aanzet tot controle over je omgeving of partner, werkt dat juist verstikkend.

Misschien ben je geneigd om te claimen, te manipuleren of te sturen. Als boosheid of jaloezie daarbij komen, kan dit ertoe leiden dat de ander zich wil losmaken en meer vrijheid zoekt. Andersom kan dit natuurlijk ook gelden. Opstandigheid neemt toe en plotselinge beslissingen worden genomen, wat voor onzekerheid, angst en spanningen zorgt — bij jou en/of je partner. Een crisis ligt op de loer.

Je voelt mogelijk ook de behoefte om afstand te nemen van mensen die jaloers zijn op jouw vrijheid of talenten, of die je belemmeren in het volgen van jouw eigen pad. Misschien verlang je naar meer vrijheid op werkgebied, zodat je jouw werk kunt inrichten op jouw manier. Deze volle maan nodigt uit tot verandering.

Afstand is nodig: ruimte om je te richten op jouw zielsmissie

Saturnus en de noordelijke maansknoop maken een harmonieus aspect met de volle maan en bieden ondersteuning bij het aangaan van nieuwe uitdagingen. Saturnus helpt je om fysiek of emotioneel afstand te nemen van een situatie of relatie, zodat er ruimte ontstaat om oude emoties te verwerken.

Wanneer je je terugtrekt in je eigen energieveld, wordt duidelijker of wat je voelt wel echt van jou is. Het is goed mogelijk dat je emoties van bijvoorbeeld je partner hebt overgenomen. Je focussen op werk of taken kan helpen om uit een gespannen sfeer te komen en emoties te laten zakken.

De noordelijke maansknoop helpt je om je te richten op de ontwikkeling van nieuwe kwaliteiten, toekomstplannen en je zielsmissie: een waardevolle afleiding wanneer alles even te veel wordt. Je voelt de roep om je zielsmissie serieus te nemen.

Tweelingzielen

Voor tweelingzielen kan deze volle maan bijzonder intens zijn, vooral wanneer er sprake is van verlatings- of bindingsangst, of wanneer er nog verdriet sluimert over “het verlies van de ander”. Alles wat verborgen is, wil nu naar de oppervlakte komen.

Door angst en onverwerkt verdriet kun je geneigd zijn je tweelingziel krampachtig vast te houden. Je zoekt misschien intens contact, verdiept de seksuele verbinding, raakt verwikkeld in psychologische spelletjes of gaat obsessief gedrag vertonen. Dit kan voor de ander verstikkend aanvoelen, waardoor die afstand neemt, op zichzelf gaat wonen of bij een karmische partner blijft.

Er ontstaat dan (tijdelijk) een verwijdering: een noodzakelijke fase om oude pijn en trauma’s uit dit en vorige levens te verwerken, en terug te keren naar jezelf. Onverwachte gebeurtenissen kunnen deze gevoelens triggeren. Ze vragen je om je te richten op je toekomstplannen en je zielsmissie.

Lichtreis “volle maan in Schorpioen 12-5-2025

Voor de volle maan in Schorpioen geven Karin en Danique Vergeer een online lichtreis op 12 mei 2025. Meer informatie vind je hier.

Inspirerend leven is zowel inhoudelijk als organisatorisch niet betrokken bij dit evenement en draagt er dus geen verantwoordelijkheid voor.

Leven met de maan

Leven met de maan

Yasmin Boland maakt in Leven met de maan inzichtelijk hoe maancycli werken en hoe je de energie van de maan in jouw leven kunt inzetten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:


Tags: , , , , , ,

Geplaatst:

Hoe kan het dat het zo lastig is om blijvend gewicht te verliezen? Deze tips kunnen je hierbij helpen

Veel mensen lijken altijd op dieet te zijn. De ene keer volgen ze het keto dieet, de andere keer een extreem sportprogramma en weer een andere keer eten ze alleen maar appels. Hoe kan het dat het zo lastig is om blijvend gewicht te verliezen? Gewoon wat minder eten en meer bewegen toch? Als het zo makkelijk zou zijn zouden niet zoveel mensen dit probleem hebben. Als je echt een transformatie wilt maken en voor altijd gewicht wilt verliezen vergt dat een holistische aanpak waarbij veel meer komt kijken dan alleen je eet- en beweegpatroon veranderen. Hoe je dat aanpakt? Je leest het hier!

Holisme

Vanuit holistisch oogpunt kunnen we er vanuit gaan dat je als mens compleet en volmaakt bent. In plaats van symptomen te bestrijden, wat je doet met diëten, zoek je naar de echte oorzaak van het “probleem”. Die ligt altijd op dieper niveau. In principe hoeft wat zwaarder zijn niet altijd erg te zijn, maar overeten kan veel ziekten veroorzaken. Denk maar aan overgewicht, een te hoge bloeddruk, ongezonde cholesterolwaarden en diabetes. Een gezond gewicht verhoogt de kwaliteit van leven en zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit.

Het is dus noodzakelijk om als je jezelf betrapt elke keer een nieuw dieet te beginnen dieper in jezelf te duiken om erachter te komen wat de echte oorzaak is.

Overgewicht

De meest voorkomende echte oorzaken van overgewicht zijn angst, het missen van veiligheid, niet kunnen omgaan met emoties, zelfafwijzing en onzekerheid. Het vraagt moed om daar en naar alle gedragspatronen die je erom heen hebt gebouwd om jezelf te beschermen, echt naar te kijken en je vrij te kunnen maken van deze patronen. Maar als je daar voor openstaat dan zal je moeiteloos gewicht verliezen en voor altijd op gewicht blijven.

Besef dat dit geen quick fix, is dus neem er de tijd voor om hier in te duiken en heb geduld met jezelf. Wees er trots op dat je dit aangaat en vertrouw erop dat dit de juiste route is. Deze tools helpen je erbij:

1. Positieve affirmaties

Grote kans dat je jezelf hebt aangeleerd om jezelf af te wijzen als je iets ongezonds hebt gegeten of nog erger: om jezelf te straffen door jezelf af te matten in de sportschool. Ook weinig eten op basis van discipline komt veel voor en hoewel je zou denken dat deze manier van jezelf controleren je zou helpen, saboteert het eigenlijk alleen maar de hele boel.

Het is heel belangrijk om liefdevol met jezelf om te gaan. En hoe gek het ook klinkt, dit kan best een opgave zijn om jezelf aan te leren als je dat jarenlang niet hebt gedaan.

In plaats van jezelf af te wijzen kun je jezelf positief benaderen door hardop affirmaties uit te spreken. Bijvoorbeeld: “Ik ben veilig met mijn eigen gevoelens, of ik accepteer mezelf zoals ik ben.” Bedenk een paar zinnen die jou kracht geven en herhaal ze dagelijks meerdere keren hardop.

Lees verder: Waarom positieve affirmaties zo belangrijk zijn voor overvloed, geluk en gezondheid

2. Word je bewust van je emoties

Het helpt hierbij om een emotie dagboek bij te houden. In veel gevallen eet je teveel omdat je een bepaalde emotie niet wilt voelen. Het kan goed zijn dat jij bijvoorbeeld altijd als je vroeger pijn had, getroost werd met een snoepje. In plaats van de pijn echt te voelen en te omarmen heb jij daardoor een patroon aangeleerd om de pijn weg te eten, en daardoor niet echt aan te hoeven gaan.

Het is heel belangrijk om inzicht te krijgen in je emoties en te leren je emoties er gewoon te laten zijn zonder erop te reageren met voedsel. Je zal zien dat als je dit bij gaat houden, je al snel ziet welke momenten en emoties voor jou moeilijk zijn om echt te verwelkomen.

Wees hierin heel zacht naar jezelf en verwacht niet dat je dit in een week kunt. Ga stap voor stap en vergeef jezelf als het soms anders gaat dan je had gehoopt.

Oefening: Objectief leren kijken naar jezelf – bewustwording van je emoties

3. Mediteer

Meditatie helpt je om te zijn met wat er is en niet direct op je impulsen te reageren. Als je regelmatig mediteert zal je merken dat je meer ruimte creëert om een gezonde keuze te maken, beter in staat bent naar je eigen gedrag te kijken en emoties veel meer kunt verwelkomen. Bouw een dagelijks routine op, begin bijvoorbeeld met 10 minuten per dag.

Lees verder: Meditatie: wat het wel en niet doet voor je helingsproces

4. Beweeg

En bewegen betekent niet jezelf afpoeieren in de sportschool. Zoek een manier van bewegen die bij je past, waar je vreugde en ontspanning door ervaart. Bewegen helpt om in lichaam te komen, zorgt ervoor dat er gelukshormonen vrij komen en dat je je dus lekker gaat voelen. Verder zorgt het ervoor dat je je krachtig, ontspannen en energiek tegelijk voelt.

Probeer verschillende dingen uit en zoek echt iets dat jij leuk vindt, waar je blij van wordt en wat je gemakkelijk met regelmaat kunt doen. Bouw een routine op die past bij jouw situatie, en doe het zo vaak als voor jou lekker voelt.

Lees verder: Hoe yoga helpt bij een buikje (+ 5 yogahoudingen)
Yoga voor thuis: top 5 gratis online yogalessen

5. Zoek naar jouw unieke manier

Ieder mens is anders en uniek en heeft zijn eigen overlevingsmechanismen opgebouwd. Vergelijk jezelf daarom niet met anderen maar doe diep onderzoek naar wat voor jou goed voelt. Dat kan voor een ander soms vreemd of niet kloppend zijn, maar volg je hart en reflecteer elke keer weer met jezelf. Stel jezelf elke dag een paar keer de vraag wat jij nodig hebt om je goed te voelen en check in met jezelf. Vertrouw erop dat jij precies weet wat je nodig hebt en luister naar jezelf.

Lees ook: Je buik accepteren zoals het is: waarom dit bijzondere lichaamsdeel meer liefde verdient

6. Maak nieuwe recepten

Om gezond eten makkelijker te maken is het fijn om een aantal basis recepten te kennen die makkelijk zijn om klaar te maken, waar je echt heel erg van kunt genieten. Ga op zoek naar lekkere gezonde recepten. Maak het leuk voor jezelf, hou het laagdrempelig en probeer bijvoorbeeld elke week 1 of 2 nieuwe recepten uit.

Probeer eens een van deze fijne recepten.

7. Vraag om hulp

Als je lange tijd obsessief met eten bezig bent geweest dan kan het heel moeilijk zijn om echt naar jezelf en je gedragspatronen te kijken. Heb je even geen helderheid en weet je niet waar je het zoeken moet? Doe een prayer en vraag je hogere zelf om hulp. Je zal zien dat er altijd een antwoord komt. Daarnaast doe je er natuurlijk altijd goed aan om een coach in te schakelen die je hierbij kan ondersteunen!

Lees ook: Eindeloze wijsheid: zo vraag je hulp aan je innerlijke leraar (ook tijdens moeilijke periodes)

Eet meer energie

Eet meer energie

Afvallen en tegelijkertijd méér energie krijgen? Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om een vrolijk en vitaal leven te leiden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:


Tags: , , , , , , ,

Geplaatst: 8 mei 2025

Weekhoroscoop 10 tot 17 mei 2025: volle maan in Schorpioen

Op 12 mei 2025 staat de volle maan in Schorpioen. Als een volle maan in dit waterteken staat, voelt alles veel intenser. Astroloog Irma van der Wijk vertelt meer over de betekenis van de volle maan in Schorpioen in het eerste en zevende huis in de weekhoroscoop van 10 tot 17 mei 2025.

Deze volle maan kan je gevoelsleven een grote diepte geven, maar je komt door je intense gevoelsleven nauwelijks door de dag. Je bent rondom deze volle maan heel gevoelig, kwetsbaar en diep voelend en je kunt last hebben van stemmingswisselingen.

Deze volle maan in Schorpioen raakt twee belangrijke huizen, het eerste en het zevende levensgebied. Je staat voor een keuze: kies ik voor mezelf (eerste huis) of kies ik voor de ander (zevende huis). Schijnt jouw “zon” nog steeds in de relatie of is het licht gedoofd? Hoe voelt dat en wat wil je veranderen?

Heb je interesse in je geboortehoroscoop of een persoonlijke Jaarhoroscoop voor 2025? Je kunt bij Irma van der Wijk terecht voor een astrologisch consult. Informatie: Irma van der Wijk

Gids voor schaduwwerk

Gids voor schaduwwerk

Schorpioen staat voor schaduwwerk en dat is tijdens deze volle maan dan ook belangrijk. Mary Mueller Shutans 'Gids voor schaduwwerk' helpt je door het proces van schaduwwerk heen met speciale aandacht voor jouw schaduwkanten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over de volle maan:


Geplaatst:

WEBINAR 12 mei met Annick Van Damme ‘De magie van de volle maan in Schorpioen’ – Ben jij erbij?

Op maandag 12 mei van 20:00 tot 21:15 uur geeft Annick Van Damme een live webinar over de magie van de volle maan in Schorpioen: je wordt uitgenodigd om je helemaal onder te dompelen in de magie van de maan. Ja, ik wil er graag bij zijn.

Gids voor de maanfasen

Wat kun je verwachten?

Praktische informatie

Het webinar wordt gegeven door Annick Van Damme met host Lisa Ensing via WebinarGeek. Je ontvangt na inschrijving en betaling voor het webinar een bevestiging met link waarmee je het webinar via je computer/tablet/smartphone kunt volgen. Je kunt deelnemen zonder zelf in beeld te zijn.

Je bent van harte welkom bij het live webinar. Een ticket kost € 20,-. Lukt het je niet om het webinar bij te wonen? Dat is geen probleem! Als je je inschrijft zul je namelijk achteraf een link ontvangen waarmee je het webinar kunt terugkijken op een moment dat het jou uitkomt.

Ja, ik ben erbij


Tags: , , ,

Geplaatst:

Slaapproblemen: de hormonale oorzaken bij vrouwen

Slecht slapen. Ik weet er alles van. In de tijd van mijn burn-out sliep ik dramatisch slecht. Ik probeerde van alles, maar niets hielp. Totdat ik er achter kwam dat slapen alles te maken had met mijn hormonen. Die bleken van slag te zijn omdat ik enerzijds in de overgang zat en anderzijds een burn-out had. Pas toen ik leerde hoe ik mijn hormonen weer in balans kon brengen, sliep ik weer prima. Meestal

Uit onderzoek blijkt dat ca 2 miljoen mensen in Nederland slaap- of kalmeringstabletten gebruiken, waarvan 2/3 vrouwen zijn. Geen wonder, onze hormonen dansen vaak behoorlijk op en neer. Toch: slaap is niet iets dat je overkomt. In tegendeel, slaap is juist iets waar je zelf veel invloed op heb.

Veel mensen denken onterecht dat ze geen invloed hebben op hun slaap omdat ze ongewild urenlang wakker liggen. Toch kan je hier zelf heel veel aan doen.

Waarom is een goede slaap belangrijk?

We voelen allemaal wel dat goed slapen belangrijk is. Een voldoende lange en vooral diepe slaap is belangrijk voor allerlei essentiële processen in je lichaam die je nodig hebt om gezond te blijven. Een goede slaap is nodig voor de goede werking van je afweersysteem, je immuunsysteem, je hormonale systeem, je zenuwstelsel, je stressbelasting en niet te vergeten het goed functioneren van je hersenen. Melatonine is het hormoon dat zorgt voor inslapen, doorslapen en de diepte van de slaap.

Melatonine is het slaaphormoon dat wordt aangemaakt als het donker wordt. Het is een krachtige antioxidant dat vrije radicalen opruimt en zelfs in staat is de celdeling van kankercellen te vertragen.

Een ander belangrijk hormoon, groeihormoon, doet alleen in het donker zijn werk als je slaapt. Dit groeihormoon is de ‘reparateur’ van al je lichaamscellen. Het zorgt voor opbouw van je spiercellen, vernieuwing en groei van weefsels, een goede vetverdeling en stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen. Aanmaak van groeihormoon is essentieel voor je gezondheid. Slaap je slecht dan maak je er te weinig van aan.

Slecht slapen; de hormonale oorzaken bij vrouwen

“Het zullen mijn hormonen wel zijn”, hoor je veel vrouwen verzuchten als ze klagen over slecht slapen en vermoeid zijn. Onze hormonen en ons slaapgedrag hebben inderdaad veel met elkaar te maken. Omdat onze hormoonhuishouding nogal complex in elkaar zit, zijn wij vrouwen extra kwetsbaar voor slaapproblemen. Er kunnen diverse oorzaken zijn voor gebrek aan melatonine en dus slecht slapen. Laten we er eens een paar onder de loep nemen:

1. De maandelijkse dans van oestrogeen en progesteron

Onze belangrijkste hormonen oestrogeen en progesteron schommelen niet alleen heftig tijdens de overgang maar ook tijdens onze menstruatiecycli. Oestrogeen vergroot de hoeveelheid droomslaap en progesteron zorgt voor diepe herstelslaap én zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Je hebt ze allebei nodig in de juiste verhouding. Vlak voor je menstruatie daalt progesteron wat kan betekenen dat je dan slechter in slaapt valt of onrustiger slaapt.

2. Minder progesteron in de overgang

Vanaf ons 35ste levensjaar dalen oestrogeen en progesteron. Oestrogeen daalt tot zo’n 40 tot 60 procent. Progesteron kan wel terugvallen tot slechts 5 procent. Laat progesteron nou juist het hormoon zijn dat ontspanning geeft en nachtrust bevordert. Waarschijnlijk is dit mede-oorzaak van het feit dat veel vrouwen 65+ en vrouwen met overgewicht slecht slapen. In beide gevallen is er dan meestal sprake van te weinig progesteron ten opzichte van oestrogeen. Dit noemen we oestrogeendominantie.

3. Opvliegers en nachtzweten

Ca 80% van de vrouwen tussen de 45 en 60 krijgen ergens een periode waarin ze ’s nachts in meer of mindere mate last hebben van opvliegers en nachtzweten. Dit is uiteraard niet bevorderlijk voor een gezonde slaap. We weten nog steeds niet wat de oorzaak hiervan is, maar het lijkt erop dat stress en aanmaak van teveel insuline (als gevolg van het eten van teveel zoetigheid en/of koolhydraten) hier een belangrijke rol bij spelen.

4. Een schommelende bloedglucosespiegel of insulineresistentie

Midden in de nacht wakker worden en niet meer in slaap kunnen vallen kan een signaal zijn van een schommelende bloedglucosespiegel of van insulineresistentie. Insulineresistentie is het gevolg van lange tijd een schommelende bloedglucosespiegel.

Door het eten van steeds weer teveel zoetigheid en koolhydraten gaat je bloedglucosespiegel schommelen. Dit betekent hoge pieken en diepe dalen. Wanneer je bloedglucose midden in de nacht te laag wordt betekent dit dat je lichaam te weinig energie krijgt om basis functies zoals hartslag en ademhaling te kunnen uitvoeren. Cortisol neemt het dan over, cortisol geeft namelijk ook energie, waardoor je wakker wordt.

4. Met teveel stresshormoon cortisol is het slecht slapen

Bij stress wordt het hormoon cortisol aangemaakt om je extra energie te geven. Je lichaam gaat er namelijk vanuit dat je bij stress meer energie nodig hebt om je kans op overleven zo groot mogelijk te maken. Om snel in slaap te vallen is het echter nodig dat cortisol laag want cortisol blokkeert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.

Er zijn maar weinig vrouwen die oprecht kunnen zeggen dat ze weinig stress hebben. Onze zorghormonen oestrogeen, progesteron en oxytocine zorgen er vaak voor dat we teveel zorgtaken (lees: stress) op onze schouders nemen. “Nee” zeggen zonder ons schuldig te voelen en beter voor onszelf zorgen vraagt soms jarenlange training.

Alle vormen van stress zorgen voor aanmaak van cortisol waardoor aanmaak van melatonine wordt geblokkeerd

5. Emoties zorgen voor chemische stofjes in je lichaam

De overgang is voor veel vrouwen een periode van de balans opmaken van hun leven. Het kan een periode zijn waarin ‘dankzij’ onze hormonen veel emoties los kunnen komen zoals bezorgdheid, verdriet, angst maar ook boosheid en frustratie. Dit soort emoties worden door ons lichaam gezien als stress waardoor ons lichaam extra cortisol en andere stresshormonen zal aanmaken. Deze hormonen belemmeren een goede slaap en als ze niet goed worden verwerkt kunnen ze zelfs jarenlang leiden tot slapeloosheid.

Zonder zich ervan bewust te zijn kunnen vrouwen jarenlang kampen met weggestopte emoties als boosheid, teleurstelling en frustratie die goed slapen belemmeren.

6. Onopgemerkte problemen met schildklierhormonen

De voorloper van het slaaphormoon melatonine is het hormoon serotonine. Voor een hoog niveau van serotonine hebben we een goed werkende schildklier nodig. Een kwart van de vrouwen 40+ krijgt echter op termijn last van een trage schildklier of symptomen die hierop lijken. Dit kan dus ook een oorzaak zijn van slaapproblemen. Vaak gaat dit gepaard met depressieve klachten.

Tot slot hebben veel vrouwen met kinderen zich aangewend om (vaak jarenlang) -waakzaam- te blijven tijdens de slaap. Dit kan een patroon worden waar je in kan blijven hangen ook als het niet meer nodig is en je het niet meer wilt. Waakzaam-zijn heeft dan de diepe slaap als het ware verjaagd.

Slaap is een doe-ding

Het lijkt alsof slaap iets is dat je overkomt. Toch is dit niet zo. Je kunt er juist zelf veel aan doen. Iedere vrouw is anders maar onze hormonen werken toch allemaal een beetje hetzelfde. Onderstaande tips zijn erop gericht je hormonen beter in balans te brengen waardoor je beter zult slapen. Probeer ze uit, liefst zoveel mogelijk. Tot je 40ste zorgt je lichaam voor jou. Na je 40ste moet jij voor je lichaam zorgen!

  1. Zorg voor gezonde voeding die je hormonen in balans brengt waardoor je beter zult gaan slapen. Vermijd daarbij naar bed gaan met een volle maag.
  2. Drink ruim voldoende water. We bestaan voor 75 procent uit water en water is essentieel voor een goede gezondheid. Als je dorst hebt, ben je al te laat. Drink ca twee liter water verdeeld over de dag. En water is water, geen sapjes, koffie, thee of andere drankjes. Kruidenthee is het enige dat in de buurt komt.
  3. Zorg ervoor dat je vier uur voordat je gaat slapen niet meer eet, en zéker geen suikers of koolhydraten. Het eten van suikers of koolhydraten jaagt namelijk je bloedsuikerspiegel omhoog. Hierdoor komt de insulineproductie op gang, want insuline is nodig om die bloedsuikerspiegel weer naar beneden te krijgen. Een hoog insulineniveau belemmert de melatonineproductie, het hormoon dat we nodig hebben om in slaap te vallen. Wil je toch wat eten, eet dan wat gezonde vetten of eiwitten, bijvoorbeeld ongebrande noten, wat olijven, een gekookt eitje of een stukje (geiten)kaas.
  4. Beperk ’s avonds het gebruik van koffie, zwarte thee, groene thee, chocola en alcohol. Het mogen genotmiddelen heten, ze staan helaas vaak garant voor slapeloosheid. Koffie, zwarte thee en groene thee bevatten cafeïne die je wakker zullen houden. Chocola en alcohol bevatten suikers die hetzelfde doen.
  5. Zorg ervoor dat je overdag zoveel mogelijk daglicht ziet. Daglicht bevordert de aanmaak van serotonine, de voorloper van het slaaphormoon melatonine. Voel je je wat somber of heb je last van stemmingswisselingen? Dan is dit helemaal een belangrijke tip voor je.
  6. Zorg voor voldoende beweging overdag, het liefst buiten. Ook hierdoor wordt serotonine aangemaakt. Zet je auto een paar straten verderop en loop naar kantoor of huis. Neem de trap in plaats van de lift. Je kent vast allerlei trucs om jezelf meer in beweging te krijgen. Gebruik ze. Zo veel mogelijk!
  7. Breng ritme aan in je slaappatroon. Wij vrouwen zijn gevoelig voor ritmes in de natuur al staan we daar nu soms ver vanaf. Probeer zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Hiermee hou je je hormonen ook in balans. Wijk in het weekend niet teveel af van je normale slaappatroon.
  8. Zorg voor verduistering het laatste uur voor je naar bed gaat. Veel licht, vooral het blauwe licht van tv, computer en led-lampen vertelt je lichaam dat het nog volop dag is. Hierdoor komt je melatonine productie niet op gang. Zorg voor gedempt licht van een gloeilamp en bereid zo je lichaam voor op -slapen gaan-.
  9. Zorg voor voldoende ontspanning overdag. Te weinig ontspanning overdag betekent dat er teveel van het stresshormoon cortisol in je lichaam blijft zitten. Dit belemmert de aanmaak van groeihormoon. Daarom word je van teveel stress snel oud! Wees slimmer dan stress en zorg voor voldoende ontspanning bv door middel van ademhalingsoefeningen of een kleine wandeling buiten. Het hoeven maar enkele minuten te zijn, maar organiseer ze.
  10. Leg je zorgen, niet je mobieltje, op je nachtkastje. Slecht slapen wordt verergerd door emoties, zorgen en allerlei onopgeloste issues in je leven. Vaak neem je ze mee naar bed. Ik heb mezelf aangeleerd om alles waar ik me druk over maak, op te schrijven in een notitieblokje, dit op mijn nachtkastje te leggen en aan het universum te vragen om met me voor een oplossing te zorgen. Als het een beetje meezit, valt me de volgende ochtend vaak spontaan een wijs inzicht in, dat me helpt om zo’n kwestie aan te pakken. Slapen naast je mobieltje is alsof je je hoofd in een magnetron legt. De straling van je mobiel is schadelijk voor je hersenen, koop dus een simpele wekker en zorg dat je mobieltje niet in je slaapkamer hebt liggen.

Slaappillen zijn geen oplossing. Ze zijn zwaar verslavend en hebben echt nare bijwerkingen. De helende werking van slaap krijg je niet met slaappillen. Eigenlijk lig je met slaappillen gewoon bewusteloos. Dit zorgt ervoor dat je ook overdag weinig bewust en echt ‘wakker’ bent. Doe dat jezelf niet aan. Het leven is te mooi om half slapend door te brengen.

Eet meer energie

Eet meer energie

Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om zo een vrolijk en vitaal leven te leiden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:


Tags: , , ,

Geplaatst: 7 mei 2025

10 alarmbellen die erop wijzen dat emotionele verwondingen je relatie beïnvloeden

Verliefdheid kan ervoor zorgen dat je niet gelijk door hebt hoe emotionele verwondingen je relatie beïnvloeden. “Als er niets aan deze alarmbellen wordt gedaan, veranderen ze in verwonde patronen die vaak gedurende de hele relatie de kop opsteken,” zegt Robert Jackman, auteur van Waarom doe ik zo in relaties. In dit artikel lees je 10 alarmbellen die laten zien dat emotionele verwondingen je relatie beïnvloeden.

In relaties zijn alarmbellen waarschuwingssignalen die erop wijzen dat de emotionele verwondingen van een ander aan de oppervlakte
komen en de relatie kunnen beïnvloeden.

Alarmbellen in relaties

Een alarmbel is gedrag dat opvalt en als een waarschuwing wordt gezien. In relaties zijn alarmbellen waarschuwingssignalen die erop wijzen dat de emotionele verwondingen van een ander aan de oppervlakte komen en de relatie kunnen beïnvloeden.

Verblind door verliefdheid

Het is maar al te gemakkelijk om deze alarmbellen over het hoofd te zien wanneer de roes van de prille romantiek ervoor zorgt dat we niet alles zien van de ander. Een verwond hart kan de alarmbellen niet duidelijk zien, horen of voelen omdat de pijn van de ander niet wordt herkend als een groot probleem. De verwonde bril waardoor we kijken geeft ons een vertekend beeld.

De alarmbellen vallen niet altijd op als we in de zevende hemel zijn en aan een nieuwe relatie beginnen, maar als we eerlijk tegen onszelf zijn, voelen we intuïtief aan dat er iets niet klopt. Als er niets aan de alarmbellen wordt gedaan, veranderen ze in verwonde patronen die vaak gedurende de hele relatie de kop opsteken. Een verwond hart herkent een alarmbel niet zo duidelijk als een geheeld hart dat kan.

10 alarmbellen die wijzen op emotionele verwondingen

Emotionele verwondingen zijn vermomd als persoonlijkheidskenmerken, die maar al te vaak worden afgedaan als een misstap of een eenmalige gebeurtenis, totdat we er klaar voor zijn om het patroon te zien. Alarmbellen worden vaak weggewuifd omdat we, als we eerlijk zouden zijn over waarom de alarmbel een probleem is, naar een diepere wond in onszelf zouden moeten kijken die geheeld moet worden. Misschien heb je in jouw relatie ook al een aantal alarmbellen opgemerkt.

Deze en andere alarmbellen komen voort uit de niet-geheelde verwondingen van het innerlijke kind in onszelf en in de ander. Het zijn dingen die mensen zichzelf voorhouden om alarmbellen in het verhaal te laten passen dat ze over zichzelf vertellen. De verwonding die we met ons meedragen vervormt het beeld dat we van anderen hebben, alsof we door een vuil raam kijken. We zien een deel van het uitzicht, maar niet alles. Misschien heb jij ook wel verhalen verzonnen waaruit blijkt dat de persoon die je op dit moment in je leven hebt, beantwoordt aan je verlangens, in plaats van dat je de werkelijkheid onder ogen ziet.

Dit zijn 10 alarmbellen die erop wijzen dat emotionele verwondingen je relatie beïnvloeden, welke herken jij?

  1. Ik denk dat ik de dingen kan veranderen die ik niet leuk vind aan mijn partner.
  2. Mijn partner geeft mij altijd de schuld, zegt dat ik het nooit goed doe en is vaak boos.
  3. Mijn partner zegt nooit ‘ik hou van jou’ tegen mij, maar wel tegen de hond.
  4. Ik doe enorm mijn best om mijn partner aan het praten te krijgen, maar ik kan geen gedachten lezen.
  5. Ik kan nooit lachen of mijn gevoelens uiten en als ik dat wel doe, zegt mijn partner dat ik me zo niet voel.
  6. Ik maak mezelf kleiner en negeer mijn behoeften zodat die van mijn partner worden vervuld.
  7. Ik denk dat de verslaving van mijn partner niet zo erg is; iedereen heeft wel iets en niemand is perfect.
  8. Mijn partner houdt niet van seks. Op zich vind ik dat niet zo erg, want we kunnen het meestal goed met elkaar vinden.
  9. Ik maak altijd excuses voor mijn partner.
  10. Ik zeg vaak dat iets me spijt, maar dat maakt de relatie er niet beter op.

Alarmbellen herkennen

Ons vermogen om alarmbellen te horen en te herkennen hangt samen met de mate waarin we emotioneel geheeld zijn. Als we zelf net zo verwond zijn als onze partner, horen we de alarmbellen helemaal niet, we beschouwen ze gewoon als persoonlijkheidskenmerken. Als anderen ons op de alarmbellen wijzen, verzinnen we excuses. Zo vormt onze verwonding een synergie met die van onze partner en raken we onszelf kwijt in het drama.

Sommige mensen zeggen dat ze altijd mensen tegenkomen die er aan de buitenkant normaal uitzien, maar de alarmbellen die ze niet opmerkten zouden hebben laten zien dat ze emotioneel beschadigd waren of ergens aan verslaafd waren.

Een regel die ik mensen leer met betrekking tot alarmbellen herkennen is dat je nee moet zeggen tegen iets wat je niet wilt en dan moet kijken hoe je partner daarop reageert. Als je partner bijvoorbeeld vraagt of je in een bepaald restaurant wilt gaan eten en je zegt nee, hoe reageert je partner dan? Respecteert de ander je antwoord of probeert de ander je over te halen om toch naar dat restaurant te gaan? Als je partner je op andere gedachten probeert te brengen, ga dan na of dit vaker voorkomt. Zijn er meer situaties waarin je niet wordt gerespecteerd, niet naar je gevoel luistert en je macht uit handen geeft? Dit is een patroon waaraan iets moet worden gedaan voordat je verdergaat met de relatie.

Alarmbellen hoeven niet een einde te betekenen

Laat je niet verlammen door alarmbellen. Het zijn gewoon wonden, van jou of van de ander, die naar de oppervlakte komen en geheeld willen worden. Zie dit als iets waar jullie allebei actief aan moeten werken.

Na het lezen van al die alarmbellen heb je misschien nu al het gevoel dat er geen hoop meer is voor jullie relatie. Maar hou vol! Een manier om je relatie te helen is door beter met elkaar te communiceren.

Daar gaat Waarom doe ik zo in relaties over. Ik leg je uit wat STAR is – Stop, Tijd, Actie, Reset – oftewel hoe je kunt stoppen, de tijd kunt nemen om na te denken, actie kunt ondernemen en de relatie kunt ‘resetten’ en herstellen nadat een emotionele verwonding is opgedoken en de boel uit de hand begint te lopen. Dit proces is bedoeld om je dichter bij je partner te brengen en om alarmbellen en andere problemen te overwinnen die je hebt geprobeerd te vermijden

Fragment uit: Waarom doe ik zo in relaties

Waarom doe ik zo in relaties?

Waarom doe ik zo in relaties?

'Waarom doe ik zo in relaties' van Robert Jackman is een waardevolle gids voor mensen die in huidige én toekomstige relaties ongezonde dynamieken willen vermijden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Robert Jackman:


Geplaatst:

Volle maan in Schorpioen (12 mei 2025): intense & transformerende energie

De volle maan in Schorpioen op 12 mei 2025 brengt een intense en transformerende energie met zich mee, vertelt Annick Van Damme, spirituele coach en auteur van Tarot voor jezelf. Wat maakt de volle maan in Schorpioen zo intens en hoe kun je deze energie inzetten voor jezelf? Je leest het in dit artikel.

Tijdens de volle maan in Schorpioen wordt het thema loslaten extra krachtig voelbaar.

Volle maan in Schorpioen (12 mei 2025)

De volle maan is een krachtig moment in de maancyclus. Het is een tijd waarin energie zich opbouwt en zichtbaar wordt, een periode waarin we de vruchten plukken van eerdere intenties en tegelijkertijd mogen loslaten wat niet langer bij ons past.

Wanneer deze volle maan in Schorpioen staat, brengt ze een intense, transformerende energie met zich mee. Dit is het moment om de diepte in te gaan, om verborgen emoties en oude patronen aan te kijken en bewust te doorbreken. Schorpioen confronteert, maar bevrijdt ook—het is de energie van de feniks die herrijst uit de as.

Leven in verbinding met de maan

De maan beïnvloedt niet alleen de natuur, maar ook je innerlijke wereld. De maancyclus weerspiegelt de natuurlijke flow van groei, bloei, loslaten en verstilling. Door deze ritmes bewust te volgen, ontstaat er een diepere afstemming met de energieën om je heen en binnenin jezelf.

Nieuwe maan: Het begin van een cyclus, een tijd voor innerlijke afstemming en intenties zetten.
Eerste kwartier: De energie neemt toe, actie en doorzettingsvermogen worden gevraagd.
Volle maan: Een hoogtepunt van energie en bewustzijn. Wat verborgen was, wordt zichtbaar. Dit is de tijd van manifestatie, maar ook van inzicht en loslaten.
Laatste kwartier: De afnemende maan helpt ons te reflecteren, te reinigen en oude patronen af te sluiten.

Tijdens de volle maan in Schorpioen wordt het thema loslaten extra krachtig voelbaar. Dit is het moment om alles wat in de schaduw verborgen lag, bewust aan te kijken en de transformatie te omarmen.

Wat maakt de volle maan in Schorpioen zo intens?

Schorpioen is het teken van diepe transformatie. Het is de energie van de dood en wedergeboorte, van mystiek en magie, van verborgen kennis en innerlijke kracht. Onder deze volle maan kunnen emoties intenser zijn, oude stukken kunnen naar de oppervlakte komen en de roep tot verandering is niet te negeren.

Deze maan helpt je om:

Schorpioen is niet bang voor de onderwereld en de schaduwkanten van het leven. Dit teken vraagt om de maskers af te zetten en in volle eerlijkheid naar jezelf te kijken. Wat mag ik loslaten zodat ik me lichter en herboren kan voelen? 

Een uitnodiging tot diepgaande reflectie

De kracht van deze volle maan ligt niet alleen in het loslaten, maar ook in de uitnodiging om jezelf op een diepere laag te begrijpen. Stel jezelf de volgende vragen:

Wanneer je je opent voor de energie van deze maan, zul je merken dat inzichten vanzelf komen. Dit is geen lichte, speelse maan—maar wel een maan die je kan helpen om door diepe transformatie heen te gaan en uiteindelijk sterker tevoorschijn te komen.

Live webinar ‘Volle maan magie’ met Annick Van Damme

Op maandag 12 mei van 20:00 tot 21:15 uur geeft Annick Van Damme een live webinar over de magie van de volle maan in Schorpioen: je wordt uitgenodigd om je helemaal onder te dompelen in de magie van de maan.

Wat mag je verwachten?
– Een beschermende cirkel om je af te stemmen op de maanenergie
– Uitleg over de tarotkaart De Maan en wat die jou wil zeggen
– Verbinding met maangodinnen Selene & Isis voor diepe intuïtie
– Een krachtig vollemaanritueel inclusief waterzegen
– Een gratis mini-gids ‘Gids voor de maanfasen’
– Praktische tips voor integratie in je dagelijks leven
Live kaartlegging met de boodschap van de maan

Je bent van harte welkom bij het live webinar. Een ticket kost € 20,-. Lukt het je niet om het webinar bij te wonen? Dat is geen probleem! Als je je inschrijft zul je namelijk achteraf een link ontvangen waarmee je het webinar kunt terugkijken op een moment dat het jou uitkomt.

Schrijf je nu in

Lees ook deze artikelen over de maan van Annick Van Damme:


Tags: ,

Geplaatst: 6 mei 2025

Eckhart Tolle over de donkere nacht van de ziel waar de mensheid nu doorheen gaat

Hoe ga jij om met de tegenspoed en onrust die we op collectief niveau ervaren? Volgens de wereldberoemde auteur Eckhart Tolle (De kracht van het Nu) biedt alle wanorde jou de grote kans om je spiritueel te verdiepen. “Hoewel dit een tijd voor onrust is, is het ook een tijd voor ontwaken. Die twee gaan hand in hand.”

Alles wat tragisch en vervelend lijkt op een conventioneel niveau, is eigenlijk helemaal goed en zoals het zou moeten zijn op een hoger niveau. Anders zou het niet gebeuren.

Orde versus chaos

Het leven ontvouwt zich in de polariteiten van orde en chaos. In deze tijd is het belangrijk om deze twee fundamentele tegenpolen, zonder welke de wereld niet eens zou kunnen bestaan, te erkennen. Een ander woord voor wanorde is ‘tegenspoed’. En als tegenspoed extremer wordt, noemen we het ‘chaos’.

Tegenspoed is onvermijdelijk

Wanorde bestaat in vele, vele vormen, zowel groot als klein. Wanneer wanorde ontstaat, creëert het een soort van onrust in onze levens die gepaard gaat met sterke onderliggende overtuigingen. ‘Er gaat iets helemaal niet goed, dit zou niet moeten gebeuren, misschien heeft God zich tegen me gekeerd’… etcetera. Maar nogmaals, we moeten begrijpen dat wanorde, of tegenspoed, onvermijdelijk is en een essentieel onderdeel is van een hogere macht. Vanuit een hoger perspectief, een hoger niveau, is het bestaan van orde en wanorde, orde en chaos, een noodzakelijk onderdeel voor de evolutie van het leven.

De donkere nacht van de ziel

Veel mensen hebben ondervonden dat zij een bepaalde verdieping ervaren, of een dieper gevoel van het zelf of van zijn, direct nadat en als resultaat van een periode van wanorde of chaos. Dit wordt soms ‘de donkere nacht van de ziel’ genoemd, een term die voortkomt uit het middeleeuwse christendom en werd gebruikt om de zenuwinzinking te omschrijven die veel mystici voorafgaand aan een spiritueel ontwaken ervaarden. Er was een uitbarsting van wanorde of verwoesting. En daaruit ontstond een diepere realisatie.

En hoewel dat heel pijnlijk kan zijn, is het rare dat het precies op díe plek is waarop mensen een transcendentie ervaren. Het komt bijna nooit voor dat mensen een spiritueel ontwaken terwijl ze in hun comfortzone zitten. Of dat ze gedeeltelijk ontwaken door verdieping te vinden als menselijk wezen. Ook dat gebeurt bijna nooit. De plek waarop een evolutionaire verschuiving plaatsvindt, of de evolutionaire sprong, is meestal de ervaring van wanorde in iemands leven.

Een kans op ontwaken

Op deze manier beweegt je leven zich dus heen en weer tussen orde en wanorde. Je hebt beide en ze zijn beide nodig. Er is geen garantie dat wanneer wanorde ontstaat het een ontwaken of verdieping voortbrengt, maar er is altijd een mogelijkheid. Het is een kans, maar vaak wordt die niet aangegrepen.

Dus hier staan we dan, en onze missie is dezelfde: om af te stemmen op het heden, met alles wat er in het hier en nu gebeurt. De onrust die we op dit moment ervaren, is vast niet de laatste onrust die we op collectief niveau ervaren. Maar het is een kans, want hoewel dit een tijd voor onrust is, is het ook een tijd voor ontwaken. Die twee gaan hand in hand. Net als in een individueel leven heb je tegenslag nodig om te ontwaken. Het is een kans, maar geen garantie. En alles wat dus tragisch en vervelend lijkt op een conventioneel niveau, is eigenlijk helemaal goed en zoals het zou moeten zijn op een hoger niveau. Anders zou het niet gebeuren. Het is allemaal onderdeel van het ontwaken van de mens en van de planeten.

Geschreven door Eckhart Tolle

De kracht van het NU

De kracht van het NU

Eckhart Tolle nodigt je uit om je ware zelf te ontdekken en je identificatie met je onechte zelf, je ego, te laten varen in De Kracht van het Nu. Zo verlos je jezelf van psychische pijn. Alles gebeurt in het Nu en alles vinden we in het Nu. Als we ons hiervan bewust worden, vinden we schoonheid, liefde, geluk, creativiteit, innerlijke vrede en bovenal ons ware zelf.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees meer artikelen van Eckhart Tolle:


Tags: , , , , ,

Geplaatst:

Holistisch afvallen: 3 oorzaken van emotioneel overgewicht (en dit kun je ertegen doen)

Wat is de eerste stap richting afvallen? Het antwoord verbaast je misschien: emotioneel helen. Vaak zorgen onverwerkte emoties ervoor dat je te veel eet. “Het is belangrijk om ruimte vrij te maken voor voelen. Om te leren herkennen waar jij gevoelens dempt met eten,” zegt holistisch voedingscoach Anita Mulderij. Ze laat in dit artikel zien wat jij kunt doen tegen emotioneel overgewicht.

Door de emoties te voelen en te onderzoeken, leer jij jezelf dat ze er mogen zijn.

3 oorzaken van emotioneel overgewicht

Elke dag opstaan met allerlei negatieve gedachten over je lichaam. Geobsedeerd bezig zijn met wat je eet. Graag lichter willen zijn, maar het lukt niet. Het is een strijd die veel energie kost. Het goede nieuws is: je kunt jezelf emotioneel helen. Dit is de eerste stap richting holistisch afvallen! Er zijn enkele emotionele problemen die overgewicht tot gevolg kunnen hebben. Je kunt onderzoeken of jij jezelf in één of meerdere herkent. Zo ja, dan kun je ermee aan de slag gaan en zo de échte oorzaak van je gewicht of ongezonde relatie met eten aanpakken.

1. Onvervulde emotionele behoeften

Alles wat je meemaakt, vormt je tot wie je nu bent. Je krijgt in je jeugd te maken met onvervulde emotionele behoeften, want ouders kunnen hun kind onmogelijk álles geven wat het nodig heeft. Je hebt dus altijd te maken met je innerlijk kind dat niet alle liefde en zorg heeft gekregen die het nodig had om zich veilig en gedragen te voelen. En om op een fijne manier volwassen te worden. Het kan zijn dat in het verleden jouw emotionele behoeften langdurig niet zijn vervuld. Misschien ben je daarin helemaal niet gezien door je ouders. In sommige gevallen komt er nog een trauma bovenop.

Je hebt jezelf aangeleerd om ermee te dealen. Het kan zelfs zijn dat jij jezelf verantwoordelijk hebt gemaakt voor het gedrag van je ouders. Dat je zorg bent gaan dragen voor hen en dat je hun vertelde dat het wel goed kwam. De rollen waren dus omgekeerd, terwijl jij je ouders zo nodig had. De kans is groot dat jij op die momenten gevoelens van machteloosheid, angst, onrust, teleurstelling of spanning hebt ervaren, waar je niet op een gezonde manier mee hebt leren omgaan.

Eten als beste vriend

Als jij als volwassene geen contact maakt met de emotionele behoeften die vroeger niet gezien zijn, dan zit het kind in jou op de momenten waarop je die emoties ervaart aan het roer. Je weet niet hoe je kunt omgaan met deze emoties, omdat er nooit aandacht voor is geweest. Voedsel lijkt op deze momenten een comfortabele oplossing. Het wordt jouw beste vriend. Het is er altijd en het dempt wat jij niet wilt voelen.

Maar wat je eigenlijk wilt, is emotionele vervulling. En steun om je emoties te ontmoeten. Je wilt je emoties voelen, er contact mee maken, ze uitdrukken en ze aan anderen laten zien, zodat je omgeving jou kan steunen. Als je veel cravings hebt naar zoete voeding of zelfs suiker-verslaafd bent, dan is de kans groot dat jij zachtheid, support en liefde nodig hebt in je leven. Om jezelf te accepteren zoals je bent, met alle emoties die je voelt. Als ongezonde eetpatronen de controle over jou hebben, kunnen er steeds meer (gezondheids)problemen ontstaan.

Contact maken met je gewonde delen

Jouw innerlijk kind heeft continu eten nodig om met z’n emoties te kunnen zijn. Maar eten lost het probleem elke keer maar heel even op. Je volwassen Jij voelt dat het niet goed gaat. Je weet dat de manier waarop jij met eten omgaat, niet klopt. Misschien voel je zelfs wel dat het gewicht dat je opbouwt een bescherming vormt. Een buffer om niet écht te hoeven voelen. Het zorgt ervoor dat jij je veilig voelt.

De oplossing ligt dus in het leren contact maken met die emotionele behoeften in jezelf die niet zijn ontmoet. En deze gewonde delen in jezelf alle liefde en zorg te geven die ze nodig hebben om zich veilig te voelen en volwassen te worden.

2. Stressgerelateerde emoties

Je kunt nog zo gezond eten en voldoende bewegen, maar als jij continu in de overlevingsmodus staat, dan wordt het lastig om af te vallen en lekker in je vel te zitten. Stress kan onder andere tot onrust, moeheid en somberheid leiden. De emoties rondom stress ervaart iedereen op een andere plek in z’n lichaam. Vaak voelen ze erg ongemakkelijk; je wilt ze liever niet voelen. We krijgen vooral stress door deze externe zaken:

Maar we ervaren ook stress door interne zaken zoals:

Je bouwt emoties op die je vervolgens onderdrukt. Ook blijft er cortisol in je lichaam circuleren, wat ervoor kan zorgen dat je fysieke en geestelijke klachten krijgt, de vetverbranding wordt stopgezet en je eetlust verstoord raakt. Als je niet kunt omgaan met stress en daardoor meer gaat eten, kom je sneller aan en wordt afvallen lastig. Elke dag ruimte maken voor ontspanning is noodzakelijk om te kunnen afvallen. Evenals het doorvoelen van je emoties.

3. Angst voor verandering

Misschien besluit je regelmatig: ‘Ik ga geen ongezonde vetten meer eten’ of ‘Ik stop met suiker’. Maar als jij jezelf iets ontzegt, heeft dat als gevolg dat je overlevingsmechanisme wordt aangezet. Het deel van de hersenen dat geprogrammeerd is om jou te helpen overleven, wordt op dat moment geactiveerd. Ook een ander deel van je hersenen (de frontale kwabben) wordt geactiveerd. Dit geeft aan dat het weglaten van dat specifieke eten niet zo’n goed idee is. Je komt dus in een tweestrijd terecht. Als je op dieet gaat, moet je continu denken aan ‘het verboden voedsel’.

Hoe dat kan? Dat deel in jezelf dat wil overleven, zegt: het is niet veilig om die verandering door te voeren. Het wil jou in leven houden en denkt dat dit alleen kan door dingen te eten die jij al kent. Dit zorgt er dus voor dat je geobsedeerd raakt door eten dat je eigenlijk niet wilt eten, maar toch ook weer wel.

De angst voor verandering kan heel groot zijn. Jezelf bepaalde voeding ontzeggen, is dus in de meeste gevallen niet constructief. Stap voor stap je eetgewoonten aanpassen, werkt meestal beter. Gun jezelf de tijd om op een gezonde manier nieuw gedrag aan te leren.

5 tips: holistisch afvallen doe je zo!

Op dieet gaan en vervolgens heel weinig eten of jezelf allerlei voeding ontzeggen, is achterhaald. Het zorgt ervoor dat je in een vicieuze cirkel komt. Wat je beter kunt doen: onderzoek of je overgewicht of verstoorde relatie met voeding wordt veroorzaakt door bovengenoemde emotionele problemen. Daarna kun je deze 5 holistische tips toepassen om op een gezonde manier het gewicht te krijgen dat echt bij je past.

1. Vertraag en voel

We gunnen onszelf vaak geen tijd om te vertragen en te voelen. We gaan heel snel voorbij aan wat er emotioneel speelt. Druk zijn, veel werken of vaak online zijn, werkt verdovend. We dempen onze emoties. Als je op een gezonde manier wilt afvallen, is het belangrijk om ruimte vrij te maken voor voelen. Om te leren herkennen waar je gevoelens dempt met eten. Dit kan op verschillende manieren; zoek een manier die bij jou past. Zorg in elk geval voor (meer) lege ruimte in je agenda. Haal een aantal keer per uur diep adem naar je buik en onderzoek wat jij nodig hebt om langzamer te gaan.

2. Leer omgaan met je emoties

Als je emoties dempt met eten en daardoor regelmatig te veel eet, is het belangrijk om je emoties te observeren. Om te leren om welke emoties het gaat. Stel jezelf de volgende vragen:

Welke emoties ervaar je op de momenten dat je wilt eten, terwijl je geen honger hebt?

Wat zijn de triggers die deze emoties veroorzaken?

Herken je deze emoties van vroeger? Op welke momenten waren ze er?

Waar in je lichaam ervaar je ze? Kun je zijn met de sensaties in je lijf?

Wat gebeurt er als jij deze emoties voelt?

Word je bewust van je emoties en de patronen die eruit voortkomen. Hoe meer je ze leert (her)kennen en de sensaties in je lichaam er kunt laten zijn, des te makkelijker wordt het om niet naar eten te grijpen. Als je merkt dat de emoties te groot zijn, neem dan afstand van de situatie waarin je bent. Ga naar een plek waar je alleen bent en oefen met het voelen van wat er speelt. Het kan een kamer zijn waar jij je fijn en veilig voelt, maar je kunt bijvoorbeeld ook een wandeling maken.

Als het om eten gaat, spelen vaak angst, ongemak, wanhoop, teleurstelling, verdriet, spanning of afwijzing een rol, maar zeker ook positieve emoties als gezelligheid en blijdschap. Ze kunnen allemaal tot gevolg hebben dat jij ongezond gaat eten. Door de emoties te voelen en te onderzoeken, leer jij jezelf dat ze er mogen zijn en dat je er verder niets mee hoeft te doen.

3. Maak contact met je innerlijk kind

Denk terug aan je jeugd en stel jouw innerlijk kind de volgende vragen:

Wat zijn momenten waarop je het moeilijk had?

Waar heb jij je eenzaam gevoeld of weinig support ontvangen?

Maak contact met dat deel in jezelf en vertel het alles wat het toen had willen horen: dat het veilig is, dat jij er bent… Visualiseer dat je het alles geeft en vertelt wat het nodig heeft.

4. Neem de tijd om te veranderen

Er bestaat geen quick fix voor overgewicht. Gun jezelf de tijd om in kleine stapjes de patronen te ontgroeien die jij jezelf hebt aangeleerd. Geef jezelf bijvoorbeeld een jaar om veranderingen door te voeren. Evalueer elke maand hoe het gaat: wat gaat goed en waar mag ik nog extra aandacht aan besteden?

5. Geef jezelf echte voedingsstoffen

Suikers zorgen ervoor dat je lichaam onrustig wordt en je negatieve gedachten krijgt. Hoe stabieler je bloedsuikerspiegel, hoe prettiger jij je voelt en hoe minder groot de fysieke behoefte aan eten is. Minimaliseer het gebruik van suikers en focus je op voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en jou een verzadigd gevoel geeft. Denk aan groenten, eieren, vis, noten, zaden, pitten, fruit, peulvruchten en producten met langzame koolhydraten zoals havermout, zoete aardappelen en quinoa. En vergeet niet voldoende water te drinken.

Anita Mulderij is Body confidence- en voedingscoach. Ze helpt vrouwen om een gezonde relatie met hun lichaam én met voeding te krijgen. Informatie: www.anitamulderij.nl

Complexe emoties

Complexe emoties

Hoe kun je op een gezonde manier met je emoties omgaan zodat je niet meer in de val van emotie-eten valt? Complexe emoties van Pete Walker laat zien hoe we op een gezonde manier kunnen reageren op de emoties die we liever vermijden en onderdrukken omdat ze pijnlijk, negatief en ontwrichtend zijn.

Bestel jouw exemplaar voor Reserveer nu
Je bestelt bij

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:


Tags: , , , , ,

Geplaatst: 5 mei 2025

Draait je leven vooral om verplichtingen? Test of je een burn-on hebt

Heb je het gevoel dat je leven alleen nog maar draait om werk, to-do’s en verplichtingen? Dan is het slim om deze test te doen. De kans is namelijk groot dat je last van burn-on hebt: “je loopt vast in de ‘aan’-stand en er ontstaat een spanningsveld tussen hoe je leven er voor de buitenwereld uitziet versus hoe je het leven innerlijk beleeft,” zegt Mieke Lannoey, auteur van Burn-on.

Heb je het gevoel dat, wat je ook doet, je altijd wel iets of iemand teleurstelt of tekort doet?

Verschillen en overeenkomsten tussen burn-on en burn-out

Burn-on kun je beschouwen als het nieuwe broertje van burn-out, maar vooral als het beestje van deze tijd. Bij een burn-on loop je vast in de ‘aan’-stand en ontstaat er een spanningsveld tussen hoe je leven er voor de buitenwereld uitziet versus hoe je het leven innerlijk beleeft.

Het grootste verschil tussen burn-out en burn-on is dat er bij een burn-on geen explosie of crash plaatsvindt (zoals bij een burn-out) maar een implosie. Het is een proces van erosie: er ontstaat een steeds groter wordende innerlijke leegte in jezelf. In je verwoede pogingen om staande te blijven, mee te blijven draaien en alle ballen in de lucht te houden, vervreemd je steeds meer van jezelf en van alles wat je lief is in het leven. Het lijkt voor velen in deze tijd jammer genoeg het enige alternatief te zijn voor ‘crashen’.

Test: heb jij een burn-on?

Herken jij je in deze beschrijving? Dan is het slim om de onderstaande vragen van de test burn-on te beantwoorden. Dit zijn de rode vlaggen bij burn-on:

Uitkomst van burn-on test

Heb je op verschillende van bovenstaande vragen “ja” geantwoord? Dan heb je waarschijnlijk last van burn-on. Weet dan dat je zeker niet de enige bent!

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn heel wat maatschappelijke tendensen die bijdragen aan burn-on. Ons zenuwstelsel is helemaal niet up-to-date met onze huidige manier van leven, met alle gevolgen van dien. Het is dus erg belangrijk om je manier van leven onder de loep te nemen en vervolgens bij te sturen naar een leven dat uitgelijnd is met wie je echt bent. Het proces hoeft niet uit te monden in een burn-on of burn-out, je hebt de kans om het tijdig bij te sturen.

De eerste en vaak moeilijkste stap in die richting is bij deze gezet, je hebt bewustwording voor jezelf gecreëerd!

Burn-on

Burn-on

In 'Burn-on' geeft Mieke Lannoey tips om een de functionerende burn-out te voorkomen, wanneer je niet meer uit de werkmodus kunt komen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Mieke Lannoey over burn-on:


Tags: , , , , ,
Winkelwagen
Je winkelwagen is leegTerug naar winkel