Bewustzijn

Vijf soorten dromen: wat vertellen ze?

Door Fabienne Peters
Vijf soorten dromen: wat vertellen ze?

Dromen doen we elke nacht. Sommige mensen onthouden hun dromen tot in detail, andere herinneren zich zelden droomverhalen. Dromen onthouden, kun je oefenen door een droomintentie op te schrijven of een dromenschriftje naast je bed te leggen, ofwel: door er overdag bewust mee bezig te zijn. Volgens het boek De Nachtelijke reis van Bas Klinkhamer zijn er verschillende soorten dromen. Ontdek er vijf en lees wat ze te vertellen hebben.

Vijf verschillende dromen

1 Verwerkingsdromen

Dromen die het dichtst bij ons bewustzijn gedurende de dag staan, zijn verwerkingsdromen. Onderwerpen waar je aan gedacht hebt of situaties die je hebt meegemaakt, komen in deze dromen – meestal in chaotische, vervormde vorm – aan bod. Het zijn dromen die snel vervliegen. Ze hebben als doel: het verwerken van prikkels en gebeurtenissen uit het dagelijkse leven.

2 Terugkerende dromen

Heb je een droom die vaker terugkomt? Let dan goed op, want dit soort dromen vormen een belangrijke leidraad. Een terugkerende droom geeft je op verschillende momenten in je leven aan hoe de vlag erbij hangt. Heb je bijvoorbeeld een terugkerende droom over de zee, dan is die de ene keer rustig en de volgende keer stormachtig, afhankelijk van de situatie waar je je in bevindt. Sla acht op deze dromen, want ze vragen om bewustwording en aandacht.

3 Nachtmerries

Hetzelfde als voor terugkerende dromen geldt voor nachtmerries: je aandacht wordt gewekt. En hoe! Achtervolging, monsters, moord; na een nachtmerrie wil je maar één ding: deze droom vergeten. Doe dit juist niet, maar kijk aan, duid en analyseer. Een nachtmerrie schud je wakker omdat er iets uit balans is, maar je dat niet doorhebt. Het feit dat je een nachtmerrie onthoudt, betekent dat je ervoor openstaat te kijken wat er speelt.

4 Symbolische dromen

Dromen over een walvis in de haven, een leeuw die door je kamer loopt of een grote boom waar je tegenaan leunt, hebben iets magisch. Ze communiceren via symboliek en vaak onthoud je ze haarscherp, alsof je ze echt hebt meegemaakt. Deze dromen hebben een boodschap voor je waar je bewustzijn op hebt. Ze bevestigen bijvoorbeeld iets dat je al voorvoelde of wijzen je op een ontwikkeling die je doormaakt. Ze kunnen een voorspellende boodschap hebben, maar zenden die niet letterlijk uit.

5 Voorspellende dromen

Droomverhalen die uitkomen in de realiteit; ze bestaan. Dit kan zich klein voordoen in de vorm van een déjà vu, maar ook groot als je droomt over je pasgeboren zoon op latere leeftijd of over jezelf in de functie waarop je gesolliciteerd hebt. Het zijn bijzondere dromen, die soms de moeite waard zijn om te delen – terloops en niet te zwaar beladen. Degene die er wat mee kan, pikt vanzelf de van belang zijnde informatie eruit.

Meer weten?
De nachtelijke reis van Bas Klinkhamer
Dromen en nachtmerries van Bas Klinkhamer
Wat dromen ons vertellen van Alice Robb

Lucide nachten

Lucide nachten

Lucide nachten van Charlie Morley is een heel praktisch en enthousiasmerend boek dat laat zien hoe je je leven kunnen verrijken met het oefenen van bewust dromen. Met tips en technieken, voorbeelden en ervaringen om 'lucide' te worden in je dromen. Uniek is de manier waarop angst en nachtmerries worden behandeld: open en als een enorme kans tot zelfontplooiing. Wil jij leren hoe je lucide kunt dromen?

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Deel dit artikel online
Fabienne Peters
Fabienne Peters

Tekstschrijver die zich bezighoudt met zingeving, literatuur en theater, dat ben ik: Fabienne Peters. Mijn streven? Op zoveel mogelijk plekken artikelen en verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Die geen dagelijkse kost zijn, maar wel leven. Onderwerpen die raken en die net een beetje verder gaan; daarover schrijf ik. Vanuit mijn tekstbureau FAABL Blogs & Verhalen schrijf ik naast artikelen over zingeving ook verhalen en theaterteksten en geef ik taal- en tekstadvies.

Reacties
 1. Ineke Riegen 2 juni 2020 - 22:56
  Reply

  Ik droomde heel vaak an een politieagent die bij mij aan de deur kwam en mij vertelde dat mijn man dood was. Op een dag had ik het verschrikkelijk koud. Ik zei tegen mijn collega: Ik heb het zo koud, dat is niet weg te krijgen met een trui of kachel. Ik dacht aan mijn moeder van 92. Ik bleef daarna een onbestendig gevoel houden, ik zei tegen mijn man dat ik even naar mijn moeder ging in het verpleeghuis. Hij moest naar een belangrijke jaarvergadering van de regionale hengeksport. We hebben elkaar gedag gezegd, en zijn ieder onze weg gegaan. Na een uurtje bij mijn moeder geweest te zijn, kwam ik thuis, en 5 minuten later ging de bel. Daar stond de politieman uit mijn dromen...die kwam vertellen dat mijn man dood was, door een hartstilstand in de auto. Hij is nooit op de vergadering aangekomen. Hij was 59 jaar.

  1. Fabienne Peters 3 juni 2020 - 19:52
   Reply

   Hoi Ineke, bijzonder en fijn dat je deze droom deelt nav het artikel. Wat een immens ingrijpende gebeurtenis in je leven beschrijf je. Het bizarre van voorspellende dromen is: je weet niet zeker of ze voorspellend zullen zijn. Dus wat ze vooral doen, is je voorbereiden op iets ingrijpends. Pfff dromen. Ze zijn zo intens soms. Als je van romans houdt: ik lees nu Zondebok van Jacobine van den Hoek. De voorspellende droom (en hoe moeilijk het kan zijn om die te hebben) speelt hierin een belangrijke rol.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?