Bewustzijn

Van overleven naar leven: zo stap je uit de overlevingsstand (en heel je oude pijn)

Door Diana Douma
Van overleven naar leven: zo stap je uit de overlevingsstand (en heel je oude pijn)

Heb jij iets meegemaakt wat emotioneel ingrijpend was? Zo ja: heb je deze ervaring écht goed verwerkt of zit je misschien, onbewust, nog vast in de overlevingsstand? Je ontdekt het in dit artikel van holistisch coach Diana Douma. “Als je lange tijd vanuit het overlevingsmechanisme leeft, raak je ver verwijderd van je gevoel. Dit kan tot depressie en PTSS leiden.”

Als je van jongs af alleen maar trauma’s hebt ervaren, wordt overleven uiteindelijk een ingebakken mechanisme.

Op de automatische piloot

Allemaal schieten we wel een keer in de overlevingsstand door iets wat we meemaken. Het hangt samen met hoe je in elkaar zit en hoe je omgaat met ingrijpende ervaringen in het leven. De overlevingsmodus sleept je door situaties heen die je emotioneel niet aankunt. Je wordt op deze momenten sterk en handelt op de automatische piloot. Dit kan zeker voordelen hebben: in tijden van crisis is het nodig dat je helder blijft denken en handelen. Maar er komt een tijd dat je de gebeurtenissen moet verwerken en het verdriet moet toelaten. Dit is een belangrijk onderdeel van lief zijn voor jezelf; iets wat we vaak vergeten.

Overlevingsmechanisme: ik kan alles aan!

Als je van jongs af alleen maar trauma’s hebt ervaren, wordt overleven uiteindelijk een ingebakken mechanisme. Je identificeert je al snel met deze ‘rol’. Dit zorgt ervoor dat jij steeds aan het overleven bent, al zijn er gerust ook momenten dat je dit minder doet. Je hebt jezelf op de ‘spaarstand’ gezet: onbewust wacht je op het volgende drama dat zich voordoet. Door het overlevingsmechanisme ben je sterk en kun je alles aan. Maar als je lange tijd aan het overleven bent, raak je ver verwijderd van je gevoel.

Laat verdriet toe

Heb je iets intens meegemaakt? Let dan goed op of je wel de tijd neemt om alles te verwerken en een plek te geven. Dit is lastig te beoordelen als je in de overlevingsmodus zit. Bovendien geven we onszelf vaak niet de kans om een gebeurtenis te verwerken. We hebben dit niet geleerd of willen ons groot houden. Het is belangrijk om uit die rol te stappen, rust te nemen en op te laden. Laat gevoelens en emoties die omhoog komen vooral toe. Doe je dat niet, dan creëer je drama na drama. En het echte drama ontvouwt zich uiteindelijk toch wel. Dit uit zich op allerlei manieren: vastlopen in emoties, depressie, PTSS (posttraumatische stressstoornis), vluchtgedrag…

Uit je vertrouwde rol stappen

Kiezen voor jezelf is heel belangrijk en dat kan alleen maar door grenzen te stellen. Dit helpt jou om de effecten van drama te verwerken en uit de oude vertrouwde ‘overleef-rol’ te stappen, al voelt die nog zo goed. Je moet jezelf op de eerste plaats zetten, alleen dan kun je er voor jezelf zijn. Het is vervolgens belangrijk dat jij je bewust wordt van je rol en de bijbehorende patronen. Dit helpt je om sneller te ‘onthechten’ en los te komen van je rol, wat alles en iedereen ten goede komt.

Heb jij jezelf weleens in de overlevingsstand gezet? En heb jij jezelf bewust toestemming gegeven om hieruit te stappen? Om alles op een rijtje te zetten, oude patronen te doorbreken en pijn te helen. Of ben je hard voor jezelf en zeg je almaar ‘ik moet doorgaan’? Besef dat een pauze voor jezelf en de rollen die je ‘speelt’ heel belangrijk is. Geef jezelf toestemming hiervoor.

Nooit meer bang voor angst

Nooit meer bang voor angst

Wil jij meer lezen over omgaan met trauma’s, angsten, stress en onzekerheid? Sheryl Paul neemt je mee naar de bron van je angsten en laat je compassie met jezelf voelen. In dit diepgaande en tegelijkertijd praktische boek geeft ze oefeningen bij acute angst en oefeningen die je helpen diepere lagen van angst te ontcijferen en te helen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Diana Douma
Diana Douma

Diana heeft haar eigen holistische praktijk 'Amisha Glow' gevestigd in Heemskerk. Waar ze gespecialiseerd is in traumaverwerking en oplossen van blokkades, en gebruikt hierbij verschillende methodes zoals trauma release sessies, lichaamswerk en drukpunten-massage en coaching. www.amishaglow.com

Reacties
 1. Wouter Bolderdijk 20 november 2023 - 21:24
  Reply

  Ik realiseerde me vorige week tijdens een empowerment groep (met het thema, 'van overleven naar leven') Dat ik al heel mn leven in de 'spaarstand' sta. Ik herkende de symptomen van de overlevingsstand dan ook niet, maar wel de gevolgen. Terwijl ik mijzelf maar blijf afvragen 'wanneer mijn leven nou eens begint', iets wat schijnbaar typerend is voor die eerder genoemde spaarstand. Maar hoe stap je daar in Godsnaam uit? Ik ben juist heel gevoelig en heb het idee dat ik prima in contact sta met mijn gevoel, maar toch... Volgens mij zit er ergens in mij nog een onaangeboorde oceaan van melancholie en volgens mij ben ik ook gewoonweg bang om die te voelen.

  1. Diana Douma 20 november 2023 - 21:37
   Reply

   Hi Wouter, je zou even op mijn website www.Amishaglow.com kunnen kijken voor eventuele sessies, waarin ik mensen zoals jij weer help te voelen en terug te komen in het lijf 🙏🏽

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?