Bewustzijn

Helende kracht van Paard: mijn krachtdier

Door Daniëlla van de Zande
Helende kracht van Paard: mijn krachtdier

Een krachtdier komt en gaat. Het verschijnt daar waar het nodig is en heeft altijd iets te vertellen. Het is aan jou om te luisteren naar de boodschap. Kracht zit niet in de grootte van het dier. Een mier kan als krachtdier jou een belangrijke boodschap brengen terwijl je misschien uitkijkt naar een krachtdier ter grootte van een tijger of olifant. Het is aan jou om ze te zien, ze uit te nodigen en te verwelkomen. Vele verschillende krachtdieren heb ik inmiddels mogen verwelkomen. Andere hebben mij wellicht getracht iets te vertellen en was ik nog niet klaar om ze te horen. Ze zijn geduldig. Net als ik. Het komt. Ze komen altijd wanneer nodig. En soms blijven ze een tijdje bij me. Zo ook Paard.

Jeugdherinnering

Als kind had ik altijd veel ontzag voor deze edele dieren. Voor mij waren ze groots, zeker prachtig en immens krachtig. Vond ze vooral uiterst imposant. Het liefst bleef ik er zover mogelijk uit de buurt. Op gepaste afstand volgde ik de gracieuze bewegingen met volle bewondering en voelde diep respect voor deze gevoelige dieren. Wat spiegelden ze mij en ik had geen idee. Gaandeweg de jaren realiseerde ik me dat ik steeds vaker in aanraking kwam met paarden. Mijn schoonvader was destijds als vrijwilliger actief bij een manege waar paardentherapie werd gegeven.

Ik verhuisde naar een dorp waar in diverse weilandjes paarden werden gehouden. Er kwam iemand in mijn leven die bij de bereden politie werkte en steeds meer mensen om mij heen hadden op de een of andere manier een bijzondere band met paard. Zelf werd ik ook meer en meer aangetrokken door de schoonheid van dit dier en verzamelde foto’s op een prikbord, bezocht regelmatig tijdens mijn wandelingen de paarden hier in het dorp en overal waar ik kwam leek paard verbazingwekkend veel aanwezig te zijn. Het was overduidelijk en nog steeds begreep ik de boodschap niet.

Diepe connectie met het krachtdier

Er was inmiddels iets bijzonders aan het ontstaan. Stapje voor stapje. Naarmate ik meer en meer oog ervoor kreeg, galoppeerde paard liefdevol binnen in mijn leven. In de vele onrustige nachten kwam paard veelvuldig op bezoek. Altijd even liefdevol en geduldig. Uitnodigend. En de dag kwam dat ik de teugels liet vieren. We kwamen nader tot elkaar. Vertrouwen. Dat was de boodschap. Zodoende zocht ik toenadering en leerde vertrouwen. Er ontstond een innige band. Een connectie die ik niet eerder kon ervaren en mij aanmoedigde door te stappen.

Toen wist ik; paard heeft mij meer te vertellen. Het was op 13 december 2013 dat ik het volgende schreef: “Elk einde kent een nieuw begin; het afgelopen jaar bevatte voor mij vele malen groot afscheid en onverwachte verwelkoming. Het leerde mij nog dieper onthechten, observeren en zijn. Het nieuwe jaar staat in het teken van Paard. Dit krachtdier heeft mij diverse malen weten te vinden waarvoor ik intens dankbaar ben. Een van de belangrijkste boodschappen van Paard is mij heel duidelijk en helder geworden: Doorstappen, altijd blijven doorstappen… Ik dank diegenen die met me mee gewandeld zijn het afgelopen jaar, jullie zijn stuk voor stuk prachtig en oprecht! En ik wens iedereen een mooie reis toe het komende jaar.”

Ontmoeting met een krachtdier

En doorstappen deed ik. Mijn voeten brachten mij naar de wonderschone plek waar ik mijn krachtdier fysiek zou gaan ontmoeten. Paard gaat mij helpen helen wist ik. Dankbaar voel ik mij voor alle helpers op mijn pad die ik zo liefdevol en toegewijd heb mogen ervaren. Ook nu weer. Ik word hartelijk ontvangen door de vrouw die ik niet eerder heb ontmoet en toch al ken. Door het contact via social media, dat we al een aantal jaren hebben, voelt het zo vertrouwd. Het is herkenning dat we voelen. We zien het in elkaars ogen en voelen het met ons hart. Het hart dat zo gebroken is en zo behoefte heeft aan heling. En dat is wat Angelic van Angelic Insights | Praktijk Manipura doet; healingsessies geven met en voor paard.

Overgave

Ik mag mij aan haar en haar prachtige Andalusische paard Cariño, overgeven. Hoe toepasselijk deze naam wat “lieverd” betekent in het Spaans. Alle oude gevoelens jegens paarden drijven onmiddellijk naar boven en natuurlijk reageert Cariño meteen. Hij loopt weg. Helder. Duidelijk. Dat zijn de boodschappen van paard altijd. Geduldig geeft Angelic mij aanwijzingen en licht toe wat er gespiegeld wordt. Overgave, ik wil niets liever.

De spanningen bouwen zich zo op in mijn vermoeide lijf en maakt dat mijn kaken en spieren nog strakker gaan staan. Ik hoef niets te zeggen; Angelic voelt de bijna onverdraaglijke krampen in haar kaken en het gebit van Cariño maakt onverstoorbare cirkelende bewegingen. ” Kaken stijf op elkaar houden, wat er ook gebeurt!” Hier hoeft het niet. Ik mag Cariño alles vertellen. Hij weet het al en luistert toch. Ik nader en raak hem aan. Hartsverbinding. Zo zacht, zo teder. Ik snuif zijn zalige geur diep op en voel de zielsverbinding. Leg dan mijn hand op zijn hartchakra en voel herkenning. Erkenning. Alles mag er zijn. Tranen stromen. Ik ben bang; bang om te leven, bang om te sterven. Het mag er eindelijk zijn. Ik mag er zijn.

In de krachtige omhelzing van Angelic die volgt, voel ik mij reusachtig. Even denk ik nog dat het haar teveel zal worden, dat ranke lijf van haar dat zo breekbaar lijkt en desondanks mij zo stevig omhult. En dan laat ik het opnieuw los, het mag er zijn. Ik luister naar haar adem. Het lijkt zo onwerkelijk; hoe kan het dat er zo’n krachtig oergeluid kan ontstaan uit zo’n ranke vrouw? Ook die gedachte laat ik vervolgens los. Het kalmeert me, het diepe rustgevende ritmische geluid van haar adem. Diepe, diep zuchten.

Stroming

Het is het geluid van haar ademhaling dat me doet denken aan de levensstroom van een krachtige oude Eik. Diepgeworteld. Geaard. En de omhelzing maakt dat ik me volledig omarmd voel door deze boom. Zij is die boom. Veilig. Het is alsof ze mij wil laten voelen dat dat bestaat en hoe dat voelt. Veilig op deze aarde. Een oude wijze krachtige boom kan altijd vertrouwen op haar wortels. Oneindig krachtige levensenergie dat weer mag gaan stromen. Dat wil stromen. Het is mijn eerste sessie en samen maken we naderhand een vervolg afspraak. De tweede sessie heeft inmiddels plaatsgevonden. Over die bijzondere ervaring schrijf ik graag een volgende keer.

Troostend

Het is een indrukwekkende ervaring geweest die in de weken die volgen nog een diepe nawerking op mij zullen hebben. En Cariño? Hij is bij me. In de nacht komt hij me bezoeken. Wanneer nodig, wanneer ik daarom vraag. Wanneer het zo donker is en de angst zo verlammend, is hij daar. Altijd. Ik nodig hem uit, ik verwelkom hem. Het is diep in de nacht en ik lig badend in het angstzweet te rillen van de kou. Ik maak verbinding met zijn hartchakra. Ik zie hem voor me, zijn ogen ontmoeten de mijne en behoedzaam leg ik mijn handen op zijn rug. Ik ruik zijn zalig geurende huid, zijn manen glijden door mijn vingers. Een warm , troostend gevoel trekt over mijn hele lijf. Vanuit het weiland in de verte hoor ik dan de diepe klanken van hinnikende paarden in de duisternis…

Ruiter tussen twee werelden

Ruiter tussen twee werelden

In 'Ruiter tussen twee werelden' lanceert Linda Kohanov nieuwe provocatieve ideeën over de mens-paardconnectie, gebaseerd op haar eigen ervaringen met paarden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Daniëlla van de Zande
Daniëlla van de Zande

Als Medium en Holistic Healer maar vooral als Gids op jouw Zielspad schrijf ik bezield en bevlogen over diep transformerend zielswerk en over het pad van heling dat ik zelf ben gegaan. Je vind ons op Dé Plek van Aandacht en Bezinning in Spanje waar wij offgrid leven en wij jou met open hart en armen ontvangen voor een levensveranderende Inspiratieweek. Bekijk ook onze online events, reading & healing voor mens en dier en voel je welkom voor een sjamanistisch consult www.masiamalagana.com

Reactie
  1. Ana 31 maart 2019 - 13:28
    Reply

    ❤️

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?