Spiritualiteit

Zo kun je boodschappen van het universum of je engelen channelen: 5 praktische stappen

Door Jacqueline Rietveld
Zo kun je boodschappen van het universum of je engelen channelen: 5 praktische stappen

“Channeling klinkt altijd heel mysterieus en buitengewoon. Maar dat hoeft het niet te zijn: uiteindelijk is iedereen in staat om boodschappen vanuit een hoger bewustzijn te ontvangen,” zegt lichaamsgericht coach Jacueline Rietveld. In dit artikel geeft ze vijf praktische stappen om te channelen.

Welk beeld jij ook van het collectief bewustzijn hebt, het is altijd liefdevol. Zo niet, dan stem je niet af op het hogere weten.

Bij channeling breng je jouw bewustzijn in een staat die is afgestemd op een ander soort weten dat buiten jezelf ligt. Dat klinkt misschien als een bijzondere gave, maar in feite is het heel praktisch een kwestie van oefenen. Aan de hand van vijf stappen kan je zelf leren om je open te stellen voor dat hogere weten.

Collectief bewustzijn

Waar stem je op af bij channeling? Je zou het een collectief weten kunnen noemen. Dat is een weten dat anders is dan de kennis die ligt opgeslagen in je brein. Ook een ander soort weten dan je instinct of onderbuikgevoel. Het is een weten dat buiten jezelf ligt en waar ieder mens – met wat oefening – wijsheid uit kan ontvangen. Dit weten overstijgt het individuele weten (bovenmenselijk dus) en is daarmee van ons allemaal, door alle tijden en plaatsen heen.

Jouw eigen taal

Om te kunnen channelen is het belangrijk dat jij je eigen woorden vindt bij dit collectieve bewustzijn. Hoe zou jij het noemen? Waar mag jij naar jouw gevoel op afstemmen? Noem jij het de bron, god, de hemel, akasha, de engelen? Of resoneren woorden als spirit, zielsbewustzijn of het universum meer bij jou? Het is allemaal waar. Om dingen te kunnen begrijpen, hebben we taal nodig. Die taal wordt onder andere bepaald door je verstandelijke vermogens, de tijd en de cultuur waarin je opgroeit. Zoveel mensen er zijn, zoveel woorden we geven aan dat collectief bewustzijn.

De Waarheid op zichzelf kan niet gesproken worden. Maar om het te begrijpen hebben mensen beelden en woorden nodig.

Channeling op jouw manier

Ook de boodschappen die je via channeling ontvangt komen in jouw eigen taal. Het kunnen zintuiglijke ervaringen zijn waarmee jij hoger bewustzijn ontvangt. Dan zie je bijvoorbeeld beelden (helderziend) of je ruikt, hoort (helderhorend) of voelt (heldervoelend) iets dat er in de tastbare wereld niet is. Maar ook zonder zintuiglijke waarneming kan je opeens een ingeving krijgen (helderwetend).

Bron van liefde

Welk beeld jij ook van het collectief bewustzijn hebt, het is altijd liefdevol. Zo niet, dan stem je niet af op het hogere weten. Dat weten komt namelijk altijd uit een bron van liefde. Boodschappen die angst zaaien of vragen om jezelf of anderen te veroordelen, komen nooit uit het collectief bewustzijn dat hier wordt bedoeld. Angst en oordeel zijn mensgebonden en hebben een lagere energetische trillingsfrequentie dan het hogere bewustzijn.

Richt je bij channeling altijd op de hoogste trilling, simpelweg door je gedachten daarheen te sturen. In het hogere bewustzijn zijn drie principes leidend: ‘oordeel niet’, ‘vrees niet’ en ‘vrije wil’. Alles wat daar niet bij past, hoort niet bij het collectief bewustzijn.

Vijf stappen om zelf te leren channelen

Je begint altijd met een oefening om goed te gronden of aarden. Als dit nog lastig is, is het raadzaam om daar eerst verder mee te oefenen. Zo voorkom je dat jij jezelf en de realiteit van alledag uit het oog verliest met channeling. Channeling is niet bedoeld als een vlucht uit je lichaam, maar juist om een hoger en liefdevoller weten in jouw lijf te integreren.

Heb je het gevoel dat je goed verbonden bent met de aardbodem onder jou? Dan kan je aan de slag met de vijf stappen om te leren channelen.

Stap 1: Kies voor vertrouwen

Channeling begint met je openstellen. Om dat te kunnen doen heb je vertrouwen nodig. We kennen allemaal wel dat kritische stemmetje in onszelf dat ons vertelt dat je dit helemaal niet kan of dat het hoger bewustzijn helemaal niet bestaat. Of iets in die trant. Zodra dat stemmetje begint te roepen, helpt het om jezelf af te vragen:

Waarom zou ik niet geloven in iets waar ik gelukkig van word?

Geen speld tussen te krijgen toch?! Hiermee kies jij ervoor om je te richten op vertrouwen in plaats van twijfel. En geef jij je over aan alles wat binnenkomt zonder het op voorhand af te wijzen.

Stap 2: Richt je antenne

Om informatie te kunnen ontvangen moet jij je antenne afstemmen op de afzender. Maak jezelf een voorstelling van het hogere bewustzijn waaruit jij wil channelen. Kies daarbij beelden of woorden die jou een gevoel geven van oprechtheid, zuiverheid en onvoorwaardelijke liefde. Waar alles goed is, waar eigenbelang niet bestaat, waar liefde in overvloed stroomt voor alles en iedereen. Misschien lijkt dit in het begin nog een beetje kunstmatig en verzonnen. Vergeet dan niet dat je bij stap 1 al koos voor vertrouwen en overgave, ook aan jezelf.

Stap 3: Stel je vraag

Communicatie is altijd een kwestie van zenden en ontvangen, ook als het om channeling gaat. Eenmaal afgestemd op het collectief bewustzijn mag jij de communicatie starten door een vraag te stellen. Waar wil je hulp bij, wat wil je graag beter begrijpen? Het antwoord zal je altijd stimuleren om iets te veranderen of transformeren. Iets binnen jezelf – overtuigingen, emoties – of iets in je interactie met jouw omgeving, zoals je relaties, je werk of de plek waar je woont. Want alles in het hogere weten is erop gericht om jou te helpen meer in je kracht te komen.

Stap 4: Gebruik een hulpmiddel

Als je al gewend bent aan channeling, kunnen stap 1, 2 en 3 al voldoende zijn om boodschappen te ontvangen. Maar zeker als je ermee aan het oefenen bent, kan een hulpmiddel je goed helpen. Dat kan iets tastbaars zijn, zoals een kaartendeck of een pendel. Maar ook technieken als meditatie, zelfbehandeling met Reiki of het opzeggen van een gebed kunnen helpen om het kanaal te openen. Kies daarbij voor vertrouwen (stap 1), richt je antenne (stap 2) en stel je vraag (stap 3). Het hulpmiddel zal je dan meevoeren naar het antwoord.

Stap 5: Ontvang zonder oordeel

En daar komt het dan. Een gedachte, een beeld, een associatie, een gevoel, een geluid, of hoe het dan ook bij jou binnenkomt. Vertrouw maar op wat je binnenkrijgt. Als je zo bent afgestemd is niets wat je ontvangt toevallig of per ongeluk. Laat het zonder oordeel bij je binnenkomen. Vind er nog niets van, denk er nog niet verder over na. Blijf in het moment en bij de verbinding met het hogere weten. Het interpreteren van de boodschap en het laten bezinken ervan komt pas na het channelen. Schrijf eventueel op, teken of spreek in op je voicerecorder wat er komt. Dan kan je na afloop van de channeling verder onderzoeken wat dit inzicht concreet voor jou betekent.

Echt of hersenspinsels?

Hoe weet je nou of je echt hebt gechanneld? En dat niet alles alleen maar voortkomt uit jouw eigen hersenspinsels? Bij channeling vormen zich vaak gedachten of woorden waar je uit jezelf niet op was gekomen. Je hebt nog niet eerder op deze manier naar je vraag gekeken. Het is niet jouw gebruikelijke woordkeuze. Het lijkt alsof iets anders je het heeft ingefluisterd (en misschien is dat ook wel zo). Mensen die de tweede Reiki graad beoefenen, zullen dit waarschijnlijk herkennen van het toepassen van de mentale positie.

Channeling via je chakra’s

Gechannelde informatie komt binnen via je bovenste chakra’s. In je kruin ligt het zevende chakra, het energetische punt dat letterlijk op de overgang ligt van jouw fysieke lichaam naar de niet materiële werkelijkheid. Je kruinchakra vormt zo een poort die je open kan zetten om informatie uit hogere sferen te ontvangen. Het zesde chakra of derde oog helpt om dat wat binnenkomt te vertalen naar een inzicht dat je hersenen kunnen bevatten.

Lees ook: Jouw lijntje met boven: contact met het hoger bewustzijn

Naar de aarde brengen

Zo loopt het kanaal waarmee je kan channelen verder naar beneden. Via het keelchakra – de schakel tussen je hoofd en je hart – stroomt de boodschap door naar je hartchakra. Als vierde chakra ligt het hart precies in het midden van de zeven lichaamschakra’s. Dit is dan ook het knooppunt dat cruciaal is om de gechannelde informatie om te zetten naar keuzes en acties voor je dagelijks leven. Via de route naar beneden breng je het gechannelde als het ware naar de aarde, naar de materiële wereld.

Goed gronden

De onderste drie chakra’s maken dat je vervolgens daadwerkelijk kan handelen naar dit nieuwe bewustzijn. Via je wortelchakra wordt het door jou gechannelde hogere bewustzijn uiteindelijk onderdeel van het aards bewustzijn. Daarmee zijn we als mensen een schakel tussen hemel en aarde. Vooraf, tijdens en erna goed gronden maakt dus altijd onderdeel uit van een succesvolle channeling.

Vrije wil

De boodschap die doorkomt bij channeling is nooit een verplichte opdracht of een moeten. Je hebt altijd de ruimte om je eigen waarheid in de boodschap te voelen. Voelt dit als kloppend? Als een soort van opluchting of aha-moment? Dan resoneert het met jouw waarheid. De vrije wil van mensen is leidend binnen het hogere bewustzijn. Jij bent als ontvanger altijd degene die beslist om wel of niet iets met de gechannelde informatie te doen.

Jacqueline Rietveld is lichaamsgericht coach en Reiki Master. Meer informatie over haar praktijk en de cursussen die ze geeft, vind je op haar website.

De lijn

De lijn

Lukt het channelen je (nog) niet? Geen zorgen! Ashley Wood neemt je mee in 'De lijn' en leert je jouw Akasha kronieken te openen en je 'lijntje' met jouw hoger bewustzijn aan te leggen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?