Spiritualiteit

Oude, verborgen wijsheid geeft antwoord: wat is het Universum?

Door Gastauteur
Oude, verborgen wijsheid geeft antwoord: wat is het Universum?

Het Universum wordt vaak genoemd in spirituele kringen en tegenwoordig zelfs daarbuiten. Wat is het Universum? Dat is lastig uit te leggen en te bevatten als mens. Deze oude en vergeten wijsheid uit De Meesters van het verre Oosten die Baird T. Spalding in 1924 opschreef naar aanleiding met zijn contact met oude, wijze meesters uit de Himalaya brengt je dichterbij het antwoord.

Veel mensen denken aan het Universum als verwijzend naar één zonnestelsel, maar een zonnestelsel is slechts een cel of atoom in een Universum van ontelbare
zonnestelsels.

Wat is het Universum?

Het Universum is de som van al het zichtbare en onzichtbare dat de oneindige ruimte vult. Het Universum is het grote geheel, samengesteld uit al zijn delen. Men zou kunnen zeggen dat het Universum een andere naam voor God is.

De Meesters van het verre Oosten beschouwen het Universum als de universaliteit van alle dingen, waarbij elke toestand of omstandigheid deel is van dat Universum of die universaliteit.

Iemand kan in gedachten gescheiden raken of zich afscheiden van dat Universum. Dan wordt hij een eenheid die alleen in gedachten gescheiden of afgezonderd is. In plaats van afgezonderd te zijn, maakt hij echter toch deel uit van het grote Universum. Hij kan in gedachten zo gescheiden raken van die Grote Universaliteit dat hij zich in afzondering of een gevoel van beperking hult. Hij kan zich in zijn denken zo ver terugtrekken uit die universaliteit dat hij verzwakt of zijn vermogens achteruit gaan, en zo raakt hij in zekere mate gescheiden van de universaliteit waarin hij eigenlijk thuishoort.

Het Universum is onbegrensd. Er bestaat geen beperking buiten het menselijke concept. Het dier beperkt zich nooit. Alleen de mens beperkt zichzelf.

Het Universum is nooit tegen jou

We kunnen ons zo ver uit harmonie denken dat ziekten en kwalen en disharmonische toestanden ontstaan, maar zij zijn slechts dat wat uit harmonie is. Als we in totale universele harmonie zouden blijven in ons denken, zou er geen enkele disharmonische toestand in ons leven kunnen komen … niet één … omdat zodra we vibreren in harmonische verhouding tot het Universele Beginsel, geen enkele disharmonie zich kan manifesteren. Die toestand is volstrekt mogelijk.

Wij breiden het Universum uit

De theorie van het uitdijende Universum is niet juist, behalve in de zin dat het uitdijt in onze gedachten, of liever, wij breiden onze opvatting van het Universum uit. We ontdekken steeds weer dat het groter is dan we ons voorstelden. Het Universum dijt voortdurend uit en trekt zich voortdurend samen, volgens uw opvatting, maar niet op zichzelf, want het Universum is de som van de Oneindigheid.

Veel mensen denken aan het Universum als verwijzend naar één zonnestelsel, maar een zonnestelsel is slechts een cel of atoom in een Universum van ontelbare zonnestelsels.

Jij bent een Universum

Ons wezen is een compleet Universum op zich en het functioneert volmaakt harmonisch als we elke gedachte aan disharmonie of scheiding loslaten. De gedachte aan harmonie leidt ons terug naar de eenheid van Beginsel.

De mens is een evenbeeld van het totale Universum, en hij is een volledig Universum op zich wanneer hij zichzelf in dat Geheel opneemt. Als hij elke gedachte aan geloof en dogma los zou laten, zou hij volledig vrij zijn van bijgeloof. Hij zou volkomen onbeperkt zijn.

Zodra we beperking laten vallen, straalt elke cel van ons lichaam licht uit, zoals tegenwoordig met fotografisch bewijsmateriaal aangetoond kan worden. Op dezelfde manier wordt licht uitgestraald door elke cel van het Universum. De bron van dit licht en deze energie, die de uitgestrektheid van het Universum en het Universum van ons lichaam kracht geeft en vult, is de Grote Centrale Zon. Kosmisch betekent groot; het is het geheel waarvan de mens deel is.

Fragment uit: De meesters van het Verre Oosten

De Meesters van het Verre Oosten

De Meesters van het Verre Oosten

Wil jij nog meer wijze kennis van De meesters van het Verre Oosten tot je nemen? Dit boek geldt nog altijd als een van de meest spraakmakende boeken van onze tijd. Het staat vol vergeten kennis uit oude tijden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over het Universum

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?