Hooggevoeligheid

Wat als je werk meer energie neemt dan geeft?

Door Lusanne Hogeweg
Wat als je werk meer energie neemt dan geeft?

Een kleine vraag: hoeveel energie heb jij aan het begin van de avond nog? Het antwoord zegt veel over hoe jij je werkdagen ervaart. Spiritueel loopbaancoach Lusanne Hogeweg deelt enkele ‘energie-verhogende’ adviezen met jou, zodat je oververmoeidheid en een burn-out kunt voorkomen. “Doe je voldoende dingen die je voeden? Zo nee, hoe kun je er meer in je leven creëren?”

Onthoud dat steeds maar doorgaan, je heel veel kostbare energie kan

Hoogsensitief en moe

Loopt jouw batterij leeg in de loop van de werkdag? Heb je ’s avonds geen zin meer om leuke dingen te doen? In deze tijd van druk, druk, snel, even rusten en dan weer doorgaan, ligt oververmoeidheid, en zelfs een burn-out, op de loer. Hoe houd jij je werkenergie op peil? Het is een kunst, maar wel één die ook jij onder de knie kunt krijgen.

Ook al heb je de meest inspirerende baan ter wereld, toch is het niet gezond om je werk je leven te laten domineren. Op elke werkvloer schuilen er tal van energievreters, al zijn die soms moeilijk te identificeren. Daarom kun je beter pro-actief te werk gaan en de onderstaande energie-verhogende tips meteen toepassen in de praktijk. Zeker als je hoogsensitief bent, kun je je vaak moe voelen. In dit artikel lees je speciale tips om een burn-out te voorkomen.

Drie recepten voor instant energie

1. Sta even stil en haal diep adem

Sta regelmatig even stil, het liefst meerdere keren per dag. Even zitten en je ogen sluiten, is ook prima. Haal drie keer diep adem; adem in door je neus en blaas langzaam uit door je mond. Voel je voeten op de vloer. Zo kom je meteen tot rust. Onthoud dat steeds maar doorgaan, je heel veel kostbare energie kan kosten.

2. Vind een plek van rust in jezelf

Als je een moment van rust voor jezelf hebt gecreëerd, zoals hierboven beschreven, vraag je dan eens af hoe jij je nú voelt. Haal nogmaals diep adem. Voel in je lijf waar misschien spanning zit, adem er rustig naartoe. Probeer een plek van stilte of rust diep in jezelf te vinden. Neem dit gevoel van sereniteit mee de rest van je dag in.

3. Maak de energiebalans op

Neem de tijd voor deze oefening, waarbij je op de energetische weegschaal gaat staan. Plan desnoods een half uur in je agenda. Je hebt er pen en papier voor nodig.

Maak een lijst van de dingen die jou energie kosten. Wat zuigt je leeg? Waar word je moe van? En maak vervolgens een lijst van dingen die je energie geven. Waar word je blij van? Wanneer ben jij in je element, waardoor voel je je opgeladen? Schrijf zoveel mogelijk punten op.

Vergelijk dan beide overzichten. Wat valt je op? Hoe is de balans? Is de lijst met energievreters veel langer dan de lijst met energiegevers? Bekijk de punten die je energie kosten. Zijn er activiteiten die je kunt stoppen? Situaties waar je anders mee kunt omgaan?

En sta dan stil bij de lijst met energiegevers. Doe je voldoende dingen die je voeden, waar je energie van krijgt? Zo nee, hoe kun je er meer in je leven creëren? Wordt het tijd om die oude hobby weer op te pakken of iets creatiefs te doen? Want van leuke en creatieve dingen krijg je energie en kun je in een flow raken. Of onderneem gewoon vaker iets waarvan je geniet. Ook dat laadt de batterij weer op.

Werk waar je blij van wordt

Zijn bovenstaande tips niet voldoende? Misschien is het nodig om onder ogen te zien dat de baan die je nu hebt, niet (meer) bij je past. Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Maar hoe weet je nu in welke richting je het best kunt kijken? De volgende ‘W-vragen’ kunnen je daarbij helpen. Laat ze op je inwerken en schrijf de antwoorden op, vanuit je gevoel of intuïtie.

  • Welke activiteiten vond je als kind leuk?
  • Wat zijn jouw drijfveren, wie of wat motiveert jou?
  • Wat zijn jouw waarden, wat is belangrijk voor je in werk?
  • Waar word je blij van?
  • Wat wil je betekenen voor anderen?

Stel jezelf de volgende vragen en noteer de antwoorden. Stel ze ook aan enkele mensen die jou goed kennen en die je vertrouwt. Dat kunnen (oud-)collega’s zijn, vrienden of familie. Hun antwoorden zouden je weleens kunnen verrassen.

  • Wat zijn mijn kwaliteiten?
  • Waar ben ik van nature goed in?
  • Welke eigenschap typeert mij?
  • Waarvoor zou je mij een compliment geven?
  • Welk werk zie je mij doen?

Heb je alle stappen doorlopen, maar merk je niet meteen vooruitgang? Heb geduld met jezelf. Blijf de oefeningen voor meer energie regelmatig herhalen. Laat de vragen en de antwoorden op je inwerken en even bezinken. De nieuwe inzichten voor werk komen vanzelf, juist als je het even loslaat. Voor je het weet, ben je een vat vol energie en kun je weer genieten van het leven, zowel binnen als buiten werktijd.

Spiritueel loopbaancoach Lusanne Hogeweg wil jou helpen om je levenswerk te ontdekken.

Boek van de levensmissie

Wat is je levensmissie? Wat geeft jouw leven richting en vervulling? Essentiële vragen die maar weinig mensen rechtstreeks kunnen beantwoorden. Toch mogen we ervan uitgaan dat iedere ziel met een bepaalde bedoeling geïncarneerd is. Maar vaak zijn we ons die niet meer bewust. In dit boek ga je ontdekken dat je een levensmissie hebt.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Lusanne Hogeweg
Lusanne Hogeweg

Lusanne Hogeweg schrijft over hooggevoeligheid, burn-out en je missie leven. Ze is auteur van de boeken "De belofte van burn-out' en 'Van voldoen naar voldoening'. Ze heeft een re-integratiebureau voor hoogsensitieve personen die na een burn-out werk zoeken waar ze weer energie van krijgen, zie vialusanne.nl.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?