Home Spiritualiteit Vier spirituele niveaus om naar oude pijn te kijken

Vier spirituele niveaus om naar oude pijn te kijken

Door redacteur
oude pijn

Oude pijn kun je heel lang met je meedragen en komt voort uit een crisis waarin je overlevingmechanisme het over moest nemen. Je kunt hierdoor nu nog lijden of vaker tegen hetzelfde probleem aanlopen. Dat geeft veel frustratie en boosheid. Vaak voelt het als onrecht: je doet je best en toch loopt het leven anders. In onze cultuur leren we dat de belangrijkste natuurwet die van oorzaak en gevolg is. Dat geeft ons een gevoel van controle, terwijl in werkelijkheid onze verwachtingen vaak niet uitkomen.

In De hoeders van de aarde deelt Alberto Villoldo de vier inzichten van de Laika, voor wie niet causaliteit (oorzaak en gevolg) maar juist synchroniciteit de belangrijkste wet van het leven is. Dat betekent dat er naast oorzaak en gevolg nog andere redenen zijn waarom iets gebeurt: door omstandigheden, toeval of serendipiteit. Wanneer zich een probleem voordoet, proberen de Laika niet een nieuwe regel aan te nemen (‘bij mij gaat altijd alles mis’ bijvoorbeeld), en ze proberen ook niet met een andere theorie te komen (‘misschien moet ik meer mijn best doen’). In plaats daarvan veranderen ze hun waarneming om van een probleem een kans te maken.

De Laika, ook wel De Hoeders van de Aarde genoemd, maken gebruik van vier manieren van waarnemen om te zien dat je vanuit verschillende hoeken naar de situatie kunt kijken.

Het lichaam en de fysieke waarneming: het niveau van de slang

De slang is een wezen met een sterk instinct en buitengewoon scherp ontwikkelde zintuigen; hij vertrouwt erop dat ze hem zullen vertellen waar hij voedsel kan vinden of waar zijn vijand zich bevindt. Ook wij kunnen op onze zintuigen vertrouwen om ons een beeld van onszelf en de wereld te vormen. Dit is een zeer materieel waarnemingsniveau, waar alles vast en tastbaar is en moeilijk te veranderen, waar de realiteit uit een procent Geest en 99 procent materie bestaat.

Kenmerken van een probleem door de ogen van een slang bekijken:

  • Je bent op zoek naar fysieke oplossingen: je wil van baan veranderen, een andere auto, een pilletje nemen. Vaak zijn de oplossingen te simplistisch.
  • Je vertrouwt volledig op je overlevingsinstinct van vechten of vluchten in je reptielenbrein
  • Heel nuttig in tijden van crisis en gevaar

De geest en de emotionele waarneming: het niveau van de jaguar

Op het volgende waarnemingsniveau, dat van de jaguar, is de geest de tolk van de realiteit. We weten dat de geest psychosomatische ziekten kan veroorzaken of genezing kan brengen en dat een positieve instelling onszelf en de mensen om ons heen vreugde en vrede kan geven. We zijn ons ervan bewust dat onze ervaringen door onze gedachten worden beïnvloed en dat alles niet noodzakelijkerwijs hoeft te zijn zoals het lijkt in de fysieke sfeer.

Kenmerken van een probleem door de ogen van een jaguar bekijken:

  • Je vraagt je af waar je probleem vandaan komt en werkt met je nieuwsgierige katteninstinct dat je naar de juiste mensen en situaties kan leiden
  • Je vertrouwt volledig op je zoogdierbrein van de emoties: diepe gevoelens als liefde en mededogen, maar ook van agressie en achterdocht
  • Helpt je om effectieve veranderingen aan te brengen en ingewikkelde zaken op te lossen

De ziel en de heilige waarneming: het niveau van de kolibrie

Het volgende domein van waarneming (waar de vorige twee in besloten liggen), is dat van de ziel. De taal van dit niveau is beelden, muziek, poëzie en dromen. De sfeer van dit niveau is de mythe, waar de ziel zichzelf op een heilige reis kan ervaren, en daarom verbeeld wordt door een kolibrie. Hoewel hij maar heel klein is, speelt dit vogeltje het klaar om elk jaar duizenden kilometers van Canada naar Brazilië te vliegen. Hij raakt nooit de weg kwijt, verliest nooit de drang om door te gaan en vraagt zich ook nooit af of hij wel genoeg voedsel zal vinden en sterk genoeg is om die reis te maken.

In het domein van de mythe zijn we allemaal op een grote reis en, net als de kolibrie, vervuld van het verlangen om slechts van de nectar des levens te drinken. Als we onze reis niet als heilig zien, lopen we vast op het niveau van de geest en zijn ingewikkelde analyse van de wereld. Vanuit het niveau van de kolibrie zien we alles wat we meemaken als een onderdeel van onze epische reis.

Kenmerken van een probleem door de ogen van een kolibrie bekijken:

  • Je luistert onder de oppervlakte naar de verborgen boodschap van een probleem, verder dan het oog reikt.
  • Je vertrouwt op het deel van je brein dat het vermogen om te redeneren, visualiseren en creëeren herbergt: de hersenen van wetenschap, kunst en mythologie
  • Op zielsniveau zijn de dingen wat ze werkelijk zijn: een uiting van het heilige. Op dit niveau voelen we dat we allemaal op een reis van groei en genezing zijn, bezig aan een trek terug naar waar we geboren werden om in een staat van goddelijk welzijn te zijn.

De spirituele waarneming: het niveau van de adelaar

Als de adelaar hoog boven de dalen zweeft, kan hij de bomen en de rotsen, de rivier en zelfs de kromming van de aarde zien … maar hij kan ook een muis duizend meter onder zich ontdekken. Zijn vermogen om tegelijkertijd zowel het totaalbeeld als een detail daarvan te overzien, symboliseert de kwaliteiten van het niveau van de Geest.

Kenmerken van een probleem door de ogen van een adelaar bekijken:

  • We zien onszelf niet meer als afgescheiden van de planeet of van andere mensen; de grenzen smelten weg als onze individuele zielen onze eenheid erkennen.

Boekentip Inspirerend Leven: De hoeders van de aarde

Hoeders van de aardeLees de inzichten van de medicijnmannen en -vrouwen van Amerika: hoe kun je trauma’s uit het verleden van je afschudden, hoe kun je angst en boosheid loslaten om in genade te leven, kun je je eigen lot helen en al jouw ervaringen zijn een projectie van je innerlijke landschap of dromen. Verdiep je met Villoldo in deze thema’s op weg naar spirituele groei.

We kunnen lichtwezens worden door gebruik te maken van oude inzichten.

Wil je weten hoe je met de vier waarnemingsniveau aan de slag kunt gaan? Bestel jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,99 met gratis verzending.

Deze artikelen vind je vast ook leuk

2 reacties

Margot Groot 3 februari 2019 - 08:12

Wat is dit weer treffend beschreven. Hoe fijn zou het zijn als ons westers denken dit ter harte zou nemen.
Ik wens ons allen de vrijheid en verantwoordelijkheid toe om naar onze eigen waarnemen te kijken in wat we denken, voelen en doen en dromen en daar iets mee doen. Ons eigen leiderschap (h)erkennen.

Reply
Eliane Kunnen 10 februari 2019 - 10:12

Prachtig omschreven en zo herkenbaar! Dat raakt me in mijn ziel.
… we zijn allemaal op een reis van groei en genezing zijn, bezig aan een trek terug naar waar we geboren werden om in een staat van goddelijk welzijn te zijn.

Oftewel onze #bronkracht ontdekken, eren, leven,… en onderweg ‘oude pijn’ transmuteren voor onszelf, onze familie, relaties, Aarde, …

Reply

Laat een bericht achter