Gezondheid

Chinese geneeskunde & zweten: dit kun je doen tegen veel of juist weinig transpireren

Door Jacqueline Rietveld
Chinese geneeskunde & zweten: dit kun je doen tegen veel of juist weinig transpireren

De mate waarin je transpireert, verraadt veel over jouw hart-energie. Zweet je heel veel of juist amper? Dan is deze energie uit balans. Jacqueline Rietveld, expert in de Chinese geneeskunde, laat zien hoe je dit probleem holistisch kunt oplossen. “Als je nauwelijks transpireert, is het vlammetje van je hart-energie te laag. Overmatig transpireren betekent juist dat de vuur-energie in jouw systeem overactief is.”

Bij weinig transpireren slaan je ingehouden emoties naar binnen. Overmatig zweten daarentegen duidt erop dat je systeem de hoog opgelopen emoties er niet langer onder kan houden.

Hart-energie in disbalans

Overmatig transpireren (hyperhidrose) kan een flinke belemmering in je dagelijks leven zijn. Klamme handen, zweetplekken in je kleding of natte haren houden jou waarschijnlijk tegen om je vrijuit en ongegeneerd te bewegen. Maar ook het tegenovergestelde (anhidrose) kan heel lastig zijn: als je niet of nauwelijks transpireert, raak jij je hitte én afvalstoffen niet kwijt.

Holistisch bekeken duidt zowel overmatig transpireren als niet kunnen zweten op een disbalans in de hart-energie. Dat gaat niet zozeer over het functioneren van het fysieke orgaan, maar over de bij het hart horende levensenergie. In oosterse geneeswijzen zoals de Chinese geneeskunde en ayurveda is het hart het gebied dat de vuur-energie in lichaam en geest reguleert. Die energie bepaalt bijvoorbeeld onze lichaamstemperatuur en ons bioritme, maar ook het vermogen om ‘in vuur en vlam te staan’ voor iets of iemand.

Hoe is jouw vuur-energie?

Het is nogal bepalend hoe hard het vuur in je lichaam brandt. Als het vlammetje te laag is, voel jij je vaak slap en vermoeid. Je hebt weinig zin in dingen en kunt je zelfs eenzaam of depressief voelen. In het geval van anhidrose (niet transpireren) is het vlammetje van je hart-energie te laag.

Overmatig transpireren betekent juist dat de vuur-energie in jouw systeem overactief is. Je lichaam produceert te veel hitte en staat bij het minste of geringste ‘in brand’. Ook je emoties lopen misschien regelmatig hoog op, al laat je dat niet altijd merken. Ben je een binnenvetter? Bij overmatig transpireren barst wat eruit moet haast letterlijk naar buiten; zowel je lichaam als je geest voert hitte af.

De 3 niveaus om dit probleem aan te pakken

Holistisch kijken betekent dat je niet alleen naar de fysiologische oorzaak kijkt. Zoals gezegd is er ook op het niveau van de lichaamsenergie (de meridianen) iets uit balans. Op beide vlakken kan voeding een enorm verschil maken; verderop lees je er meer over.

Onder de laag van de lichaamsenergie ligt het diepere niveau van onze geest, die in directe wisselwerking met de lichamelijke lagen staat. Nadenken over jouw emotionele balans en de mate waarin je gevoelens opkropt, is dus een derde invalshoek voor het behandelen van transpiratieproblemen.

Wat transpireren over jouw gevoelsleven zegt

Problemen met zweten zijn altijd een kwestie van gevoel. Bij anhidrose slaan je ingehouden emoties naar binnen. Ze maken jou depressief en lusteloos. Overmatig zweten daarentegen duidt erop dat je emoties vanbinnen zo hoog zijn opgelopen, dat je systeem ze er niet langer onder kan houden. Als je niet kunt huilen of praten, zorgt je systeem ervoor dat op een andere manier de overmatige druk op je hart-energie wordt afgevoerd.

In beide gevallen mag jij jezelf oefenen om eerder over je gevoelens te praten, hoe ongemakkelijk dat ook mag zijn. Kom je er echt niet uit, roep dan de hulp in van een professional bij wie je een goed gevoel hebt (luister naar je hart!).

Voeding als remedie

Zoals gezegd duidt overmatig of juist niet transpireren op een disbalans in de vuur-energie. Ook voeding bevat energie, die jouw lichaamsenergie kan aanvullen. Bij de keuze van je voeding is het zinvol om te onderzoeken welk type energie jouw lichaam extra nodig heeft en van welk soort energie er misschien juist een overschot is.

Niet doen bij overmatig transpireren: pittig eten

Scherpe kruiden zoals knoflook, pepers, uien en gember bevatten van nature veel vuur-energie. Ze geven het lichaam extra hitte. Dat kan zinvol zijn als je kouwelijk bent of jij je immuunsysteem een boost wil geven om ziektekiemen ‘uit te roken’. Maar als je overmatig transpireert, is het niet verstandig om je lichaam nóg meer hitte te geven om te verwerken. Neem deze kruiden dan ook zeker niet elke dag. Als je ze toch een keertje gebruikt, doe het dan in zeer geringe mate. Houd ook rekening met het seizoen: in wintermaanden is je lichaamstemperatuur lager en kun je iets makkelijker verhittende voeding verwerken dan in de zomer.

Ook koffie en alcohol (met rode wijn voorop) voeren de vuur-energie in je lichaam op. Als je zweetaanvallen wil voorkomen, kun je deze dus beter zoveel mogelijk laten staan.

Wel doen bij veel zweten: lekker bitter

Wat kun je dan beter wél eten en drinken bij overmatige transpiratie? Voeding met een natuurlijke bittere smaak helpt bij het reguleren van je hart-energie. Denk bijvoorbeeld aan witlof, rucola, andijvie, veldsla en grapefruit. Verder wil je verkoeling aan je lichaam geven. Denk daarbij niet alleen aan fruit, sla en rauwkost – zeker buiten de zomermaanden is dit vaak lastig te verteren – maar ook aan bijvoorbeeld taugé, pastinaak, avocado, courgette, bamboescheuten, aubergine, kikkererwten, munt en groene thee. Groene thee werkt verkoelend, ook (of misschien wel juist) als je het heet drinkt.

Wel doen bij weinig transpireren: scherpe kruiden

Bij anhidrose of het onvermogen om te transpireren redeneer je precies andersom: je wil het vuurtje in je lijf en je hart wat opstoken. Scherpe kruiden kunnen jouw vuur-energie een oppepper geven. Verwerk ze regelmatig in je maaltijden. Andere voedingsmiddelen die veel verwarmende vuur-energie bevatten, zijn: cacao, spruitjes, rozemarijn, oregano, geiten- en schapenkaas en (geroosterde) boekweit.

Waarom barbecueën niet altijd een goed idee is

Het is ook goed om te kijken naar de manier waarop je eten bereidt. Grillen en barbecueën brengen bijvoorbeeld veel hitte in je eten. Voor mensen die moeilijk transpireren is dat zeker aan te raden, maar als je veel zweet juist weer niet. Bij anhidrose kun je het best al je eten zoveel mogelijk koken, bakken of stomen. En wist je dat het drinken van heet water helpt om je huidporiën te openen?

Rauwe voeding zoals fruit en salade brengt veel verkoeling in je systeem, wat niet handig is als je het zweten wil bevorderen. Bij overmatig transpireren zijn rauwkost en rauw fruit minder problematisch, mits je maag en darmen gezond functioneren.

Een steuntje in de rug

Probeer deze holistische oplossingen eens uit. Mocht je er zelf niet helemaal uitkomen, dan help ik je graag. Ik kijk met je mee welke voeding en leefstijl jouw unieke constitutie kunnen dienen. Ik help je om de diepere (emotionele) laag van je transpiratieproblemen te verkennen en helen. En ik combineer mijn adviezen altijd met Reiki, wat het zelfhelend vermogen van het lichaam stimuleert en op die manier je lichaamsenergie meer in balans brengt.

Lees meer over Jacqueline Rietveld op haar site.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees meer oplossingen uit de Chinese geneeskunde:

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reactie
  1. Monique oudwater 22 juli 2023 - 14:28
    Reply

    Goeiemiddag, ik transpireer al een heel groot deel van mijn leven. Ik zou graag meer willen weten over waarom ik dat doe en ik wil het graag genezen, groetjes monique

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?