Spiritualiteit

Dit zijn de beste uren voor jouw element volgens de Chinese geneeskunde

Door Jean Haner
Dit zijn de beste uren voor jouw element volgens de Chinese geneeskunde

De Chinese medische wetenschap heeft in duizenden jaren van research ontdekt dat ons lichaam zich gedurende de dag in cyclische bioritmen beweegt. Elk van de vijf elementen heeft magische uren waarin dit element floreert. In dit leesfragment uit het boek De vijf elementen van Jean Haner lees je de magische uren per element en tips om deze uren optimaal in te zetten.

Duizenden jaren voordat de westerse medische wetenschap het concept van de fysieke bioritmen ontwikkelde ontdekte de Chinese geneeskunst dat ons gestel dagelijks door Elementaire patronen gaat en steeds enkele uren door een van de vijf energieën beïnvloed wordt. We worden dus steeds voor een aantal uur ondergedompeld in de energie van een bepaald element. Als we ons gedrag op die invloed afstemmen blijven we makkelijker in balans.

Lees ook: Welk element ben jij? Aarde, vuur, lucht, water of hout?

De magische uren voor Aarde: van 7:00 tot 9:00

De krachtigste tijd van de dag voor dit element is van zeven tot negen uur ’s morgens. Dit is ook de meest bevorderlijke tijdsperiode voor het spijsverteringsproces, maar niet alleen met betrekking tot je maag. Het staat ook in verband met de verwerking van alles wat in je hoofd omgaat.

De Chinese gezondheidsleer onderwijst dat als er niet op enig moment tussen zeven uur en negen uur voedsel verteerd wordt in je maag, je niet in staat bent je gedachten te verteren. Oftewel, je dagplanning zal haperen en belangrijke dingen zullen onafgemaakt blijven. En dat niet alleen op die dag, maar ook op de lange termijn en ook met betrekking tot je doelen en dromen. In de westerse geneeskunde is onlangs zelfs ontdekt dat er een rechtstreekse relatie tussen darmstelsel en brein is.

Ontbijt dus tussen zeven en negen uur, dan zul je met beleid te werk gaan en je taken voor die dag voltooien. (Neem geen koude smoothies, want als er koude dranken tussen de warme spijsverteringssappen komen stopt de vertering. Komt de vertering in je maag tot stilstand, dan stopt die ook in de geest.)

De magische uren voor Vuur: van 11:00 tot 15:00

Vuur is van elf uur ’s ochtends tot drie uur ’s middags op zijn sterkst. Deze tijd is het gunstigst voor Vuuractiviteiten. De dynamiek van vuur is stimulerend en snel, dus als je deze uren aan projecten werkt waarvoor je veel energie en een scherpe geest nodig hebt, benut je ze optimaal.

Lunchen met vrienden is ook een Vuuractiviteit, dus doe dat vaker in het gezelschap van anderen dan in je eentje. Als je je rond de middag overprikkeld of opgefokt voelt, of juist het tegenovergestelde, wil dit waarschijnlijk zeggen dat je Vuur niet in harmonie is en dan moet je daar zeker aandacht aan besteden.

De magische uren voor Water: 15:00 tot 19:00

De krachtfase voor Water begint om drie uur ’s middags en duurt tot zeven uur ’s avonds. Als je bedenkt dat Water over rust en opladen gaat is het geen verrassing dat we er in de loop van de middag doorheen zijn en voelbaar minder energie hebben. Vaak grijpen mensen rond drie uur ’s middags naar koffie, chocola of een andere energiebron om het vol te houden. Of ze kakken in en kijken om de vijf minuten op de klok of het al tijd is om naar huis te gaan.

Probeer tussen drie uur en zeven uur altijd even een korte rustpauze in te lassen om gelijke tred met dit natuurlijke schema te houden. Een powernap of meditatie van twintig minuten volstaat. Je kunt ook uit het raam gaan zitten staren en je gedachten de vrije loop laten, zonder je daar schuldig over te voelen.

De magische uren voor Hout: 23:00 tot 3:00

De voor Hout essentiële fase begint om elf uur ’s avonds en eindigt om drie uur ’s nachts. Als je die uren slaapt zullen problemen en besluiten op natuurlijke wijze in je onderbewuste verwerkt worden en krijg je inzicht in te nemen actie. ‘Ik zal er een nachtje over slapen,’ zeg je als er een beslissing van je gevraagd wordt. Of je dubt over een moeilijke kwestie en na een goede nacht weet je ineens glashelder wat je moet doen. Dat is de input van het element Hout, dat je die tijdsperiode in dromenland helpt om ontspannen het ei te leggen.

Als je die uren wakker ligt heb je misschien niet alleen moeite met beslissingen nemen. Misschien voelt het alsof je niet verder komt in je leven, alsof je op mysterieuze wijze gedwarsboomd wordt bij het bereiken van je doelen, of lukt het zelfs niet te bedenken wat je eigenlijk wílt. Het is dus een onzegbaar belangrijk deel van de nacht, en het devies is om uiterlijk elf uur met je ogen dicht in bed te liggen. Moet je daarvoor aanpassingen in je avondprogramma doorvoeren: ik beloof je dat je er geen spijt van krijgt!

(Als je in de nachtdienst werkt en die uren simpelweg in touw moet zijn, hoop ik dat je dit kunt veranderen en werk vindt met een gezonder ritme. Maar als je huidige situatie van je vraagt dat je tussen elf uur en drie uur wakker moet zijn, gebruik die tijd dan om te denken, te plannen en beslissingen te nemen. Het is minder effectief, maar je verbindt je tenminste met de energie van deze fase.)

De magische uren voor Metaal: 3:00 tot 7:00

De voor Metaal toonaangevende fase begint om drie uur ’s nachts en duurt tot zeven uur ’s morgens. Aangezien Metaal over sensitiviteit voor het sacrale gaat is het niet verwonderlijk dat beoefenaars van veel religieuze en spirituele tradities in deze vroege uurtjes uit de veren zijn om te bidden of mediteren. Je kunt van deze Metaalenergie profiteren door ergens in dit tijdsbestek een spirituele oefening te doen, al is het maar een paar minuten. Naast gebed of meditatie kun je denken aan een eenvoudig ritueel om de nieuwe dag te verwelkomen. Of richt je enkele minuten op een rustige, regelmatige ademhaling en creëer zo een toestand van volkomen aanwezigheid en bewustzijn.

De vijf elementen

De vijf elementen

Naast het inzetten van de magische uren, kun je je elementen op vele andere (vaak eenvoudige) manieren in balans brengen. In het boek De vijf elementen legt Jean Haner uit hoe. Je vindt in dit boek ook een uitgebreide test waaruit blijkt welk element jouw persoonlijkheid domineert. Ben je meer een Water-, Hout-, Vuur-, Metaal-, of Aardetype? Dit praktische boek geeft inzichten die je op zielsniveau leert integreren.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Wil je meer weten over De vijf elementen uit de Chinese Geneeskunde?

Deel dit artikel online
Jean Haner
Jean Haner

Jean Haner bestudeert al meer dan dertig jaar de spirituele principes van de Chinese geneeskunde. Zij geeft workshops, professionele trainingen en individuele consulten.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?