Gezondheid

Versterk je genezend vermogen op 5 niveaus

Door redacteur
Versterk je genezend vermogen op 5 niveaus

Sommige wetenschappers beweren dat 98% van de atomen die nu in je lichaam aanwezig zijn, zich daar een jaar gele­den niet bevonden. Huidcellen, maagcellen, lever-, bot- en zelfs hersencellen hebben ieder een eigen ‘vervangcyclus’ zonder dat je daar actief iets voor hoeft te doen. Wanneer je in je vinger snijdt, geneest je huid in enkele da­gen. Dát dit gebeurt is een feit. Hóé dit exact gebeurt is een mysterie. Ditzelfde mechanisme is actief bij sociale of emo­tionele ‘wonden’. Lichaam en geest bezitten een intelligent organisatievermogen dat zoekt naar natuurlijke balans en manieren om te overleven.

Dit noemen wij het zelfgenezend vermogen van de mens. Je kunt het zelfgenezend vermogen, deze innerlijke intelli­gentie, ondersteunen door gezonde maatregelen op 5 ni­veaus.

De 5 niveaus van genezing

Je versterkt je genezende vermogens op 5 niveaus door je ‘voeding’ op elk van deze niveaus te verbeteren.

Fysiek niveau

Op het fysieke niveau betekent dit het eten van biologisch voedsel, voldoende water drinken en meer bewegen/ sporten. Daarnaast kunnen yoga, mindfulness en liefde­volle aanraking ingangen zijn naar ontspanning op het lichamelijke niveau.

Maatregelen op het gebied van je voeding

  • Kies voor levenskrachtige voeding: verse groenten- en fruitsappen (smoothies), kiemen en bijvoorbeeld tar­wegras.
  • Kies voor onverzadigde plantaardige oliën in plaats van de kunstmatig verharde vetten uit pakjes, blikjes, potjes en kant-en-klaarmaaltijden.
  • Minimaliseer je suikergebruik en vervang witmeel­producten door volkorenproducten.
  • Drink 1 à 2 liter zuiver water op een dag.

Gevoelsniveau

Op het gevoelsniveau betekent het verantwoording ne­men voor, en de vervulling van je emotionele behoeften. Je relaties zijn een goed speelveld om op dit vlak te oefe­nen.

In essentie gaat het bij emoties die je ervaart om be­hoeften. Eigenlijk draait ons hele leven daarom. De meeste mensen zijn dag in dag uit op zoek om hun behoeften in te vullen. Voor een deel is deze zoektocht onbewust. Door hard te werken, een goede partner te zijn, af te vallen of juist tegen dingen aan te schoppen proberen mensen erbij te horen, goed te zijn, zich te onderscheiden of op een andere manier belangrijk te zijn.

Bewustzijn van de drive achter ons handelen, het onder­zoeken van onze emoties als richtingaanwijzer van onze behoeften en het eerlijk communiceren over wat we nodig hebben, kan emotionele gezondheid en stabiliteit in ons le­ven brengen.

Denkniveau

Op het denkniveau betekent het acceptatie en begrip voor de onvervulde behoeften achter moeilijk te veran­deren gedachtepatronen.

Wat heeft deze gedachte je te vertellen? Waarom is hij zo hardnekkig? Welke behoefte probeert deze gedachte in te vullen (hoe onhandig misschien ook)? Praat erover met een vriend(in) die je vertrouwt. Probeer samen te begrijpen wat jij werkelijk nodig hebt. Vind vervolgens creatieve manieren om je behoefte in te vullen. Tegelijkertijd kun je je aandacht richten op een gedachte/werkelijkheid die je wenst. Schenk je aandacht aan deze nieuwe werkelijkheid en de bijbehorende gevoelens. Laat het tot leven komen.

Sociale niveau

De belangrijkste voedingsbron op dit niveau is steun en je verbonden voelen. De impact van relaties op de gezondheid wordt vaak onderbelicht. Een aanhoudend stressvolle relatie met een ouder, partner of leidinggevende kan het zelfgenezend vermogen in belangrijke mate in de weg staan.

Niveau van de ziel

Op het niveau van de ziel betekent het ontdekken en ge­hoor geven aan je diepere levensbedoeling. Het volgen van je interesses is een directe ingang naar de kracht van je ziel. Het ontwikkelen van je talenten en het van beteke­nis zijn is waar het om gaat op dit niveau.

Belangrijke voedingsbronnen op dit niveau zijn het geven en ontvangen van liefde, van betekenis zijn voor elkaar, de verbinding met het hogere zelf, medi­tatie en gebed.

Omgekeerd kun je stellen dat gebrek aan voeding op elk van de niveaus gelijk staat aan stress. Zo kun je gebrek aan eten, zuurstof of slaap gelijk stellen aan stress op het lichamelijke niveau. Emotionele verwaarlozing, niet ingevulde behoeften en de bijbehorende gevoelens van angst en onmacht geven stress op het emotionele niveau. Beperkende overtuigingen, oordelen en gebrek aan geloof zijn stressbronnen op het denkniveau. Tot slot is gebrek aan steun stress op het sociale niveau en gebrek aan zingeving en bezieling stress op het zielsniveau. Op zich is er niks mis met gezonde spanning maar wanneer stress aanhoudt en gevoelens van onmacht oproept, ver­zwakt ze de gezondheid.

Versterk je genezend vermogen op vijf niveaus

Versterk je genezend vermogen op vijf niveaus

Steeds meer onderzoek laat zien hoe belangrijk leefstijl is als het gaat om voorkomen van ziektes. Goed zorgen voor je lichaam is één ding (voeding, beweging). Maar ook je gevoelens, denken, relaties en ziel zijn belangrijke pijlers. Henk Fransen en Arnout Visscher geven je een waardevol overzicht van preventieve maatregelen die je zelf kunt nemen om 'weg te bewegen' van ziekte in de richting van optimale vitaliteit en levensvervulling.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reactie
  1. Ton 18 oktober 2020 - 19:25
    Reply

    Goeie tekst.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?