Bewustzijn

Eerst jezelf vergeven

Door Mami Veza
Eerst jezelf vergeven

In staat zijn om jezelf te vergeven zou zomaar het belangrijkste onderdeel van een gebalanceerd emotioneel leven kunnen zijn. Vele geleerden, goeroes, boeken en filosofieën benadrukken de essentie en belang van vergeven. Ieder legt het op een eigen wijze uit, de uiteindelijke boodschap is echter steeds dezelfde: vergeving is bevrijdend voor je hart en ziel. Het ontkoppelt je van emoties als woede, frustratie, verdriet, teleurstelling, gevoelens van onrecht, machteloosheid en niet te vergeten de gebeurtenis zelf die deze pijn bij je heeft veroorzaakt. Als je gekwetst bent, op welke wijze of door wie dan ook, vergeving van alle betrokkenen, inclusief jezelf, is het begin van het herstelproces. Waarom is dat?

Informatieverwerking

De geest krijgt telkens weer een enorme hoeveelheid informatie dat het dient te verwerken. In de basis doet het zijn werk lang zo slecht nog niet; in feite doet het geweldig werk in het verwerken van deze informatie. Echter, wanneer het de geest niet lukt om informatie uit een gebeurtenis volledig te verwerken, blijft die informatie in de vorm van gedachten terugkeren totdat volledige verwerking heeft plaatsgevonden.

Je kunt bijvoorbeeld op je vijfde gebeten zijn door een hond en dit nooit volledig verwerkt hebben, de confrontatie met een hond roept geen fijne, prettige ervaring bij je op maar de angst en de pijn die je voelde toen je gebeten werd. Hierdoor zou je de rest van je leven in angst voor honden kunnen leven. Dit kan ook gebeuren als je een relatie hebt gehad waarin je niet goed behandeld bent, of je collega krijgt die promotie op het werk waar jij al jaren op hoopte.

Zolang je deze ervaringen niet volledig verwerkt, blijven die ervaringen als een molen draaien waardoor het steeds weer in je systeem voorbij flitst en je geconfronteerd wordt met de emotionele gevolgen van het voorval. Een toekomstige ervaring in hetzelfde thema wordt dan steeds weer vanuit de vervelende ervaring uit het verleden benaderd worden. Dit kan jaren duren en vaak wordt de onvolledig verwerkte gedachte uiteindelijk in het onderbewustzijn of wel de “achterkant” van je geest geplaatst.

Je geest gebruikt dit als beschermingsmechanisme. Het bewaart de ervaring om je in de toekomst te kunnen waarschuwen voor honden, die kunnen bijten en je weer pijn doen, net als in het eerdere voorval. Een mooi principe, je wilt jezelf immers niet twee keer aan hetzelfde mes snijden. Daarmee blijft er een lijn, een verbinding bestaan tussen jou en het voorval. Het nadeel hiervan is, dat je daardoor de onverwerkte ervaring in negatieve zin meeneemt. Toekomstige stappen en beslissingen op een negatieve spiraal gaat baseren.

Je geest gebruikt dit als beschermingsmechanisme

In het voorbeeld waar je een promotie misliep, zou je kunnen gaan geloven in overtuigingen als “Ik ben bij de vorige promoties voorbijgelopen, dat zal nu vast weer gebeuren”. Dit wekt frustratie, boosheid en een gevoel van machteloosheid. Je gaat malen over wie schuld heeft. Je gaat anderen en jezelf verwijten over wat er anders gedaan of gezegd had moeten worden in het verleden zodat jij die promotie wel gekregen had.

Met deze focus en instelling is de kans groot dat de promotie een volgende keer wederom naar een andere gaat, waardoor je nog sterker gaat geloven dat het “altijd” zo zal blijven. Een eindeloze cirkel van selffulfilling prophecies. Velen denken dat vergeven te maken heeft met je goedkeuring geven aan hetgeen dat plaats heeft gevonden of de persoon die jou iets heeft “misdaan”. De overtuiging hierachter is dat als je iemand vergeeft, je daarmee zegt: “het is ok dat dit of dat heeft plaatsgevonden”. De “waarheid” is echter anders. Lewis B. Smedes heeft het ooit heel mooi verwoord:

“Vergeven is een gevangene vrijlaten, en te ontdekken dat jij die gevangene was.”

Wat betekent vergeven?

Vergeven betekent ook niet dat je de gebeurtenis vergeet. Het betekent dat je de negatieve emotionele lading uit de gebeurtenis haalt. Net als bij een wespensteek, je haalt de pijnlijke met gif gevulde angel uit de steek. Vergeven is een boodschap aan JEZELF waarmee je zegt: “ik kies ervoor om de “navelstreng” tussen mij en het voorval door te knippen”. “Ik kies ervoor om de keuzes die ik in de toekomst ga maken niet langer te baseren op de negatieve gevolgen van wat in het verleden gebeurd is”.

Je ontdoet jezelf van onvolledig verwerkte gedachten, emoties en alles waarmee je jezelf niet langer wilt associëren. Je vergeeft daarmee vooral jezelf voor alles waarvan jij vindt dat je anders had moeten doen in de situatie. Sterker nog, je vergeeft jezelf voor het vasthouden aan de stressvolle gevolgen van wat er plaats heeft gevonden.

Moeite met vergeven?

Vraag jezelf dan het volgende: wijzigt het verleden en het voorval doordat jij boos, gekwetst, gefrustreerd, teleurgesteld en/of verdrietig blijft? Verandert dat de feiten? Die promotie is op datum “X” naar die collega gegaan, dat is een feit dat blijft, ook als jij daar nog 20 jaar over door piekert, boos over blijft en het gevoel van onrecht blijf herbeleven. Het verleden kan zuur zijn, maar elke detail in dat moment blijft wat het toen was, het kan en zal niet gewijzigd worden. Wat je wel kunt veranderen is de wijze waarop jij ermee omgaat vandaag, morgen, overmorgen en elke dag daarna.

Hoe ga je aan de slag?

Vergeef anderen voor het onrecht dat je meent dat ze jou aangedaan hebben. Vergeef jezelf voor alles wat je meent anders te had moeten doen om dit te voorkomen maar niet gedaan had. Onderzoek hoe jij op een positieve manier kunt groeien en wijzer wordt door deze ervaring. Welke waardevolle kwaliteit en vaardigheid zou je willen ontwikkelen door deze ervaring? Welke positieve acties zal je meer ondernemen in de toekomst om deze groei te versterken? Het is mogelijk dat je hulp nodig hebt in dit proces. Gun jezelf deze hulp, ook als je het moeilijk vindt om hulp te vragen. Het kan je helpen een vervelende ervaring sneller en effectiever te verwerken. In liefde, Mami

Wil je meer gratis tips of hulp om pijnlijke ervaringen in vruchtbare kwaliteiten en vaardigheden omzetten voor de toekomst? Ga naar www.mamycoaching.nl.

Boek van vergeving

Je krijgt van Willem Glaudemans een voor een alle bouwstenen voor vergeving op een lichte manier aangereikt. Elke stap kan jou direct de ervaring van bevrijding brengen. Daarnaast biedt dit boek je twee methoden voor vergeving en zelfvergeving: eentje voor ‘wat taaiere ego’s’ en eentje die de kwestie direct overgeeft aan een hoger niveau. Het sleutelwoord hier is overgave. Boek van vergeving is een praktische gids voor iedereen die in zijn leven met vergevingskwesties te maken heeft en er meteen iets aan wil doen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Mami Veza
Mami Veza

Een onuitputtelijke ondernemersgeest, brede culturele achtergrond, haar passie en inzet voor een Leven Lang Leren (LLL) maakte dat Mami in 2006 haar onderneming Mamy Coaching startte. De onderneming richtte zich op het bevorderen van de emotionele en fysieke welzijn van individuen door persoonlijk ontwikkeling. Ze ontwikkelde tools die individuen, groot en klein, zowel thuis, in het onderwijs als op het werk helpen te floreren. Het succes van Mamy Coaching leidde naar de huidige Oak House Academy. Met Oak House Academy, streeft zij naar het bevorderen van gelijkheid binnen de samenleving door kennisoverdracht. Zij wil groot- en minderheden tot topprestaties stimuleren door ze de kennis en tools aan te reiken waarmee ze meer uit het leven kunnen halen. Met een achtergrond in International Business Management en Organisatiewetenschappen, specialiseert Mami binnen Oak House Academy zich in sociologie, psychologie en gedragswetenschappen. Naast Oak House Academy, is ze voornamelijk actief als Business Developer, met een grote interesse voor (strategisch) change management, procesinnovaties en leiderschapsinterventies. Ze helpt start-ups graag in het ontwikkelen van een heldere visie zodat ze de eerste vijf (en meest cruciale) jaren van hun onderneming succesvol volbrengen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?