Home Bewustzijn Innerlijk kind | in contact met jezelf

Innerlijk kind | in contact met jezelf

Door Jolanda Huijsmans

In iedereen zit een innerlijk kind dat liefde, acceptatie en innerlijke rust nodig heeft. Het maakt niet uit hoe oud je bent. Vrouwen zijn diep van binnen een klein kwetsbaar meisje. En dat meisje heeft soms hulp nodig. Of wil gehoord worden. Ook al ben je een moderne en zelfstandige vrouw.  Luister naar wat dat kleine meisje nodig heeft.

Mannen hebben een klein jongetje in zich. Dat jongetje hunkert naar warmte en genegenheid.  Hoe macho ze zich ook gedragen. Dat kleine jongetje kunnen ze beter niet negeren.

Je innerlijk kind helen

Elke leeftijd die je hebt gehad zit nog in je bewustzijn en herinnering. Als kind had je de neiging om te denken dat het aan jou lag als er iets verkeerd ging en je daar straf voor kreeg, of als je iets wilde, maar niet kreeg. Is het herkenbaar, dat jouw innerlijk kind gaat denken: “ik ben niet goed genoeg” of “er is iets mis met me”? En als we ouder worden wijzen we bepaalde delen in onszelf af.

Bachbloesems helpen om onszelf en ons innerlijk kind weer heel te maken. Maar ook om alle delen die we in onszelf hebben te accepteren.

  • De blunders die we gemaakt hebben.
  • Het deel dat zo raar overkwam.
  • Het deel dat voor schut stond.
  • Het deel dat zich in de steek gelaten heeft gevoeld.

“Iedereen heeft een innerlijk kind. Aangezien het innerlijke kind een deel van ons is, kunnen we hierdoor meer van onszelf gaan houden en dus meer levensgeluk ervaren”.

Onze innerlijke ouders

Naast ons innerlijke kind, hebben we ook onze innerlijke ouders.  Zijn deze ouders nog een groot deel van de tijd op jou aan het vitten? Deze innerlijke dialoog die je hoort in je hoofd wil je natuurlijk niet. Het stemmetje dat zegt wat je allemaal fout doet en wat er aan je mankeert. Deze gewoonte om jezelf te bekritiseren en om innerlijke rust te krijgen kun je aanpakken met bachbloesem White Chestnut.

Als volwassenen negeren we ons innerlijke kind of bekritiseren het op dezelfde manier waarop we zelf bekritiseerd zijn. Hierbij kun je wel wat Chicory gebruiken. Vooral voor HSP-ers komt de kritiek hard binnen door de gevoeligheid. Gebruik daarvoor Walnut om jezelf te beschermen. En leer naar je eigen gevoel te luisteren met Centaury.

Volgens de schrijver John Bradshaw dragen we als we volwassen zijn 25.000 uur aan opnames met de stemmen van onze ouders met ons mee! Ga voor jezelf maar eens na hoeveel positieve dingen die stemmetjes zeggen. Zoals dat je fantastisch bent, dat je geen aansteller bent en dat je juist mooie eigenschappen hebt.  Ben jij in staat om van je leven te maken wat jij er zelf van wilt maken?

“De bewustwording van ons eigen kind helpt ons ook om de woede toe te laten die we voelen om wat ons in het verleden is aangedaan. Als we die woede helemaal hebben toegelaten, zijn we klaar voor de volgende stap: vergeven”.

Als je zegt dat je bang bent, dan is het kind in je bang.

De volwassene is eigenlijk niet bang, maar de volwassene is er niet voor het kind. Wanneer de innerlijke ouder en het kind een relatie met elkaar aangaan, praten over alles wat je doet, klinkt dat raar, maar het werkt wel.

Zeg tegen het kind dat je het nooit in de steek zult laten, wat er ook gebeurt. Dat je er altijd zult zijn en altijd van hem/haar zult houden. Maak voor jezelf positieve affirmaties. Zoals: “ik ben veilig” of “ik ben eerlijk” of “ik kan het” of “ik kies zelf met wie ik om wil gaan” en vooral “ik hou van mezelf”.

Innerlijke rust, innerlijke vreugde

Als je meer plezier wilt in je leven, zoek dan contact met je innerlijke kind en met je spontaniteit en vreugde. Heb je bijvoorbeeld wel eens een binnenpretje?

  • Waar kun jij stilletjes pret over hebben?
  • Ken jij iemand die jou steeds laat lachen van binnen?
  • Wanneer had jij een binnenpretje?
  • Waar zit jouw binnenpret?

Boekentip: Je kunt je leven helen

Wil jij je leven weer oppakken en afscheid nemen van oude pijn en patronen die vast zitten in je lichaam? Louise Hay geeft heel veel handvatten en hulp in de vorm van inspirerende teksten, ervaringen en voorbeelden van anderen, meditaties en affirmaties. Zo kun jij die knoop in je maag gaan loslaten.

Je kunt het boek bestellen bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,- met gratis verzendkosten.

Laat een bericht achter