Bewustzijn

Hoe beperkende overtuigingen jouw hele leven beïnvloeden (en tot fysieke en psychische klachten leiden)

Door Gastauteur
Hoe beperkende overtuigingen jouw hele leven beïnvloeden (en tot fysieke en psychische klachten leiden)

Heb je last van depressie, vermoeidheid, onzekerheid of gewichtsproblemen? Jouw beperkende overtuigingen, gevoelens en angsten zijn er vaak de oorzaak van. Marlon den Drijver, Body Mind Release therapeut, laat zien hoe deze zware ballast ontstaat én hoe je jezelf ervan bevrijdt. “Als je klachten hebt, wordt het tijd om je werkelijkheid te veranderen: door je ballast los te laten en te vervangen door positieve gevoelens.”

Door een ingrijpende gebeurtenis die je als traumatisch ervaart, doe je gevoelens, overtuigingen en angsten op: jouw ballast.

Als je mandje (te) zwaar beladen is…

Vergelijk jezelf eens met een luchtballon. De ballon is gevuld met positieve gevoelens en het mandje is nog vrijwel leeg. Tijdens je leven gebeuren er soms dingen waardoor jouw mandje zich met ballast vult en er positieve gevoelens uit je ballon verdwijnen. Dit zorgt ervoor dat je steeds verder daalt, soms zelfs zo diep dat je de grond raakt en omvalt. Uiteraard beïnvloedt dit je psychische welzijn, maar indirect ook je fysieke welzijn.

De kracht van beperkende overtuigingen

Een voorbeeld: de vriend van een goede vriendin beëindigde van het ene op het andere moment de relatie, stopte al zijn spullen in een busje en verdween uit haar leven. Zonder verklaring. Mijn vriendin bleef achter met veel vraagtekens. Ze was verdrietig en vooral heel boos. Maar deze gebeurtenis riep ook allerlei beperkende overtuigingen op als ‘Ik ben niet goed genoeg’, ‘Ik ben niet leuk genoeg’, ‘Ik ben niet knap of aantrekkelijk genoeg’ en ‘Ik begin nooit meer aan een relatie, want straks word ik weer gekwetst’. Je kunt je voorstellen dat deze overtuigingen haar in de toekomst afremmen en beperken bij het aangaan van nieuwe relaties.

Ingrijpende gebeurtenissen (je ontkomt er niet aan!)

Allemaal maken we dit soort situaties in ons leven mee. Je rijdt graag auto, maar krijgt een ongeluk. Je hebt ontzettend hard gewerkt aan een project voor school of voor je baas, maar het wordt snoeihard afgekeurd. Je zus kreeg altijd alles wat ze wilde, maar jij moest er hard voor werken. Je was ooit gelukkig, maar bent ongelukkig geworden. Je was succesvol en bent onderuitgegaan. En ga zo maar door… Door een gebeurtenis die je als traumatisch ervaart, doe je gevoelens, overtuigingen en angsten op: jouw ballast. Je kunt ballast overigens ook copy-paste overnemen uit je omgeving, dus zónder de gebeurtenis zelf te hebben meegemaakt. Dit gebeurt vooral, maar niet alleen, bij jonge kinderen.

Hoe ballast je leven flink beïnvloedt

Onze ballast regeert ons leven: fysiek, mentaal en sociaal-emotioneel. Ook heeft het effect op ons zelfbewustzijn. Onze ballast beïnvloedt:
• hoe we ons voelen, wat we denken, hoe we reageren en hoe we handelen;
• de mate van stress en spanning die we ervaren als gevolg van een gebeurtenis;
• of we bij stress meer of minder eten;
• onze gezondheid en of bepaalde ziektes zich wel of niet ontwikkelen;
• de keuzes die we maken;
• of iets wel of niet lukt.

Depressie, angsten en onzekerheid

Je ballast is geen probleem zolang je er geen last van hebt. Toch lijden veel mensen onder hun ballast; ze ervaren minder positieve gevoelens. Daardoor kunnen allerlei klachten ontstaan zoals depressie, vermoeidheid, stress en spanningen, het gevoel dat je vastzit, onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen, angsten (specifiek of onbestemd), gewichtsschommelingen, emotioneel afhankelijk zijn, trauma en PTSS (posttraumatische stressstoornis). Als je dergelijke klachten hebt, wordt het tijd om je werkelijkheid te veranderen: door je ballast los te laten en te vervangen door positieve gevoelens.

Een positievere kijk op de wereld

Jouw ballast kleurt de bril waardoor je naar jezelf, anderen en het leven kijkt.
Je ziet, ervaart en voelt alleen datgene wat met jou resoneert. Dus wanneer jij je beperkende gevoelens, overtuigingen en angsten loslaat en vervangt door positieve gevoelens, gaat jouw werkelijkheid er heel anders uitzien. En deze werkelijkheid is veel positiever!

Als tien mensen naar één persoon kijken, zien ze allemaal iets anders. De een ziet een hardwerkende man, de ander een dominante man, weer een ander een afstandelijke man. De ballast die jij in je mandje verzameld hebt, bepaalt mede hoe je de wereld en de mensen om je heen ziet.

De ander houdt jou een spiegel voor

Als jou iets opvalt bij een ander en het raakt je op een negatieve manier, dan zegt dat niets over de ander, maar veel over jou. Als jij een persoon bijvoorbeeld dominant vindt en je hebt daar last van, dan mag je dominantie loslaten. Wanneer je dat doet, zal de dominantie van de ander jou niet meer zo raken en zelfs minder opvallen.

Wanneer een ander jou in positieve zin raakt, komt dat doordat jij dat positieve gevoel mist. Je bent het gaandeweg verloren. Daarom heb je graag mensen om je heen die dat gevoel wél hebben. Jij voelt je daardoor sterker, maar het maakt je ook afhankelijk. Stel: je hebt niet veel zelfvertrouwen, dan omring jij je graag met mensen die zelfverzekerd zijn. Dat wat jou positief opvalt bij anderen, mag je terughalen, waardoor je minder afhankelijk wordt van de positieve gevoelens van je omgeving.

Wat triggert jou?

Gebruik je omgeving als spiegel. Sta er eens bij stil welke mensen jou triggeren. Ze mogen ook uit je verleden komen en kunnen overleden zijn. Wat in hen triggert jou? Zet alles wat je in positieve én negatieve zin opvalt op een rijtje. Kijk daarna of je een rode draad of bepaalde patronen ontdekt. Alles wat jou op een positieve manier opvalt, mag je terughalen. En alles wat je op een negatieve manier opvalt, mag je loslaten.

Zo kun je ontspannen: alternerend kloppen

Loslaten lukt alleen als je relaxed bent. ‘Alternerend kloppen’ helpt je hierbij: je hypothalamus ontspant en geeft via de hypofyse een signaaltje aan je bijnieren om minder cortisol te produceren. Cortisol stimuleert vecht- en vluchtreacties, waardoor je spieren zich extra aanspannen en jij beperkende gevoelens en overtuigingen stevig vasthoudt. Maar als de productie van dit stresshormoon afneemt, kun je dus ontspannen.

Ervaar nu zelf wat alternerend kloppen met je doet. Ga prettig zitten, leg je handen op je bovenbenen en tik links, rechts, links, rechts en zo maar door. Je klopt in het tempo dat voor je gevoel resoneert met jouw stressniveau. Als je veel stress hebt, klop je dus snel. Adem vervolgens diep in via je neus en adem uit via je mond, alsof je een ventiel uit een band trekt: pffff. Tijdens de uitademing ga je steeds kalmer kloppen. Klop langzaam uit: tik..tik…tik…..tik……tik…….tik…………tik………………tik……………….tik.

Daarna begin je weer opnieuw met kloppen. Je begint steeds iets rustiger, omdat je stressniveau daalt. Adem na een tijdje weer diep in via je neus en adem uit via je mond (pfff). En begin weer van voren af aan. Je herhaalt dit een aantal keer, tot jij je ontspannen voelt en je voeten zwaar aanvoelen. Deze oefening is ontwikkeld door Hans de Waard.

Kijk voor meer informatie: www.bodymindreleaseonline.nl en www.bodymindrelease.nl

Lees ook: Hoe kun je diepgewortelde, oude overtuigingen loslaten?

Weg van de pijn

Weg van de pijn

In dit boek laat Saskia de Bruin zien dat pijn vaak een verborgen agenda heeft. Ze ontdekte dat ons lichaam pijn en andere klachten kan gebruiken om ons te beschermen tegen emoties die we als bedreigend, onacceptabel of overweldigend ervaren. Bewustwording over hoe dit beschermingspatroon werkt is dan ook dé sleutel om je pijn en klachten te verlichten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?