Bewustzijn

De 7 eigenschappen van Stephen Covey in vogelvlucht

Door Petra Pronk
De 7 eigenschappen van Stephen Covey in vogelvlucht

Klagen en anderen de schuld geven. Daar zijn wij in Nederland heel goed in. Het is altijd ‘de baas’ of ‘die irritante collega’. Maar niet volgens managementgoeroe Stephen Covey.

Weg met de afschuifcultuur!

Kenmerkend voor Stephen Covey is dat hij zijn theorie begint met een blik op paradigma’s. Verandering begint in zijn optiek met het onder de loep nemen van je referentiekader, de manier waarop je de wereld bekijkt. Je basisovertuigingen zijn bepalend voor hoe je in de wereld staat en zullen dus ook het vertrekpunt moeten zijn voor het werken aan verandering. De paradigma’s vormen het fundament onder de 7 eigenschappen die bepalend zijn voor succes.

Werken aan jezelf volgens Stephen Covey

De eerste 3 eigenschappen vallen in de categorie: ‘overwinningen op jezelf’.

1 Wees proactief

Kern van deze eigenschap is: neem het roer in eigen handen. Weg met het slachtofferschap! JIJ kiest je eigen gedrag, en daar ben je ook verantwoordelijk voor. Omstandigheden kun je niet altijd bepalen, maar wel altijd jouw reactie op die omstandigheden.

2 Begin met het einde voor ogen

Deze eigenschap draait om de vraag: wat is voor jou nu echt belangrijk? We zijn geneigd ons leven grotendeels te vullen met onbelangrijke zaken, waardoor we aan datgene wat echt telt, nauwelijks toekomen. Vandaar de opdracht: begin met het einde voor ogen. Letterlijk: stel je voor dat je op je sterfbed ligt en stel dan vast wat als belangrijk komt bovendrijven. Zo krijg je je levensdoel glashelder.

3 Belangrijke zaken eerst

Veel tijd gaat op aan onbelangrijke, niet dringende zaken, waardoor de echt belangrijke zaken blijven liggen. Deze eigenschap bouwt voort op de vorige: als je weet wat je wilt bereiken, zorg je ervoor dat je je werk en je leven zo organiseert, dat die dingen bovenaan je agenda staan.

Werken aan samenwerking volgens Stephen Covey

De volgende 3 eigenschappen passen onder het kopje ‘overwinningen met de omgeving’:

4 Denk in termen van winnen/winnen

Je doel bereiken lukt het best als je ook het belang van de ander in het oog houdt. Langdurige goede relaties bestaan bij de gratie van wederzijds voordeel. Streef dus naar win-win-situaties

5 Probeer eerst te begrijpen… dan begrepen te worden

Dit is het geheim van effectieve communicatie: je oordeel opschorten en niet toe te geven aan je neiging om snel je eigen mening te geven of met een half oor te luisteren. Aandacht, onbevooroordeeld luisteren is de eerste stap op weg naar werkelijk begrip.

6 Werk synergetisch

Waar mensen creatief samenwerken en het beste van zichzelf geven in een sfeer van vertrouwen en waardering, ontstaat synergie. Synergie is altijd meerwaarde. Het geheel is meer dan de som der delen.

Onderhoud plegen volgens Stephen Covey

De laatste eigenschap gaat over het onderhouden van de eerste 6:

7 Hou de zaag scherp

En als je die 6 principes nu onder de knie hebt, hoe zorg je dan dat je ze niet vergeet en dat je ze steeds opnieuw toe blijft passen. Door onderhoud te plegen op je belangrijkste instrument: jezelf. Besteed aandacht aan alle vier je dimensies; lichaam, verstand, hart en ziel.

De zeven eigenschappen voor succes in je leven

De zeven eigenschappen voor succes in je leven

Een boek vol wijsheid om je leven lang te koesteren. Het helpt je te ontdekken welke universele principes voor jou belangrijk zijn en je leven hierop in te richten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Reacties
  1. Yvonne 27 mei 2013 - 17:26
    Reply

    Heel fijn deze vogelvlucht. Handig als reminder dus veel dank. Groet, Yvonne

  2. Sven 3 augustus 2023 - 15:21
    Reply

    Bondige opfrisser

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?