Bewustzijn

Oefening: Objectief leren kijken naar jezelf – bewustwording van je emoties

Door Melissa Oltmans
Oefening: Objectief leren kijken naar jezelf – bewustwording van je emoties

De oefening in het objectief leren kijken naar jezelf begint altijd met de waarneming van je eigen emoties en met de bewustwording van die emoties. Je bént bijvoorbeeld niet alleen maar boos, nee, je neemt ook wáár dat je boos bent; je leert dus om tegelijkertijd naar die boosheid te kijken. En zo leer je omgaan met alle emoties: dat je niet alleen die emoties bent, maar er ook van een afstandje,objectief en onbevangen, naar kunt kijken.

Bewustwording van je emoties

Maar hoe zet je nu de eerste stap op weg naar dit meesterschap? Als je nog nooit van deze oefening gehoord hebt en je er ook nog nooit mee bezig hebt gehouden, wat moet je dan als eerste doen om enig gevoel voor deze oefening te ontwikkelen? Dat is in wezen heel eenvoudig: je probeert te ontdekken dat je sterker bent dan je eigen emoties. Je besluit om je niet langer door je emoties mee te laten slepen; je besluit dus om je emoties wel te hébben, maar ze niet te zíjn.

Al die emoties van angst, teleurstelling, onzekerheid, boosheid en noem maar op, ze mogen er helemaal zijn, maar de angst bepaalt níet langer hoe je leeft en reageert, de teleurstelling maakt niet langer dat je het bijltje erbij neergooit, de onzekerheid zorgt er niet meer voor dat je maar in je schulp kruipt en je boosheid leidt er niet langer toe dat je je woede maar botviert op anderen. Je begint je dus te onttrekken aan de macht van je emoties.

Herken je emoties

Als beginoefening is deze oefening tamelijk stevig te noemen. Deze oefening leidt overigens niet alleen tot een zekere beheersing van je emoties, maar ook tot een herkenning van de emoties die in je leven. Want om sterker te worden dan de heftigheid van je emoties, moet je ze wel herkennen. Je moet bewust weten dat het nu de angst is die je in de greep houdt, dat het dan weer de onzekerheid is en dan weer de teleurstelling. Maar juist met het leren benoemen van de emoties die in je leven, zet je al een eerste stap buiten jezelf. Want je kunt alleen die dingen benoemen en een naam geven, waarnaar je van een zekere afstand kijken kunt.

Zodra je jezelf de vraag stelt: ‘Wat is dat voor emotie die ik in mezelf voel?’ neem je al een zekere afstand van die emotie om ernaar te kunnen kijken en haar een naam te kunnen geven. Wanneer je het zo bekijkt, wordt het al duidelijk dat een dergelijke naamgeving in wezen al behoort bij de opvoeding. Het behoort bij de opvoeding om kinderen te leren hoe ze grip kunnen krijgen op het eigen innerlijk en op de emoties die in dat innerlijk werken. En een eerste, onmisbare stap bij dat proces is dat kinderen leren benoemen wat voor emoties ze in zichzelf ervaren.

Je emoties een naam geven

Overigens: dat benoemen van die emoties in jezelf, en dus het geven van een naam aan die emoties, doet sterk denken aan het scheppingsverhaal uit de Bijbel. In het boek Genesis wordt verteld dat God de eerste mens schept, Adam, en dat Adam vervolgens alle dieren een naam geeft. In de bijbelse taal betekent dat, dat Adam macht krijgt over de dieren, dat hij dus boven de dieren geplaatst wordt. Zo lezen we:

En de mens gaf namen aan al het vee, aan het gevogelte des hemels en aan al het gedierte des velds

Het benoemen van dieren of van emoties houdt dus in dat je macht krijgt over die dieren of die emoties. En macht krijgen over je emoties betekent vervolgens, dat je niet langer door je emoties wordt meegesleept, maar dat je die emoties meester bent. Zó verwerf je dus het meesterschap over je emoties! Overigens: al die emoties bij elkaar die in ons innerlijk leven, worden wel de innerlijke dierentuin genoemd. De dieren staan dus symbool voor onze emoties. Maar als dat zo is, dan betekent de bovenstaande tekst over Adam, die namen geeft aan de dieren, dat hij als eerste stap op weg naar de menswording macht leert krijgen over zijn emoties ofwel zijn innerlijke dieren. Bron: Eerlijk kijken naar jezelf van Hans Stolp

Eerlijk kijken naar jezelf

Eerlijk kijken naar jezelf

Door middel van eenvoudige, maar doeltreffende oefeningen leer je jezelf kennen, en voed je je ego en je zintuigen als het ware opnieuw op. Op weg naar bewustwording van je emoties. Bovendien leer je ook nog eens je eigen karma op het spoor te komen, en zodoende inzicht te krijgen in de diepere en verborgen achtergronden van je leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Melissa Oltmans
Melissa Oltmans

Een denker, een dagdromer, oude ziel, theedrinker en dol op Parijs! Dat ben ik! Al zes jaar schrijf ik artikelen voor Inspirerendleven.nl. Het is mijn passie en ik ben er dol op! Ik lees graag boeken in alle soorten en maten, ik vind het heerlijk om te struinen in boekenwinkels, ben dol op gezond eten en praat graag over het leven en alle mysterie erom heen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?