Bewustzijn

Mijn ervaring met ademwerk en rebirthing

Door Daniëlla van de Zande
Mijn ervaring met ademwerk en rebirthing

Mijn koffer staat gepakt, mijn jas hangt klaar. Alleen nog een laatste check. Ik trippel zenuwachtig van slaapkamer naar woonkamer en terug. Dubbelcheck alles. Stel overbodige en herhalende vragen aan mijn lief die even geduldig en behulpzaam blijft antwoorden. Alles is er klaar voor behalve ik. De stress hormonen gieren door mijn lijf. Ik ga een heel weekend van huis, zonder mijn lief, en zal mij voegen in een groep mensen die ik niet eerder heb ontmoet om iets aan te gaan waartegen mijn hele wezen zich verzet en waarvan ik weet dat ik het nodig heb. Alles wijst in de richting van vechten en/of vluchten. Het is het meest gevreesde scenario wanneer je te maken hebt met post traumatische stress klachten. Een ieder die dit herkent en worstelt met dezelfde pijn, zal dit beamen.

Sabotage

De gehele afgelopen week vonden er ingenieuze sabotage plannen plaats. De saboteurs hebben getracht mij op vele creatieve manieren uit te schakelen. Ook mijn lijf had het zwaar te verduren; elke cel kwam in opstand en verzet.Toen een fikse verkoudheid ineens de kop op stak, leken ze het zelfs even gewonnen te hebben maar hé; I am a survivor! En zo voelt het; alsof ik ga survivallen en ik heb geen idee of ik het zal overleven.

Ademwerk en rebirthing

Het is mijn lief die twee jaar geleden in aanraking kwam met rebirthing en ademwerk. Hij vertelde mij er enthousiast over, liet me brochures zien in de volle overtuiging van het diep helende aspect dat ik volgens hem zeker eens zou aan gaan. In die tijd stond ik aan het prille begin van mijn helingsproces aangaande PTS. Toch voelde ik meteen dat eens de tijd rijp zou zijn. Nu is de tijd rijp en er dient zich een geweldig mooie gelegenheid aan; een warm water rebirthing weekend onder leiding van Ursula Aerts van Definest. Ik besluit, schrijf me in en verheug mij er zelfs even op. Vanaf dat moment begint het diepgaande helingsproces al vorm te krijgen en ik heb dan nog geen idee. De rebirthing is begonnen. Ik sta er onbevangen en open in, achteraf gezien is dat voor mij de manier geweest om alles te mogen ontvangen wat ik nodig had.

Oefening intimiteit

We staan voor het warme bad. Als groep hebben we al snel een mooie connectie kunnen maken door de oefening in intimiteit op de avond van aankomst. Ik proef spanning in de lucht, een enkeling staat te springen om het water in te duiken. Echter de meesten van ons staan met een argusoog de hele situatie te aanschouwen. Toch is het goed zoals het is. De nacht heeft me echter niets goeds gebracht; ik heb alleen maar wakker gelegen door de doodsangst die door mijn lijf raasde. Mijn hoofd lijkt bijna uit elkaar te spatten van de hoofdpijn en mijn knieën trillen zo enorm dat ik me afvraag of dit werkelijk de bedoeling is?

Water

Ursula geeft een demonstratie nadat ze gisteren een korte en heldere theoretische uitleg heeft gegeven over ademwerk. Het valt samen en ik krijg voor het eerst een concreet beeld van wat de bedoeling is. Dan zakt de spanning en ebt het langzaam weg. Het is alsof mijn ziel herkent en ik weet; het is goed. Ook al lijk ik degene die het hardst weg wil weglopen, ik ben de eerste die het warme bad te betreedt samen met mijn twee toegewijde buddy’s. Het water voelt zalig ook al is het even wennen aan de temperatuur van zevenendertig graden.

Ik krijg een neusklem aangereikt en een snorkel en alsof ik nooit anders heb gedaan installeer ik beide en laat mij voorover vallen in het water. De buddy’s ondersteunen mijn lichaam en houden de snorkel boven water. Ik heb vertrouwen. Gek genoeg heb ik vertrouwen. Water heeft een enorme aantrekkingskracht op mij en toch heb ik er ontzettend veel ontzag voor. Ik zwem niet in diepe wateren en wil altijd de bodem onder mijn voeten ervaren.

Focus

Ademen is vaak problematisch door mijn chronische hyperventilatie en in kleine ruimtes raak ik in paniek. En nu lig ik in het water te ademen door een klein gaatje terwijl mijn neus wordt dicht geklemd en mijn levenslijn wordt bewaakt door iemand die ik net heb ontmoet. Dan gaat het mis. Proestend kom ik boven. Ik voel mij benauwd. De neusklem werkt niet goed, er is water in mijn neus gelopen. Meteen voel ik irritatie opkomen gevolgd door de overtuiging dat het toch niets gaat worden. Dit gaat zo een aantal keren door. Hoe lang weet ik niet. Tijd speelt namelijk geen rol onder water. Het voelt vervelend steeds te moeten onderbreken en ik vraag me af of het me wel gaat lukken.

Dan herinner ik me de zachte doch resolute woorden van Ursula: “Focus”. En ik focus. “Focus op de ademhaling en volg de ademhaling”. En dat is wat ik doe. Ik laat mijn bonzende hoofd los, laat het water in mijn neus links voor wat het is en ik schenk geen aandacht aan wat zich boven water afspeelt. Ik volg mijn ademhaling. In. En uit. De adem ademt mij. Ik adem leven. Het leven ademt door mij heen en ik hoef er niets voor te doen. Het is een wonderlijke ervaring voor iemand die de grootste moeite heeft met ademen zelf. Worstelt met de adem loslaten. Die moeite heeft met het vertrouwen hebben in het gegeven dat de adem vanzelf gaat. Dat de adem niet gestuurd hoeft te worden. En dat wanneer je de adem loslaat,je niet dood zult gaan maar juist leeft.

Vertrouwen op je rebirthing

De intentie die ik die ochtend tijdens de samenkomst heb neergezet ging over vertrouwen. En op het moment dat ik daar in het warme ontspannende en helende water lig heb ik nog geen idee hoe krachtig deze intentie is en hoezeer ik liefdevol word ondersteund vanuit de zichtbare en onzichtbare wereld. Waar ik dan voornamelijk mee bezig ben, is het in verwondering gadeslagen van mijn diepe ontspannende ademhaling. Al gauw gaat dat over in allerlei rondspringende gedachten. Gedachten die op zoek zijn, net als ik. Op zoek naar wat komen gaat. Want zie ik al wat? Ervaar ik al wat? Wat voel ik? Hmmm….er gebeurt niets. Lijkt het. Geen terugkeer naar de baarmoeder, geen geboortekanaal waar ik door heen zwem, geen engelen in licht en aantocht. Geen gids die me al snorkelend tegemoet treedt. Niets. Maar niets is wat het lijkt want ik adem.

Pure zaligheid

Als ik voel dat het voldoende is en ik liefdevol ondersteund het bad uit word gedragen, heb ik een grote glimlach van pure zaligheid rond mijn gezicht. Ik vlij me neer op mijn handdoek en mijn buddy’s nemen naast mij plaats. Even geen woorden, alleen maar ervaren. Het is een onbeschrijflijk gevoel. Zonder het opnieuw ervaren van mijn geboorte toch een herboren gevoel ervaren, is dat mogelijk? Haar diepblauwe heldere ogen kijken mij zacht en liefdevol aan.

Volgens mij is het van mijn gezicht af te lezen. Ik voel levensenergie stromen op plekken waar het lange tijd doods heeft aangevoeld en ik voel de enorme drang opkomen om zo in mijn badpak een dansje buiten op het boerenland te maken. Ursula kijkt diep in mijn ziel en zij weet het. ‘Ik heb geen mooie verhalen hoor maar ik kan ademen!’ spreek ik enthousiast uit. Ik kan zelf ademen, ik ben niet overgeleverd en ik ga niet dood! Dan volgen de tranen, ze stromen vrijelijk en ik ervaar een enorme ontlading. ‘Dat is een mooi verhaal’ zegt ze dan zacht en we omarmen elkaar.

Een bijzondere reis van rebirthing

Er zullen in dat weekend nog twee sessies volgen in het water en ondanks mijn enorme weerstand, neem ik ook deel aan een droge sessie. Ik heb geen woorden om te omschrijven wat ik heb ervaren en heb doorleefd. De intenties die ik heb neergezet, hebben allemaal vorm gekregen. Ik ben door mijn doodsangsten heen gestapt, met het volste vertrouwen in Ursula en haar partner Ron en het ondersteunende team samen met de mooie krachtige mensen uit de groep. De eerste sessie heeft precies dat gebracht wat ik nodig had om de diepte in te durven gaan. We hebben een bijzondere reis met elkaar gemaakt. Ik voel mij intens dankbaar, nog steeds.

Een ieder van de groep heeft een stukje van mijn hart gestolen. Nou ja, niet echt natuurlijk; laten we zeggen dat we eerlijk hebben uitgewisseld en dat stukje koester ik.

Helingsproces

Mocht het zo zijn dat je de behoefte voelt, en misschien wel net zoals ik zelfs de noodzaak, om een diepgaand helingsproces van rebirthing aan te gaan, dan wil ik je een ademsessie van harte aanbevelen. Indien je zo open in jouw oude wonden wil duiken met het doel ze te verzorgen, ze te begrijpen en ze te helen, dan is het van enorm belang dat je dat kunt doen in een veilige omgeving onder kundige en liefdevolle begeleiding.

Ademen tot in je ziel

Ademen tot in je ziel

Ademhalen is van levensbelang. Marleen van den Hout zet alle bestaande ademwijsheid op slimme wijze in om het juiste rendement uit je adem te halen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Daniëlla van de Zande
Daniëlla van de Zande

Als Medium en Holistic Healer maar vooral als Gids op jouw Zielspad schrijf ik bezield en bevlogen over diep transformerend zielswerk en over het pad van heling dat ik zelf ben gegaan. Je vind ons op Dé Plek van Aandacht en Bezinning in Spanje waar wij offgrid leven en wij jou met open hart en armen ontvangen voor een levensveranderende Inspiratieweek. Bekijk ook onze online events, reading & healing voor mens en dier en voel je welkom voor een sjamanistisch consult www.masiamalagana.com

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?