Liefde & Relaties

Liefdesverdriet verwerken: 3 tips om je gebroken hart te helen

Door Miranda Mendes
Liefdesverdriet verwerken: 3 tips om je gebroken hart te helen

“De pijn van een verbroken relatie kan intens zijn. Een diep gevoel van verdriet, ongeloof, angst en boosheid kan zich meester van je maken,” zegt coach Miranda Mendes. In dit artikel legt ze uit waarom liefdesverdriet zo pijnlijk is en geeft ze drie hoe je je hart kunt helen.

Rouwen om de verbroken relatie is geen lineair proces maar de stappen lopen door elkaar.

Waarom liefdesverdriet zo pijnlijk is

Liefdesverdriet is een intens gevoel wat veel van je kan vragen. Waarom doet liefdesverdriet zo’n pijn? Daar zijn meerdere redenen voor:

1. Verlies van verbinding

Als je verliefd op iemand bent ga je je met deze persoon verbinden. Je gaat je in de loop van de relatie steeds diepgaander hechten aan je partner. Jullie ontwikkelen een sterke band en ook jullie levens raken steeds meer in elkaar verweven. Zodra deze verbinding wordt verbroken kan het voelen alsof er een belangrijke deel van je leven en jezelf verloren gaat. 

2. Gevoel van afwijzing

Afgewezen worden door iemand waar je je hart voor hebt opengesteld is enorm pijnlijk. Het kan zelfs voelen alsof je op je hart getrapt bent. Je kan er letterlijk fysiek ziek van zijn. Misschien keert je maag zich om of voel je letterlijk de pijn in je hart. Afwijzing kan zorgen voor onzekerheid, minderwaardigheidsgevoelens en twijfel over jezelf.

3. Negatief zelfbeeld

Wanneer je wordt afgewezen kan dit ook invloed hebben op je zelfbeeld en het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Misschien heb jij een relatie gehad waarbij je bent gaan pleasen en op je tenen liep. Je bent alles gaan doen voor de ander om maar goed genoeg te zijn. Als de ander dan alsnog een punt zet achter de relatie heeft dit grote impact op je zelfbeeld. Je hebt immers alles van jezelf gegeven en alsnog zet je partner een punt achter de relatie. Pleasen kan ervoor zorgen dat je jezelf verliest. Je grenzen, verlangens en wensen vervagen. Wil jij weten hoe je trouw kunt blijven aan jezelf? Lees dan dit artikel over pleasen.

4. Rouw

Liefdesverdriet kun je vergelijken met rouw. Het verlies van een relatie brengt hetzelfde emotionele proces teweeg. In het kort kent het proces van rouw kent globaal vijf stappen:

  • Ontkenning
  • Woede
  • Onderhandelen
  • Depressie 
  • Aanvaarding

Rouwen om de verbroken relatie is geen lineair proces maar de stappen lopen door elkaar. Het ene moment kun je een glimp opvangen van het gevoel van aanvaarding om de volgende dag weer woedend te worden over een situatie uit het verleden. Iedere keer als jij de moed hebt om de gevoelens die zich aandienen te doorvoelen zal de intensiteit hiervan afnemen.

Dit is geen gemakkelijke taak. Het is soms makkelijker om het gevoel toe te dekken door bijvoorbeeld je agenda overvol te plannen of jezelf te verliezen in een Netflixserie. Hier is natuurlijk af en toe natuurlijk niets mis mee, alleen het gevoel wat nog doorvoelt wil worden zal zich vroeg of laat weer aandienen.

Iedere keer als een gevoel van boosheid, verdriet, wanhoop of ongeloof zich bij je aandient kun je ervoor kiezen om spreekwoordelijk de deur voor dit gevoel te openen. Hierdoor vecht je er niet langer tegen maar verwelkom je het. Je zult merken dat de intensiteit van het gevoel afneemt na verloop van tijd. Je bent weer een stapje verder gekomen in het doorlopen van het rouwproces.

Liefdesverdriet verwerken: hoe lang duurt het?

Wanneer heb je het liefdesverdriet verwerkt? Ieder persoon verwerkt liefdesverdriet op zijn of haar eigen tempo. Liefdesverdriet verwerken is een uniek proces. Soms wordt er gedacht, hoe langer de relatie heeft geduurd hoe langer het liefdesverdriet zal aanhouden. Dit klinkt logisch maar toch hoeft dit niet altijd waar te zijn.

Er zijn namelijk nog meer factoren die invloed hebben op de duur van het liefdesverdriet. Denk hierbij aan de manier hoe de relatie tot een einde is gekomen, je persoonlijke veerkracht, vorige ervaringen in je leven en de steun die je wel of juist niet om je heen hebt.

Je hoeft jezelf dus totaal geen tijdsdruk op te leggen in de periode van liefdesverdriet. Je mag in deze moeilijke periode juist extra geduld met jezelf hebben. Liefdesverdriet duurt zolang het duurt en dat is helemaal oké. Als je er dan op een bepaald moment dan écht doorheen bent zul je merken dat je meer vertrouwen in jezelf hebt gekregen.

Liefdesverdriet verwerken: 3 tips

Deze drie tips kun je direct toepassen in je leven om liefdesverdriet te verwerken:

1. Omring je met steun en begrip

Het is ontzettend belangrijk om jezelf te omringen met de juiste mensen tijdens deze moeilijke periode in je leven. Zoek de mensen op die je koesteren, je begrijpen en je liefde geven. Mensen die je een luisterend oor kunnen bieden en hun oordeel achterwege laten. Dit zorgt ervoor dat jij je veilig kunt voelen en je emoties kunt delen. Het is een cliché maar het is waar: delen is helen!

2. Doorvoelen van je emoties

Wij mensen zijn van nature geneigd om weg te lopen voor moeilijke gevoelens. Misschien voel jij deze neiging ook. Je staat op het punt om direct na de break-up een datingapp te downloaden. Of wellicht plan je iedere vrije minuut in je agenda om maar niet alleen te hoeven zijn. Het gevaar is dat dit kan zorgen voor uitputting. Het onderdrukken van emoties kost namelijk veel energie.

Vroeg of laat zullen de emoties zich aandienen. We kunnen er helaas niet omheen. Om je emoties de ruimte te geven is het essentieel om te verlangzamen. Plan eens wat meer tijd in tussen de afspraken in je agenda. Doe de dagelijkse dingen een stapje langzamer. Hierdoor kom je meer in contact met jezelf en je emoties.

Zodra jij in staat bent om daadwerkelijk te voelen in je lijf wat er gaande is ga je het verwerkingsproces aan. Je zegt dan JA tegen je gevoelens en emoties. Als er verdriet is, huil je. Als je woede voelt, mag je schreeuwen en slaan op een kussen. Voel je wanhoop dan mag je hier ruimte voor maken. Door dit structureel te doen zul je merken dat het proces van liefdesverdriet verwerken sneller verloopt. Je kropt niets op en dit zet verwerking in gang.

3. Selfcare 

In moeilijke tijden is zelfzorg extra belangrijk. Wees dus lief voor jezelf. Praat liefdevol en vriendelijk tegen jezelf. Misschien is dit nieuw voor je en voel je je er ongemakkelijk bij. Dan kan het zinvol zijn om je te verdiepen in het onderwerp ‘Zelfcompassie’

Zelfcompassie gaat over vriendelijk en begripvol zijn tegenover jezelf, en dan vooral in tijden van pijn. Je kunt veel vinden over dit onderwerp op het internet. In het boek Zelfcompassie van Kristen Neff vind je oefeningen die je leren om op een vriendelijke manier met jezelf om te gaan.

Zelfcompassie gaat over mentale en emotionele selfcare. Het bijhouden van een dagboek, meditatie en het lezen van artikelen of boeken over dit thema zijn ook een uiting van zelfzorg. Ook fysieke zelfzorg is belangrijk als jij liefdesverdriet ervaart. Denk bijvoorbeeld aan voldoende slaap, gezond eten en lichaamsbeweging. Dit alles gaat ervoor zorgen dat jij makkelijker het proces van liefdesverdriet doorloopt.

Het lukt écht niet om mijn ex los te laten

Nu je dit artikel hebt gelezen kan het zijn dat je denkt: Ja maar ik heb al zoveel geprobeerd en het lukt me maar niet om los te komen van mijn ex. Het lukt me niet om mijn liefdesverdriet te verwerken. Als dit jouw situatie is dan is het raadzaam om dit dieper te onderzoeken. Wellicht speelt er meer onder de oppervlakte. Ik wil je daarom verwijzen naar mijn artikel over relatieverslaving en over codependentie.

De hechtingscirkel: het proces van afscheid nemen en verbinden

Elk afscheid bevat de kiem voor een nieuw begin. Om deze uitspraak visueel kracht bij te zetten kun je eens kijken naar de afbeelding van de hechtingscirkel. Je kunt deze afbeelding vinden in dit artikel. Als het je lukt om de hechtingcirkel te doorlopen zul je merken dat dit een de voedingsbodem is voor een prachtig nieuw begin.

Psychologie van een gebroken hart

Psychologie van een gebroken hart

'Psychologie van een gebroken hart' van Akke-Jeanne Klerk laat zien dat een gebroken hart kan helen, en dat je er zelfs sterker uit kunt komen!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over liefdesverdriet:

Deel dit artikel online
Miranda Mendes
Miranda Mendes

Pijn ervaren in de liefde is geen gemakkelijk levensthema. Daarom heb ik mij als coach gespecialiseerd in bindings- en verlatingsangst. Vanuit mijn professionele achtergrond werk ik tijdens de coaching sessies met krachtige helende oefeningen. Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van bindings- en verlatingsangst. Door mijn ervaringsdeskundigheid ben ik gemakkelijk in staat om me in te leven in jouw situatie. In mijn coaching sessies komen mijn professionaliteit en ervaringsdeskundigheid feilloos samen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid
€ 20,00

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Anne Fleck

'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid' van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?