Hooggevoeligheid

Gezond egoïsme: een must bij hoogsensitiviteit

Door Inger Strietman
Gezond egoïsme: een must bij hoogsensitiviteit

“Gezond egoïsme is, zeker voor gevoelige mensen, noodzakelijk om in balans te blijven,” vindt Inger Strietman, auteur van Mag ik even mijn aandacht. Ze vergelijkt hoogsensitiviteit met een prachtige diamant, die dof wordt als er niet goed voor wordt gezorgd. Hierbij 4 tips hoe je als hsp’er kunt blijven schitteren!

Als je hoogsensitief bent, is het belangrijk dat jij je aandacht bewust op jezelf richt.

De wereld komt bij je binnen

Een van de belangrijkste aspecten van hoogsensitiviteit is ‘gevoelig zijn voor prikkels’. Als je hoogsensitief bent, zijn je zintuigen extra gevoelig afgesteld. Dit betekent dat alles wat je meemaakt, meer ‘binnenkomt’. Hierdoor ervaar je gesprekken, mensen, plaatsen en gebeurtenissen vaak als heel intens.

Ook verwerk je alles op een diepe manier. Dat is alles bij elkaar nogal wat. Niet gek dus dat veel mensen met hoogsensitiviteit ervaring hebben met vermoeidheids- en stressklachten. Gezond egoïsme is, zeker voor gevoelige mensen, noodzakelijk om in balans te blijven.

Hoogsensitiviteit: van onschatbare waarde

Hoogsensitiviteit kun je zien als een prachtige en schitterende diamant. Jouw rijke gevoelsleven, creativiteit, inlevingsvermogen en rechtvaardigheidsgevoel zijn geweldige ingrediënten voor een bijzonder en betekenisvol leven. Niet alleen voor jouzelf, maar óók voor de wereld om je heen. Juíst in deze drukke, snelle en vaak rationele wereld is hoogsensitiviteit van onschatbare waarde.

Dankzij jouw gevoeligheid merk je het bijvoorbeeld als eerste wanneer er iets aan de hand is in je omgeving. En je kunt anderen hierop wijzen. Mensen met hoogsensitiviteit worden niet voor niets vergeleken met kanaries in de kolenmijn. Deze vogels werden meegenomen om de mijnwerkers te waarschuwen voor giftige gassen. Wanneer de kanaries onwel werden, maakten de mijnwerkers dat ze weg kwamen.

Aandacht voor jezelf

Diamanten kunnen dof worden wanneer er niet goed voor gezorgd wordt. Dan verliezen ze hun glans. Dit geldt ook voor jouw hoogsensitiviteit. Je gevoeligheid maakt je extra kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Juist in deze tijd waarin alles continu ‘aan’ staat en er van alle kanten een beroep op je kan worden gedaan, is goed voor jezelf zorgen enorm belangrijk. Maar dit gaat zeker niet vanzelf.

Als je hoogsensitief bent, zijn je voelsprieten sterk gericht op je omgeving. Je kunt enorm goed aanvoelen hoe het met anderen gaat en wat zij nodig hebben. Hierdoor raak je snel afgeleid van jezelf: van hoe jíj je voelt en wat voor jóu goed is. Wanneer dit structureel gebeurt, kan dit zelfs tot chronische stress en uitputting leiden – en dat is natuurlijk niet wat je wilt. Als je hoogsensitief bent, is het belangrijk dat jij je aandacht bewust op jezelf richt. Door te kiezen voor meer gezond egoïsme in je leven kun je blijven schitteren.

Geen luxe maar een must

Gezond egoïsme betekent dat jij tegelijkertijd om jezelf geeft én om anderen. En dat zorgen voor jezelf en kiezen voor wat jij graag wilt, prioriteit heeft in je leven. Dat klinkt misschien egoïstisch, maar dat is het niet. Dit is jouw leven. Je gezondheid is jouw basis. Het is aan jou om dit serieus te nemen en om keuzes te maken die goed voor je zijn.

Om te herstellen, rustig aan te doen en activiteiten te ondernemen waar jij blij van wordt. Dat is geen luxe, dat is een must! Juist door te kiezen voor meer gezond egoïsme kun je er vervolgens op jouw unieke manier voor anderen zijn. En kun je optimaal gebruik maken van de prachtige kwaliteiten die jouw hoogsensitiviteit met zich meebrengt.

Vier tips: zo blijf je schitteren!

Maar hoe doe je dat? Hoe breng je gezond egoïsme in de praktijk juist als je zo geneigd bent mee te voelen met anderen? De volgende tips 4 helpen je hierbij:

1. Neem jezelf serieus

Jouw hoogsensitiviteit is een gave. Om hier de vruchten van te plukken, is het van belang dat jij jezelf en de signalen van jouw lichaam heel serieus neemt. Het mooie aan je hoogsensitieve lijf is dat het heel duidelijk met je communiceert. Leer om hiernaar te luisteren.

Hoe voel jij je? Hoe is het met je energie? Heb je het gevoel dat je bergen kunt verzetten of heb je eigenlijk juist rust nodig? Door hierbij stil te staan, kun je bewuste keuzes maken en je activiteiten van vandaag aanpassen aan wat voor jou goed is. Wanneer jij jezelf en je lichaam serieus neemt, kun je volop genieten van wat je hoogsensitiviteit jou te bieden heeft.

2. Creëer ruimte in je agenda

Dat wat in onze agenda staat, nemen we vaak heel serieus. Want afspraak is afspraak. Maar vanuit deze mindset kunnen we snel verleid worden om over onze grenzen heen te gaan. Want dat wat we twee weken geleden hebben afgesproken, is nu eigenlijk teveel. Maar ja, wat doe je dan? Als je hoogsensitief bent, heb je hersteltijd nodig. Altijd. Ook al wil je het liever niet of komt het helemaal niet goed uit, dit is een eerste levensbehoefte.

Zorg dus dat je, wanneer je afspraken maakt, ook hersteltijd in je agenda zet. Houd altijd ruimte tussen twee afspraken in. Moet je een dag langer doorwerken? Zorg dat je de dagen erna ruimte inplant om bij te komen. En blijf ook in je vrije tijd trouw aan jezelf. Maak bijvoorbeeld maximaal 1 afspraak per weekend. Zorg dat je die andere dag hebt om lekker te ontspannen of te doen wat je eigenlijk het liefst doet zoals lezen, wandelen of fotograferen.

3. Neem je tijd

Wanneer jou onverwacht een vraag wordt gesteld, je een nieuwe mogelijkheid voorgeschoteld krijgt of in een nieuwe situatie terechtkomt, kan dit je overspoelen. Er schieten direct allerlei gedachten en gevoelens door je heen. Zoveel dat je het niet meteen kunt overzien. Laat staan dat je meteen weet hoe te reageren.

Om je heen zie je dat anderen dit wel doen. Zij lijken altijd precies te weten wat ze wel of niet willen of wat ze ergens van vinden. Als je hoogsensitief bent, komen er zoveel dingen tegelijk binnen, dat jij logischerwijs meer tijd nodig hebt om dit allemaal te laten bezinken. Om voor jezelf het overzicht te krijgen. En daarna over te kunnen gaan tot actie.

Accepteer van jezelf dat het zo bij jou werkt. Dat dit onderdeel is van jouw hoogsensitiviteit. En omarm het. Geef niet meteen antwoord als je voelt dat je wordt overspoeld door gevoelens en gedachten. Begrijp van jezelf dat jij aan nieuwe situaties wat langer moet wennen en creëer hiervoor de tijd en rust die je nodig hebt. Vraag of het goed is dat je ergens morgen of volgende week op terugkomt. Zeg dat je het even wilt laten bezinken. Wees lief voor jezelf.

4. Laat je zien!

Als je hoogsensitief bent, ben jij je meer dan anderen bewust van ‘de norm’. Van hoe anderen dingen doen. Wat ze zeggen. Hoe ze zich voortbewegen. Hoe zij hun leven leiden. Jouw talent om dit zo goed te zien, kan erin resulteren dat jij je ‘anders’ gaat voelen. Omdat je heel duidelijk voelt dat het bij jou niet zo werkt. Dat hun leefstijl niet de jouwe is, hoe graag je dit misschien ook zou willen.

Het kan ook zijn dat je dit door schade en schande moet leren: dat je te vaak en te lang je eigen grenzen overgaat, omdat je zo graag wilt meedoen met mensen die niet zo gevoelig zijn. Met alle gevolgen van dien. Dit anders voelen resulteert vaak in een terugtrek-beweging. We willen niet laten zien waarin we ‘afwijken’. We willen de verschillen met anderen zo min mogelijk laten blijken en dus laten we onszelf liever wat minder zien. En dat is zo zonde!

Om vaker te kiezen voor jezelf, om jezelf meer centraal te stellen in je leven, is het juist van belang om jezelf zichtbaar te maken. Om te gaan staan voor wie jij bent. Om te vertellen over hoe het leven voor jou werkt. Wat jou gelukkig maakt. Wat jij nodig hebt aan tijd voor jezelf. Hoe jij je dag het liefst indeelt.

Als jij in het licht gaat staan met jouw mooie, sensitieve eigen kwaliteiten, dan gaan anderen jou zien en waarderen om wie jij werkelijk bent. En kunnen ze ook rekening houden met wat jij nodig hebt. Juist in datgene wat je eerder trachtte te verhullen, ligt jouw toegevoegde waarde. Voor je eigen leven én dat van de mensen om je heen.

Mag ik even mijn aandacht

Mag ik even mijn aandacht

Kun jij ook wel wat meer aandacht voor jezelf gebruiken? In Mag ik even mijn aandacht vertelt Inger Strietman waarom gezond egoïsme zo belangrijk is en vooral: hoe je het kunt toepassen in je dagelijks leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

Lees ook deze artikelen van Inger Strietman:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Reacties
 1. Ria 25 maart 2021 - 10:32
  Reply

  Dank je wel voor t verhelderende artikel.! T is zo herkenbaar voor mij

  1. Inger 8 april 2021 - 13:02
   Reply

   Wat fijn om te horen Ria, dankjewel voor je reactie. Groetjes, Inger

 2. Hanneke 28 maart 2021 - 07:51
  Reply

  Amen!

  1. Inger 8 april 2021 - 13:15
   Reply

   Dankjewel Hanneke!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?