Hooggevoeligheid

HSP en vegan: 5 aandachtspunten

Door Saskia Chatillon‘
HSP en vegan: 5 aandachtspunten

Wanneer je hooggevoelig bent, is je empathie vaak ook sterk ontwikkeld. Je richt je op de buitenwereld, of dat nu mensen zijn, dieren of de natuur. Je bent begaan met welzijn en een betere wereld. Een keuze die dan makkelijk te maken is, is minder of geen vlees eten. Maar is het wel de beste keuze voor je lichaam?

Minder vlees is natuurlijk beter voor de dieren zelf, maar ook voor de aarde. Er gaat dan voor jouw bordje in ieder geval minder water en voedsel naar vee, er is minder afval door mest en regenwouden hoeven niet gekapt te worden voor het verbouwen van het voedsel voor de dieren. Eigenlijk is het een heel logische keuze om vegetarisch of veganistisch te leven.

Uitvergroot

Veel hooggevoeligen voelen niet alleen stemmingen en gevoelens diep, maar ook als er iets met hun lichaam is. Het lijkt wel of alles uitvergroot wordt wanneer je gevoelig bent. Jubelende celletjes in je bloedvaten wanneer je biologisch fruit eet en een reactie alsof je voedselvergiftiging hebt na het eten van junkfood. HSP’ers komen gewoon niet makkelijk weg met onhandige keuzes qua eten. Of het nu een opgeblazen buik is van tarwe, een mistig hoofd van suiker of kramp van te gekruid eten.

Dit geldt ook bij tekorten van vitamines en mineralen, daar kun je heftig op reageren. Natuurlijk zijn er mensen die geen vlees eten en geen tekorten hebben. Gelukkig maar! Zelf heb ik van jongs af aan een aversie tegen vlees. Het lag niet aan de smaak, maar gewoon … het ding. Het was dood. En het was van een dier dat ooit huppelde in de wei. Ik vind het ook geen fijne energie op mijn bord. Jarenlang at ik vegetarisch en later vaak veganistisch.

Bloedarmoede en B-12 tekort

Totdat ik na een zware griep bleef sukkelen en laatst mijn bloed liet testen. De uitslagen gaven grote tekorten aan, tot mijn schrik. Niet alleen een ijzergebrek en dus bloedarmoede, maar ook flinke tekorten aan onder andere vitamine B-12 en D. Ik had last van overprikkeling, vermoeidheid, geheugenverlies, slapte, misselijkheid, duizeligheid, steeds slechter kunnen zien, heftige reacties op junkfood, beroerd bindweefsel en slappe spieren zodat mijn botten makkelijk verschoven en ook slecht slapen.

Naast de huisarts ben ik ook naar een orthomoleculair therapeut gegaan. Beiden gaven aan dat vega eten een luxe was die ik me niet meer kon permitteren. Inmiddels neem ik dagelijks een trog aan supplementen en voel ik me weer super, maar wel naast een dieet van wekelijks kaas, ei, vis en vlees.

Als je hsp bent en vega, let dan op deze 5 punten:

1. Ben je vaak moe? Futloosheid is een van de signalen van een tekort.
2. Slecht slapen en vergeetachtigheid kunnen aangeven dat je tekorten hebt.
3. Burn-out schijnt ook gerelateerd te zijn aan een vitamine B-12 gebrek.
4. Laat gewoon je bloed regelmatig controleren, dan weet je hoe gezond je bent.
5. Vega en geen tekorten? Helemaal goed!

Zelf geef ik nu bewust een andere invulling aan een mooie wereld: ik koop geen producten van leer, eet alleen biologische dierproducten en zucht door een milde jaloezie op supergezonde veganistische mensen.

Boekentip: Vitamine B12-tekort

vitamine B-12

Er wordt veel te weinig gedacht aan de mogelijkheid van een B12-tekort, en áls er al aan gedacht wordt, dan worden bij het huidige bloedonderzoek onjuiste normaalwaarden gehanteerd. Honderdduizenden mensen blijven dus rondlopen met dit probleem. Zij krijgen allerlei andere ‘geneesmiddelen’ voorgeschreven, die hun klachten helaas niet oplossen en de gezondheidszorg onnodig op hoge kosten jagen, terwijl de aanvulling van vitamine B12 in de juiste vorm heel goedkoop is. Vitamine B12-tekort is de oorzaak van vele chronische klachten.

Bestel jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com

Deel dit artikel online
Saskia Chatillon‘
Saskia Chatillon‘

Mijn passies zijn lesgeven en schrijven en mijn missie is om leiders te helpen naar meer rust en verbinding. Dit is namelijk een belangrijke basis voor effectief en inspirerend leiderschap. Het helpt hen, alle medewerkers en hun omgeving naar een meer bewuste en verantwoorde wereld. Sinds 2002 bestudeer ik praktische spiritualiteit, na tien jaar in het internationale bedrijfsleven te hebben gewerkt. Met veel plezier geef ik trainingen en lezingen; mijn boek Rust - Het geheim van een stiller hoofd is hierbij een praktische tool, wat in mei 2019 gepubliceerd is bij uitgeverij Donkigotte. Als spreker ben ik verbonden aan het sprekersbureau ZijSpreekt. Graag tot ziens bij een event of een training!

Reacties
  1. HSP en vegan: 5 aandachtspunten - Saskia Chatillon 14 augustus 2018 - 08:31
    Reply

    […] HSP en vegan: 5 aandachtspunten […]

  2. Angelique Verstappen 17 augustus 2018 - 07:32
    Reply

    Nou idd Saskia, ijzer en b12 tekort. Ik had het ook en voelde me echt gigantisch beroerd. Goed dat je dit weer bewust maakt en dat een ideaal (het niet nuttigen van dierlijke producten) een nobel streven is, ook trouwens voor de wereldzeeën die ook co2 omzetten, maar niet altijd goed voor jezelf. Goed bezig Saskia, en dank je :- ) Oh, ik heb me trouwens zojuist ingeschreven voor de 7 dagen challence ...... 'k ben benieuwd

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?