Bewustzijn

Zo kun je luisteren naar alle ‘ikken’ (deelpersonen) in jezelf (en jezelf bevrijden van innerlijke pijn)

Door Monique Angèle van de Laar
Zo kun je luisteren naar alle ‘ikken’ (deelpersonen) in jezelf (en jezelf bevrijden van innerlijke pijn)

Heb jij de tientallen ‘ikken’ in jezelf al ontmoet? Het gekwetste kind, de criticus, de wijze en de anderen hebben jou iets belangrijks te vertellen. Pas als je ze allemaal kent, kun je in harmonie met jezelf leven, zegt psychosociaal therapeut Monique van de Laar. “Door elke keer weer te luisteren naar álle deelpersonen die van zich laten horen, kun je jezelf bevrijden van jouw emotionele pijnen en meer vreugde aantrekken.”

Hoe meer je onderdrukt en wegstopt, des te harder gaat deze deelpersoon om aandacht roepen. Hierdoor trek je juist meer in plaats van minder pijn aan in je leven.

Jezelf goed leren kennen

Jouw innerlijke reis duurt zolang je leeft. Het gaat om reflecteren op en je bewust worden van de diverse processen in jezelf. Hoe je denkt, voelt en handelt. Hoe je omgaat met tegenslag, maar ook met vreugde. Jouw ‘deelpersonen’ kunnen jou helpen om in balans te komen en te blijven.

Jouw persoonlijkheid bestaat uit tientallen deelpersonen en ze hebben allemaal een eigen manier van denken, voelen en handelen. Deelpersonen worden daarom ook wel onze ‘ikken’ of subpersonen genoemd. Allen hebben een eigen karakter en zijn uniek. Om jouw innerlijke reis makkelijker te maken, is het belangrijk om jouw deelpersonen te kennen!

Lees verder: De uitdaging van je schaduwkant aangaan: je verstoten ikken leren kennen en omarmen

Ontmoet de pleaser, de criticus en de onzekere

Enkele voorbeelden van deelpersonen: De moeder. De pleaser. De angstige. De wijze. Het gekwetste kind. De krachtige. De boze. De verstandige. De onzekere. De levensgenieter. De criticus. De workaholic. En ga zo maar door. Op de werkvloer gedraag jij je bijvoorbeeld anders dan thuis bij je kinderen en partner.

Lees verder: Ontdek welke rol jij op je hebt genomen (die je leven bepaalt)

Je bent zoveel meer dan pijn

Wanneer jij je (onbewust) identificeert met maar één deelpersoon, denk je dat jij deze deelpersoon bént! Je gaat dan ook denken, voelen en handelen als deze ‘ik’, terwijl je veel meer bent. Als jij je bijvoorbeeld voornamelijk identificeert met het gekwetste kind in jou, ga je denken, voelen en handelen vanuit het gekwetste kind en dus vanuit pijn. Je begrijpt dat er dan niet veel gerealiseerd kan worden in jouw volwassen leven.

Daarom heb ik moeite met uitspraken als ‘Hij is een autist’. Ik zou zeggen: iemand mét autisme. Deze persoon heeft veel meer in zich, bijvoorbeeld het talent om te schrijven of een instrument te bespelen en dat wordt vaak over het hoofd gezien. Het is heel belangrijk dat jij je ervan bewust wordt: ik bén niet (alleen) deze deelpersoon.

Lees verder: Je innerlijke kind helen: zo maak je contact met gewonde delen van jezelf

Schreeuw om aandacht

Eenzijdige identificatie kan ook betekenen dat je maar één deel van jouw persoonlijkheid ontwikkelt. In het voorbeeld van identificatie met het gekwetste kind krijgen jouw positieve deelpersonen weinig tot geen aandacht en ruimte. Je leven raakt zo uit balans. Hoe meer je onderdrukt en wegstopt, des te harder gaat deze deelpersoon om aandacht roepen. Hierdoor trek je meer in plaats van minder pijn aan in je leven.

Lees verder: Een weggestopte ik of deelpersoon kan opvallen in andere mensen doordat je deze ‘ik’ op anderen projecteert

Helende invloed: op jezelf en de wereld

Het leren kennen van en omgaan met je deelpersoonlijkheden is van essentieel belang. Niet alleen voor je eigen leven, maar ook voor jouw directe en indirecte omgeving. Wanneer jij in harmonie met jezelf leeft, heeft dat (helende) invloed op de mensen met wie je in aanraking komt. Andersom geldt het natuurlijk net zo. Wanneer je alleen maar in de wereld van bijvoorbeeld het gekwetste kind of de boze leeft, blijf je deze gekwetstheid en boosheid aantrekken én verspreiden. Jij kunt dus bijdragen aan innerlijke en wereld-vrede! Door jezelf goed te leren kennen en elke keer weer te luisteren naar álle deelpersonen die van zich laten horen, kun je jezelf bevrijden van jouw emotionele pijnen en meer vreugde aantrekken.

Wie zijn jouw sterkste en zwakste deelpersonen?

Al onze deelpersonen hebben iets te zeggen en te leren. Soms zijn ze in balans, werken ze samen en voel je dat je leven lekker loopt. Maar ze kunnen ook met elkaar in conflict zijn en tegenstrijdige wensen hebben. Het laten samenwerken van jouw sterkste en zwakste deelpersoon (of deelpersonen), is een belangrijk onderdeel van alle trainingen die ik aanbied. Je kunt dit ook zelf doen, op je eigen manier. Het belangrijkste is om zowel een aantal van jouw sterkste als zwakste deelpersonen te benoemen en in kaart te brengen.

Je kunt bijvoorbeeld iedere deelpersoon een naam en karakteromschrijving geven (wat zijn de behoeften van deze ‘ik’?). Hoe ziet deze deelpersoon eruit en wanneer treedt hij of zij op de voorgrond? Daarna bekijk je hoe de deelpersonen kunnen samenwerken. Dit geldt vooral wanneer je in het ‘te’ zit, dus té boos of té moedig etc. Alles wat té is, werkt averechts.

De grondleggers van de deelpersoonlijkhedentheorie leggen je in dit artikel uit hoe je deze ikken kunt ontdekken.

Zo kunnen jouw ‘ikken’ samenwerken

Mijn sterkste deelpersoon is bijvoorbeeld de krachtige. Deze is veerkrachtig, in contact met mijn innerlijke kracht en wijsheid, trekt positieve dingen aan en voelt zich sterk en gezond. Daartegenover staat mijn zwakste deelpersoon: de onzekere. Deze is down, onzeker, voelt de beperkende overtuiging ‘Ik kan het niet’ en heeft vaak last van buik- en rugpijn.

Wanneer mijn onzekerheid te groot wordt en de overhand krijgt in mijn leven, bekijk ik hoe de krachtige in mij kan helpen. Nu weet ik dat de krachtige van schrijven houdt en daardoor ontlaadt. Ook ziet de krachtige het grote geheel van iets en kan stap voor stap te werk gaan. Omdat ik de onzekere in mij heb uitgewerkt, weet ik dat meditatie en reiki me helpen om weer in balans te komen. Of ik doe de helende observeer-oefening uit dit artikel.

Realiseer je dat je te allen tijden bewust kunt kiezen welke deelpersoon je aandacht wilt geven: de sterke, de zwakke of allebei. Zo neem jij de regie over je leven in handen!

De innerlijke criticus ontmaskerd

De innerlijke criticus ontmaskerd

Je hebt nu de eerste stap gezet; je weet hoe sterk jouw innerlijke criticus aanwezig is. Hoe pak je je innerlijke criticus verder aan zodat het je bondgenoot wordt? De innerlijke criticus ontmaskerd van Hal en Sidra Stone gaat je hierbij helpen. In dit praktische boek vol voorbeelden leer je onder andere hoe je een ‘criticusaanval’ kunt hanteren en hoe je innerlijke criticus een intelligente, alerte en ondersteunende levenspartner kan worden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Monique Angèle van de Laar
Monique Angèle van de Laar

Door de roep van mijn ziel te volgen, heeft mijn avontuurlijke en vrije geest mij vele mooie, maar ook zeer pijnlijke levenservaringen gebracht. Om zo te mogen leren van de ander en mijzelf en het innerlijk meesterschap te kunnen verdiepen. Het traumatische verleden van mijn ouders/voorouders heeft mij geïnspireerd om te schrijven, aangezien hun emotionele erfenis zo’n diepe impact had op mijn leven. Zo heb ik mogen leren dat het bewust worden en (zoveel mogelijk) overwinnen van deze emotionele erfenis, de sleutel tot een gelukkig(er) leven is. Ik hoop jou te mogen raken en inspireren met mijn verhalen en kijk ook gerust eens op mijn website: https://www.moniquevandelaar.nl/ Hartegroetjes, Monique Angèle

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?