Bewustzijn

7 tips om ruimte voor jezelf te maken

Door Redactie
7 tips om ruimte voor jezelf te maken

Heb jij ook het gevoel dat je energie wordt opgeslokt door je omgeving? Dat je altijd meer lijkt te geven dan te ontvangen? Dan wordt het tijd om meer ruimte voor jezelf te maken. Zoals je een hek om je tuin zet, zo kun je emotionele grenzen gaan bouwen om jezelf meer ruimte te geven. Maar hoe doe je dat? Wij mogen een 7 tips delen van Patricia Spadaro uit haar boek Wees lief voor jezelf.

In je kracht staan

We zijn allemaal leiders, je leidt namelijk je eigen leven. Jij kiest hoe je je tijd, energie en aandacht verdeelt. Hoe je dat doet of niet doet bepaalt of het lekker loopt of dat je maar amper kunt overleven. Je moet ook genoeg investeren in jezelf, je eigen krachtbron opladen. Denk jij eraan dat je niet alleen anderen hulp biedt, maar ook je eigen krachtcentrale voedt en op peil houdt, waarmee je je leven op gang houdt? Of raak je uitgeput en opgebrand omdat je te weinig om jezelf geeft? Als je te veel ineens wilt doen, kun je jezelf verstikken.

Gezonde grenzen stellen is meer dan een aardige kreet, ze zijn cruciaal. Goede grenzen die leiden tot zorgen voor jezelf en kunnen ons echt gezond houden.

Gezonde grenzen stellen voor jezelf

1. Oefen met kleinigheden

Oefen met kleine, alledaagse problemen. Vraag bijvoorbeeld een gezinslid om te koken of om een boodschapje te doen, of zeg tegen vrienden dat je niet beschikbaar bent als je even alleen wilt zijn.

2. Wees duidelijk over wat je zelf nodig hebt

De meeste mensen kunnen geen gedachten lezen. Ze weten niet wat jij nodig hebt, tenzij je ze dat vertelt. Wees duidelijk wanneer je vertelt wat je nodig hebt. Zeg hoe je je voelt en wat je wilt – vriendelijk doch beslist.

3. Maak gebruik van je vrijheid om te kiezen

Als iemand je vraagt om iets te doen, zeg dan niet automatisch ‘ja’ maar oefen je erin om je het volgende af te vragen: Wat zijn mijn opties? Wat wil ik en wat is volgens mij goed voor mezelf in deze situatie? Moet ik hier een opoffering maken? Wat is voor mij nu het belangrijkst?

4. Zet jezelf boven aan je prioriteitenlijstje

Wacht niet met iets voor jezelf doen totdat je alle andere taken die je voor anderen doet hebt afgevinkt. Maak tijd voor jezelf vrij in je agenda, zodat je eigen zelfzorg niet telkens in de vergetelheid raakt. Je innerlijke batterij opladen is niet iets vrijblijvends. Het is een vereiste.

5. Maak je focus kleiner

Goede leiders bepalen niet alleen wat ze gaan doen: ze bepalen ook wat ze niet zullen doen. Wat kun jij, als leider van je eigen leven, doen voor een betere focus? Wat kun je delegeren, waarvoor kun je iemand anders inhuren of wat kun je helemaal schrappen van je to-dolist om je ervan te vergewissen dat je je kostbare tijd en energie zo goed mogelijk inzet?

6. Los problemen op vanuit je hart

Als je op een lastig probleem stuit dat te maken heeft met je grenzen, kijk er dan naar vanuit het perspectief van je hart. Vraag je het volgende af: Wat is voor mij de beste manier om dit probleem op te lossen? Wat is mijn volgende stap? Let dan goed op het antwoord dat in je opkomt.

7. Zoek uit waar je voor wegloopt

Als je moeite hebt met noodzakelijke grenzen stellen, wees dan niet bang om daar in te duiken om uit te zoeken waarom dat zo is. Wat denk je dat er gebeurt als je je niet telkens weer opoffert? Als je eenmaal begrijpt wat je drijft, kun je de mythen achter je overtuigingen op de proef stellen.

Wees lief voor jezelf

Wees lief voor jezelf

Drukbezette vrouwen worstelen met aandacht, energie en tijd, ze zijn gewend om veel te geven – aan hun werk, partner, kinderen, vrienden en familie. Waarom is het soms zo moeilijk om grenzen te bepalen, grenzen aan te geven en eens aan de ontvangende kant te staan? Daar wil dit boek je bij helpen: word in plaats van een gever een ontvanger, zonder de ander uit het oog te verliezen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Reactie
  1. Toen de wereld stopte met draaien en mijn burn-out het overnam - Bedrock 5 maart 2020 - 11:59
    Reply

    […] het moment dat ik deze gedachte ging verkennen, ontstond ruimte. Ik kon weer ademen. Letterlijk en figuurlijk. Langzaamaan krabbelde ik op uit een dal dat […]

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?