Spiritualiteit

Ziel of geest, wat is het verschil?

Door Melissa Oltmans
Ziel of geest, wat is het verschil?

De geest is, anders dan de ziel, de zetel van perceptie, overtuiging en interpretatie. Spirituele belevingen raken je vooral in je ziel. Deze ervaringen zijn transcendent en gaan voorbij tijd, ruimte, zintuigen en persoonlijke perceptie. Ze gaan, met andere woorden, voorbij de vaste concepten hoe, volgens jou, de realiteit eruitziet.

Niveau van gewaarwording

Je zou kunnen zeggen dat het domein van de ziel en het gebied van de geest twee verschillende niveaus van gewaarwording zijn. Vergelijk die twee niveaus eens met een iPhone: de apps die je downloadt, kies je zelf aan de hand van jouw wens, voorkeur en perceptie. Dit is het eerste niveau van gewaarwording, het niveau van de geest. Via die apps betreed je een veld achter die apps. Je bent, net als iedereen die via die app ditzelfde veld betreedt, in interactie met een dieper liggend veld van informatie en energie. Dat veld verenigt jullie. Dit is het tweede niveau van gewaarwording, het niveau van de ziel.

Relatie tussen lichaam en geest

De befaamde Amerikaanse Indiase arts en auteur Deepak Chopra heeft veel geschreven over de relatie tussen lichaam en geest. Hij is een meester in het samenbrengen van spiritualiteit, filosofie, wetenschap en welzijn. Volgens zijn uitleg bestaat er een onderliggend veld van bewustzijn waarmee iedereen verbonden is – noem het spirit, het universum, het transcendente of het kwantumveld. Dit gemeenschappelijke veld ligt in de ruimte tussen de gedachten en is voelbaar als er stilte is in lichaam en geest. Elke gedachte is een impuls van energie en informatie. Maar tijdens de stiltes tussen alle gedachten door vind je jouw diepere zelf ofwel je ziel. Eigen bewustwording is de eerste stap om tot een verruiming van dit bewustzijn te komen.

Meditatieoefening – Vergroot je zelfbewustzijn

Word je bewust van de ruimte tussen jou en de persoon naast je, van de pauze na elke in-en uitademing, van de ruimte tussen de gedachten. Dankzij deze meditatieoefening kom je in het veld van bewustzijn. Dit veld is geen bezit van iets of iemand. Nee, het is het veld waardoor en waarin we bestaan.

*Dit artikel is een fragment uit het boek: Soul Mirror van Dorien van Nieukerken

De Akasha kronieken

De Akasha kronieken

Ben je benieuwd naar de blauwdruk van je ziel? Krijg toegang tot dit energetische archief met De Akasha kronieken van Linda Howe.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Melissa Oltmans
Melissa Oltmans

Een denker, een dagdromer, oude ziel, theedrinker en dol op Parijs! Dat ben ik! Al zes jaar schrijf ik artikelen voor Inspirerendleven.nl. Het is mijn passie en ik ben er dol op! Ik lees graag boeken in alle soorten en maten, ik vind het heerlijk om te struinen in boekenwinkels, ben dol op gezond eten en praat graag over het leven en alle mysterie erom heen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?