Home Geen categorie Ziel of geest, wat is het verschil?

Ziel of geest, wat is het verschil?

Door Melissa Oltmans

De geest is, anders dan de ziel, de zetel van perceptie, overtuiging en interpretatie. Spirituele belevingen raken je vooral in je ziel. Die ervaringen zijn transcendent en gaan voorbij tijd, ruimte, zintuigen en persoonlijke perceptie. Ze gaan voorbij de vaste concepten hoe, volgens jou, de realiteit eruitziet.

Niveau van gewaarwording

Je zou kunnen zeggen dat het domein van de ziel en het gebied van de geest twee verschillende niveaus van gewaarwording zijn. Vergelijk die twee niveaus eens met een iPhone: de apps die je downloadt, kies je zelf aan de hand van jouw wens, voorkeur en perceptie. Dit is het eerste niveau van gewaarwording, het niveau van de geest. Via die apps betreed je een veld achter die apps. Je bent, net als iedereen die via die app ditzelfde veld betreedt, in interactie met een dieper liggend veld van informatie en energie. Dat veld verenigt jullie. Dit is het tweede niveau van gewaarwording, het niveau van de ziel.

Relatie tussen lichaam en geest

De befaamde Amerikaanse Indiase arts en auteur Deepak Chopra heeft veel geschreven over de relatie tussen lichaam en geest. Hij is een meester in het samenbrengen van spiritualiteit, filosofie, wetenschap en welzijn. Volgens zijn uitleg bestaat er een onderliggend veld van bewustzijn waarmee iedereen verbonden is – noem het spirit, het universum, het transcendente of het kwantumveld. Dit gemeenschappelijke veld ligt in de ruimte tussen de gedachten en is voelbaar als er stilte is in lichaam en geest. Elke gedachte is een impuls van energie en informatie. Maar tijdens de stiltes tussen alle gedachten door vind je jouw diepere zelf ofwel je ziel. Zélf bewust worden is de eerste stap om tot een verruiming van dit bewustzijn te komen.

Meditatieoefening – Vergroot je zelfbewustzijn

Word je bewust van de ruimte tussen jou en de persoon naast je. Word je bewust van de pauze na elke in-en uitademing. Word bewust van de ruimte tussen de gedachten. Dit is het veld van bewustzijn. Dit veld is geen bezit van iets of iemand. Het is het veld waardoor en waarin we bestaan. *Dit is een fragment uit het boek: Soul Mirror van Dorien van Nieukerken

Leave a Comment