Home Bewustzijn Ben jij vaak teleurgesteld? Hoe kun je verwachtingen en oude waarderingen loslaten?

Ben jij vaak teleurgesteld? Hoe kun je verwachtingen en oude waarderingen loslaten?

Door redacteur

Ben je vaak teleurgesteld in jezelf of je omgeving? Teleurstelling gaat hand in hand met te hoge verwachtingen. Onze eigen onrealistische verwachtingen veroorzaken voortdurend teleurstellingen in ons leven. Als gevolg daarvan voelen we ons gestrest en gespannen. In dit artikel lees je meer over hoe verwachtingen, perfectie onrealistische doelen je in de weg kunnen zitten en wat je eraan kunt doen om dit te veranderen om teleurstellingen te voorkomen.

Verwachtingen

We hebben het allemaal weleens meegemaakt dat we naar een feest gaan dat helemaal niet zo leuk blijkt als we verwacht hadden. Dat komt vaak doordat we een tijdlang verwachtingen hebben opgebouwd over hoe leuk en gezellig het feest zou zijn. Veel mensen zijn vast ook weleens op een fantastisch feest geweest waar ze per ongeluk terechtkwamen.

Verwachtingen bouwen we vaak op als we niet in het nu leven, maar liever leven in wat voor ons ligt. Als ons dagelijks leven te saai is, is het begrijpelijk dat we ons op leuke dingen in de toekomst richten. Maar als we alleen maar leven in wat voor ons ligt, kan dat een probleem worden. Als we ons dagelijks leven echter een gouden randje geven en leren kleine, alledaagse gebeurtenissen te waarderen, is het makkelijker ons op het nu te richten. De behoefte om verwachtingen op te bouwen over wat in het verschiet ligt en ons verlangen om het nu te ontvluchten verdwijnt dan.

Als je je ergens down over voelt, kan dat komen doordat iets of iemand niet aan je verwachtingen heeft voldaan. Soms gaan dingen niet zo als we ons voorgesteld hadden. Dingen lopen mis. Mensen in je omgeving stellen je teleur en mensen zijn niet altijd eerlijk. Ze zullen je ook niet altijd behandelen zoals jij hen behandelt. Het zal niet altijd rechtvaardig gaan. Je kunt echter kiezen hoe je daarop wilt reageren en welke houding je wilt aannemen als het gebeurt.

Een voorbeeld van Mats

Als ik een lezing ga houden, kan ik ervoor kiezen om te gaan stressen en me zorgen te maken. Ik zou tegen mezelf kunnen zeggen: ‘Mats, je mag niet mislukken, zeg de juiste dingen en vergeet het belangrijkste niet!’ Ik zou mezelf zo zenuwachtig kunnen maken dat ik het publiek niet onder ogen durf te komen. Maar ik kan ook kiezen om realistische verwachtingen van mezelf te hebben en in plaats daarvan te zeggen: ‘Ik heb me goed voorbereid. Ik doe wat ik kan en hoe het ook verloopt, ik beloof dat ik tevreden zal zijn met mezelf omdat ik weet dat ik het naar beste vermogen heb gedaan.’ Zie je het verschil? De voorwaarden voor de lezing zijn heel verschillend. Als ik realistische verwachtingen van mezelf heb, voel ik me niet onder druk gezet. Daardoor word ik rustiger en loopt de lezing veel beter.

Perfectie

Andere veelvoorkomende onrealistische verwachtingen zijn bijvoorbeeld dat we er altijd goed uit moeten zien en ons goed moeten voelen – áltijd. Dat is onmenselijk. Níemand ziet er altijd goed uit, en íedereen voelt zich weleens slecht. Verder willen we dat onze ouders en partner trots op ons zijn, maar het is juist belangrijk dat we inzien dat we onze eigen waarde als mens hebben, onafhankelijk van onze prestaties.

In plaats van dat je naar perfectie streeft, zou je ernaar moeten streven je zo goed mogelijk te voelen en zo tevreden met jezelf te zijn als maar mogelijk is in deze niet-rechtvaardige, onvolmaakte wereld.

Als we onze verwachtingen omlaag bijstellen, realistischer zijn en tevredener met wat we al hebben, krijgen we een vrediger leven. Hoe realistischer onze verwachtingen zijn, des te groter de kans dat we tevreden zijn en onszelf goed vinden zoals we zijn.

Genezing gaat over veranderingen

Om te zorgen dat stress en spanningen ons leven niet bemoeilijken, moeten we veranderingen doorvoeren. We moeten onze verwachtingen en oude waarderingen aanpassen. Daarvoor is het noodzakelijk dat we nieuwe opvattingen ontwikkelen over onszelf, andere mensen en de wereld om ons heen.

Heb je weleens stilgestaan bij al het moeten in ons leven? Dat zijn verwachtingen die we onszelf opleggen, bijvoorbeeld:

  • Een betere ouder worden.
  • Een betere partner worden.
  • Meer tijd doorbrengen met het gezin.
  • Meer geld verdienen.
  • Weer gaan studeren.
  • Afvallen.
  • Van baan veranderen.

‘We denken te veel en voelen te weinig.’ – Charlie Chaplin

Realistische doelen

Door wie komen al deze dingen die moeten eigenlijk in ons leven? Sommige dingen hebben je ouders, vrienden of je partner je misschien opgelegd. Maak een lijst van alle dingen die moeten. Haal de dingen die niet van jezelf zijn weg. Een paar daarvan zijn realistisch, andere niet. Moet je afvallen om gezondheidsredenen of omdat je partner erover zeurt? Wil je gaan studeren omdat je denkt dat dat leuk is, of willen je ouders dat je ‘iets wordt’? Wees eerlijk tegen jezelf. De punten die overblijven, zou je moeten veranderen in realistische doelen. Het is belangrijk dat je zelf voelt dat je de dingen die je kiest ook wilt verwezenlijken.

Als je hebt besloten wat je wilt verwezenlijken en als je zeker weet dat het je eigen keuzes zijn, kun je die dingen tot een doel in je leven maken. Kijk goed hoe je ze wilt bereiken. Maak een plan zodat je morgen de eerste stap al kunt zetten. Weet dat het nooit te laat is! Je bent nooit te oud! Alles hangt ervan af hoezeer je gelooft in wat je wilt doen. Zoiets als ‘mislukken’ bestaat niet! De enige manier om te mislukken is het helemaal niet te proberen!

‘When was the last time you did something for the first time?’

Boekentip: Leva, minder stress meer genieten

In ‘LEVA’ laten Mats en Susan Billmark zien hoe je stress en spanning in je dagelijkse leven kunt overwinnen door een bewust leven in het nu te leiden. Dat is de sleutel tot een rustiger, vrolijker en harmonieuzer bestaan. Jarenlang worstelden de auteurs zelf met stress en spanning. Vandaar dat ze in dit openhartige boek dat herkenbaar is voor velen precies de vinger op de zere plek weten te leggen.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 14,99

Lees ook deze artikelen:

Leave a Comment