Oorsuizen zonder duidelijke oorzaak? Zo kijkt de Chinese geneeskunde naar tinnitus
Door Jacqueline Rietveld
Oorsuizen (of tinnitus) komt heel veel voor maar is vaak een mysterie en lastig op te lossen. De Chinese geneeskunde, de 5 elementen en de meridianen kunnen je misschien wel verder helpen. “Ook als er medisch gezien geen aanwijsbare oorzaak is voor het ontstaan van jouw oorsuizen, is het holistisch gezien altijd de vraag wat jouw lichaam je hiermee wil vertellen,” zegt Jacqueline Rietveld, expert in de Chinese geneeskunde. In dit artikel denkt ze met je mee en geeft ze je tips.
Door te kijken welke elementen bij oorsuizen uit balans zijn volgens de Chinese geneeskunde, dienen zich nieuwe mogelijkheden aan voor vermindering van de klachten.
Oorsuizen en tinnitus
Oorsuizen of tinnitus komt bij miljoenen mensen voor. Knap vervelend om steeds een geluid in je hoofd te horen dat nergens vandaan komt. Het kan behoorlijk veel energie kosten om te blijven functioneren terwijl je continu overprikkeld wordt door geluid.
Gehoorschade, een ziekte of bijwerkingen van medicijnen zijn aanwijsbare oorzaken van oorsuizen. Maar heel vaak kan tinnitus medisch gezien niet worden verklaard. Door te kijken welke elementen bij oorsuizen uit balans zijn volgens de Chinese geneeskunde, dienen zich nieuwe mogelijkheden aan voor vermindering van de klachten. Alvast een tipje van de sluier: oorsuizen is een kwestie van ‘Water en Vuur’.
Signalen van je lichaam
De term oorsuizen dekt niet altijd helemaal de lading van de symptomen van tinnitus. Behalve suizen kan je ook een piep, een zoem, tikken, sissen of een fluittoon horen. Daarbij kan komen dat je ook nog gedeeltelijk doof bent voor bepaalde tonen. Ook als er medisch gezien geen aanwijsbare oorzaak is voor het ontstaan van jouw oorsuizen, is het holistisch gezien altijd de vraag wat jouw lichaam je hiermee wil vertellen.
Holistisch kijk je altijd naar klachten als een signaal van je lichaam. Het wil je iets zeggen over de omstandigheden waar je in verkeert of over de leefwijze die je hebt. En welk effect die op jouw geest en op je ik-kracht hebben.
Lees ook: Chinese geneeskunde: zo kom jij in je kracht (ontdek de 3 belangrijke energiebronnen)
Oorsuizen & meridianen
Chinese geneeskunde focust zich niet alleen op het oor als het gaat om het behandelen van oorsuizen. Waar je in de Westerse geneeskunde wordt doorverwezen naar een keel-neus-oorarts en wellicht nog een neuroloog, bekijkt Chinese geneeskunde je van top tot teen. Daar wordt uitgegaan van energiemeridianen die door het hele lichaam stromen.
Er zijn een aantal meridianen dat door of langs het oor loopt. Zo eindigt de dunne darm meridiaan in het oor, ter hoogte van het slakkenhuis. Precies daar bevinden zich de trilhaartjes van het binnenoor die een rol spelen bij oorsuizen. De dunne darm heeft een filter functie: hij filtert de bruikbare voedingsstoffen uit ons eten. Energetisch gezien heeft oorsuizen ook te maken met een defect in een filter functie: het vermogen om geluiden en prikkels te kunnen filteren.
Tinnitus & de 5 elementen
Chinese geneeskunde werkt met de vijf elementen Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Bij elk element horen bepaalde organen waar weer meridianen doorheen stromen. De dunne darm meridiaan hoort bij het element Vuur. Ook zijn er uiterlijke kenmerken van het lichaam die worden gezien als ‘ingangen’ naar een bepaald element met de bijbehorende organen. De oren zijn dit voor het element Water, waaronder de nieren, de blaas en de emotie angst vallen.
Water en Vuur
Wanneer je vanuit de Chinese geneeskunde reflecteert op oorsuizen, trekken de elementen Water en Vuur dus direct de aandacht. Daarbij is het interessant dat Vuur het element is dat yang-energie op zijn hoogtepunt omvat, en Water het element is dat juist het meeste yin is van alle elementen. Yang is actieve, naar buitengerichte energie, de energie van DOEN. Yin is verstillende, naar binnen gerichte energie, de energie van RUST. Bij oorsuizen is het dus heel goed mogelijk dat de balans tussen actie en uitrusten chronisch uit evenwicht is geraakt, waardoor het oor is aangetast.
Oren & het Water-element
De oren worden in de Chinese geneeskunde direct verband gebracht met de energie van de nieren. De nieren vallen onder het element Water. Nier energie is volgens Chinese geneeskunde de bron van het leven. Mensen die een burn-out hebben of chronisch vermoeid zijn worden gezien als mensen met ‘lege nieren’. De nieren zijn namelijk de spaarbekkens van onze levensenergie.
Een deel daarvan krijgen we mee van onze ouders – de voorgeboortelijke energie – en een deel verzamelen we uit onze omgeving via de ademhaling, voeding, het zonlicht en zingeving. Dit laatste deel kunnen we steeds verversen en aanvullen, het voorgeboortelijke deel niet. Je kan je voorstellen hoe een gezonde en gebalanceerde leefwijze bepalend is voor het behouden van voldoende nier-energie.
Lees ook: Chinese geneeskunde over nierklachten: je energiebeheer is niet op orde
Meer yin
Kijken we naar de oren als ingang naar de nier-energie, dan kan oorsuizen erop wijzen dat de nieren energetisch onvoldoende gevoed worden. Aangezien Water een yin-element bij uitstek is, is meer rust hierbij het sleutelwoord. Door serene, kalme activiteiten en overgave aan het ZIJN kan de yin in de nieren worden bijgevuld. Ernstig oorsuizen zal je er vaak ook toe dwingen om dit te doen. Om met de voortdurende overprikkeling om te gaan zal je vaker rust moeten nemen en meer mindful moeten leven.
Vuur blussen
Tegelijkertijd zegt tinnitus je iets over de Vuur-energie die te hoog brandt. Er is sprake van te veel yang, te veel actie en naar buitengerichte energie. “Opzij opzij opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, we hebben ongelofelijke haast. We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.” Deze tekst uit het bekende liedje van Herman van Veen drukt precies uit hoe een overschot aan yang-energie voelt.
Er is op zich niets mis met flinke actie en dingen voor elkaar krijgen, mits de balans met voldoende momenten van ontspanning, niets doen, slapen en bezinning er is. Dan verzamel je namelijk yin, voed je het Water-element en houd je je vuurtje in toom waardoor je niet opbrandt.
Hout op het Vuur
Om vuur te maken, is hout nodig. Het is dan ook interessant om te weten dat de galblaas-meridiaan, die tot het Chinese element Hout behoort, ook door het oor loopt. Dus ook de eigenschappen van het element Hout kunnen een rol spelen bij oorsuizen.
Hout is het element van daadkracht en besliskracht en ook van woede en frustratie. Als we gewend zijn om al onze problemen en uitdagingen in het leven zo hard mogelijk te bestrijden en vergeten om ze ook te doorvoelen en er verdrietig over te zijn, leven we voornamelijk in yang en komen we yin tekort.
Oorsuizen kan het signaal van je lijf zijn dat zegt dat almaar hout op het vuur blijven gooien niet de beste manier is om met jouw omstandigheden om te gaan.
Niet negeren maar balanceren
Wanneer er geen duidelijke oorzaak voor je tinnitus aan te wijzen is, krijg je vanuit de Westerse geneeskunde meestal het advies om ermee te leren omgaan. Je leert de ruis, tonen of andere geluiden te negeren – eraan te wennen, zoals je kunt wennen aan het zoemen van een koelkast. Op die manier kun je je oude leefwijze weer zoveel mogelijk oppakken.
Holistisch gezien wordt je juist gevraagd om naar de signalen van je lichaam te luisteren en daar de diepere betekenis voor jouw leven uit te halen. Dus niet negeren, maar balanceren. Alleen zo kan jij verder in je ik-kracht komen en het zelfhelend vermogen van je lichaam en geest de ruimte geven om te groeien.
Balans tussen yin en yang
Herken jij van jezelf dat de yang-energie relatief veel meer aandacht krijgt in jouw leven dan yin-energie? Hoe zou je dat meer in balans kunnen brengen? Wat maakt dat je het misschien nog moeilijk vindt om dat te doen? Welke hulp heb je nodig om dit vanzelfsprekender te maken?
Neem een moment (of twee) om bewust te reflecteren op hoe vaak jij leeft vanuit yang-energie. Vaak ontstaat onverklaard oorsuizen in een langdurige periode van extreme stress. Zelfs als de oorzaak van die stress inmiddels achter je ligt, is het mogelijk dat je nog gewend bent om steeds maar weer door te gaan, steeds in actie te blijven. Omdat je de rust niet meer in jezelf kan vinden om het anders te doen.
Vuur ontladen en Water voeden
Er zijn verschillende manieren om het yang van het Vuur-element te kalmeren en het yin van Water aan te vullen. Mindfulness bijvoorbeeld, of gezondere voeding en meer de natuur ingaan. Jezelf behandelen met Reiki is in mijn ervaring de meest effectieve manier. Sowieso ga je dan in ieder geval een half uur per dag in diepe yin. Bovendien kom je met de handposities langs alle energiemeridianen die van invloed kunnen zijn op je oorsuizen en behandel je ze dus dagelijks. Tenslotte helpt Reiki ook je geest en je ziel door al je twijfels, onzekerheden en angsten heen. Waardoor jij gemakkelijker de kracht kan vinden om je een andere leefstijl aan te meten die beter is voor jouw welzijn.
Jacqueline Rietveld is lichaamsgericht coach en Reiki Master. Meer over haar werk lees je op haar website www.avaloncoaching.nl
De vijf elementen
Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

Lees verder:
- Wat zijn meridianen? De 12 levenslijnen van de ziel en hun invloed op je gezondheid
- Chinese geneeskunde en de vijf elementen: breng je elementen weer in balans met deze tips
- Word je steeds op hetzelfde tijdstip moe? Dit zegt de Chinese geneeskunde erover

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.