Spiritualiteit

Oordelen, beoordelen en veroordelen, wat is het verschil?

Door Saskia Willockx
Oordelen, beoordelen en veroordelen, wat is het verschil?

Oordelen, veroordelen, beoordelen, evalueren, een mening hebben: wat is het verschil? En wat “mag” nou eigenlijk nog, in spirituele kringen? Soms lijkt het wel of je niets meer mag zeggen. Geef ik mijn mening ergens over, krijg ik “je mag niet oordelen hoor” over me heen. En dan wordt er een bestraffend (oordelend) vingertje geheven.

Laatst maakte ik tijdens een les een schema op het bord. In de linker kolom de kenmerken van de New Age beweging en boven de rechter kolom had ik spiritualiteit gezet. De cursisten waren al enigszins verrast dat ik New Age niet hetzelfde vond als spiritualiteit. Toen de lijst flink gevorderd was vroeg iemand aarzelend “Ben je nu niet aan het oordelen over de New Age beweging?” Dat bood natuurlijk een mooie opening.

Be-oordelen

Laat ik eerst taalkundig iets toelichten. We gebruiken het woord oordelen vaak op een negatieve manier, als in ver-oordelen. Er bestaat ook zoiets als be-oordelen. Is er iets mis met be-oordelen? Zouden we dat beter niet kunnen doen? Ik kan het je sterk afraden. Als je niet meer be-oordeelt maak je geen inschatting meer van wat er aan de hand is of wat voor vlees je in de kuip hebt. Al naar gelang de situatie.

Ik moet er echt niet aan denken dat je je be-oordelingsvermogen thuis laat als je in de auto stapt. Of als je de weg oversteekt. Of geld wilt beleggen. Of als je wilt kiezen door wie je je midden in de nacht laat thuisbrengen. Begrijp je wat ik bedoel?

Als je niet be-oordeelt, als je geen inschatting maakt, als je niet de feiten bekijkt, loop je het risico naïef te zijn. Dat kan zelfs gevaarlijk worden. Want stel je voor dat je een naar gevoel hebt bij iemand. Hij gedraagt zich vreemd. Maar ja …. je mag niet oordelen dus je besluit hem te vertrouwen. Daarbij ga je tegen je gevoel in. Je intuïtie probeerde je te waarschuwen maar helaas, je besloot naar dit mentale stemmetje te luisteren. Nu zit je met de gebakken peren. Niet slim. Mijn mening.

Ver-oordelen

Wat is dan ver-oordelen? Het ver-oordelen heeft te maken met afkeuring. Het zou niet zo mogen zijn, in jouw visie. Als je wereldbeeld is dat iedereen altijd goede bedoelingen heeft en “liefde is” dan zie je iets heel belangrijks over het hoofd. De menselijke realiteit. Alles is liefde is zeker waar op het allerhoogste niveau. In de Bron is alles inderdaad liefde. Hier op aarde? Als je om je heen kijkt en het wereldnieuws volgt, dan is het duidelijk dat niet alles een uiting van liefde is. En zo wordt het dus ingewikkeld, vooral voor spirituele zoekers. Want wat is het toch erg als je zou (ver)-oordelen. Zo wordt er gedacht.

Het punt is: be-oordelen en ver-oordelen doen we allemaal en vrijwel constant. Byron Katie heeft zelfs een mooie methode gecreëerd om je ver-oordelende gedachten te onderzoeken en er wijzer van te worden: The Work. Briljant!

Je mening geven

Als ik woorden als mooi en briljant gebruik geef ik mijn persoonlijke mening op basis van mijn be-oordeling. Daar vallen de meeste mensen niet zo over omdat het “positief” is. Als ik had gezegd dat ik de methode slecht of dom had gevonden zou dat ook mijn persoonlijke mening zijn geweest. Maar dat mag ik natuurlijk niet vinden… dat is oordelen.

Enkele voorbeelden

Ik ver-oordeel pas als ik iets afkeur in morele zin. Als ik van mening ben dat iets niet mag zijn zoals het is. Dat is heel iets anders dan be-oordelen, evalueren en een mening hebben.

Ik vind pindakaas lekker en bacon vies. Ver-oordeel ik bacon? Nee hoor, ik zal het alleen nooit kopen. Laat staan eten. Mag bacon er niet zijn van mij? Ook al niet. Iedereen mag van mij bacon eten.

Toen ik 2 kolommen maakte om een vergelijking te maken, was ik niet aan het ver-oordelen. Ik zette feiten op een rijtje om zo de verschillen te kunnen be-oordelen. Dat helpt me een gefundeerd besluit te nemen.

Hoe weet je het verschil?

Hoe kun je het verschil herkennen of je ver-oordeelt of be-oordeelt? Dat verschil kun je voelen. Be-oordelen voelt neutraal. Ver-oordelen geeft een gevoel van irritatie, afkeur en soms zelfs regelrechte boosheid. Dat mag niet!

Tolerantie

Wat nu als iemand ergens een totaal andere mening over heeft? Als je het verschil van mening neutraal en als een gegeven kunt beschouwen, ben je niet aan het ver-oordelen. Word je boos en vind je dat de ander dat niet mag vinden/denken of dat zijn mening “niet mag”… dan ben je aan het ver-oordelen.

Is dat erg? Nee. Het geeft je informatie over de grenzen van je eigen tolerantie. No big deal.

Maar dat is mijn mening. Hoe denk jij hierover?

Saskia Willockx, Meer Innerlijke Vrijheid

Oordelen

Oordelen

Wij mensen oordelen voortdurend over elkaar. De sociale media zetten dit oordeelgedrag extra aan, en cultuurverschillen leveren nieuwe misverstanden op. Toch heeft oordelen volgens Ziyad Marar ook gunstige kanten: het bewijst bijvoorbeeld onze verbondenheid. En sommige negatieve gevolgen van oordelen kun je vermijden; daarvoor geeft hij bruikbare adviezen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Saskia Willockx
Saskia Willockx

Ontdek hoe je jezelf kunt bevrijden van zelf-sabotage, beperkende overtuigingen en negatieve karmische invloeden. Ik help je om ziel en persoonlijkheid optimaal te laten samenwerken met behulp van Akasha Soul Reading, Healing & Clearing. Voor kinderen is er de Soul Profile reading waarmee je je kind leert kennen op zielsniveau. Dit geeft veel inzichten en informatie die je helpen met de begeleiding en opvoeding van je gevoelige kind. Ik heb 25+ jaar ervaring en ben gecertificeerd Advanced Soul Realignment Practitioner & Soul Reader.

Reacties
  1. Mia 15 december 2019 - 15:47
    Reply

    Ik heb een groot probleem ondervonden over dit onderwerp sinds Ik na 29 jaar weer In Nederland Ben Terug komen wonen. Ik vind dat Er word te veel aandacht gegeven aan dit soort onderwerpen waardoor de kloof tussen me menselijkheid en onberdraaglijkheid onnodig word gecreerd. Geen wonder dat depressief en andere psychische klachten teveel voorkomen! Mensen voelen zich niet meer normaal Omdat je mening zo zwaar weegt en je erop wordt bekritiseerd door de overheid dat je al niks meer wil zeggen! Dan vraagt iedreen zich af waarom mensen zich hier zoveel isoleren? Wat is het nut als je geen mens meer kunt zijn en je gevoelens kunt uiten. Dan laat iedreen Maar zepammetjes slikken en andere antidresiva zodat het land, vrijheid, blijheid en perfecte levensomstandigheden aan de rest van de wereld kan verkopen! Wake up Holland jullie maken je mensen kapot, de ouderen lijden door eenzaamheid, de middelbare door depressies en de Jong door de social media druk! Have mercy voor de mensen, we zijn allemaal hetzelfde, als je je snijd bloed je, als je valt breken je botten, als je ophoud Met praten Kun je nooit meer je stem terugvinden om een mens te voelen! Geef de mensheid weer een kans om gewoon een mens te zijn ket al zijn vooroordelen, beoordeelen want dat begint In je hart die je moet volgen want dat is het enige wat in ons lichaam klopt!

  2. Leendert 3 april 2020 - 11:45
    Reply

    Als mensen erg kwaad zijn omdat de Nederlandse minister van Financien Hoekstra zich onlangs (volgens die mensen) niet empatisch heeft opgesteld in het kader van bestrijding van de coronaviruscrisis als het gaat om een gezamenlijk optreden en financieren door de EU landen, maar meer zijn vingertje heeft opgestoken, wat is er dan aan de hand met die boosheid? Wanneer, bj welke reactie van mensen zou je, gegeven wat er is gebeurd, kunnen spreken van veroordelen, beoordelen en/of een mening geven

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?