Bewustzijn

Niksen kun je leren: ontdek hoe relaxed rust is

Door Gastauteur
Niksen kun je leren: ontdek hoe relaxed rust is

‘Minder opgejaagd leven’ staat bij velen boven aan het verlanglijstje. Maar hoe creëer je nu die zalige zen-momenten? Mirjam van der Vegt, auteur van De kracht van rust, deelt in dit artikel 4 manieren om te niksen. “Wees relaxed: het is nooit af!”

Gun jezelf een reis en begin met kleine stapjes vanuit verlangen.

Het begint met beleven

De aanwijzingen die ik je geef om meer rust in je agenda te creëren, hebben allemaal te maken met beleving. Want uit onderzoek blijkt dat wat je ook daadwerkelijk meemaakt, het best blijft hangen. Wijsgeer Confucius zei het ooit zo: ‘Tell me, I will forget. Show me, I will remember. Involve me, I will understand.

4 manieren om te niksen

1. Moedig elkaar aan

Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Besef goed dat wanneer je wilt leren rusten, je dat het best samen kunt doen. Alleen samen leren we goed rusten. Je hebt aanmoedigingen van anderen nodig die tegen hetzelfde aanlopen. Geef elkaar toestemming om pas op de plaats te maken.

Ik herinner me een zakenpartner die mij inhuurde voor een evenement. Ik had een pittige tijd achter de rug en aan het begin van de dag nam ze me even apart: ‘Jij hebt toestemming om 80 procent van jezelf te geven… wees mild voor jezelf,’ sprak ze me toe. Dat raakte me diep. Ik voelde me daardoor zo op mijn gemak dat deze dag automatisch een topdag werd, ook qua prestatie. Want als je niet op de toppen van je kunnen hoeft te presteren, kun je starten met liefhebben. Daarvoor zijn we bedoeld.

2. Gun jezelf een reis

Heb jij ook een takenlijst die eigenlijk al gisteren af had moeten zijn? En loop je daardoor steeds achter de zaken aan? Er zijn nog wat mooie dingen die jij echt wil ondernemen. Maar als je eenmaal met je benen omhoogzit, ben je zo moe dat daar niet veel van terechtkomt.

Gun jezelf een reis en begin met kleine stapjes vanuit verlangen. Een reflectievraag per dag kan je daarbij helpen. Het antwoord kan namelijk je hele perspectief veranderen. Toen ik laatst nadacht over mijn meest waardevolle moment van de dag en ik dat beschreef, werd ik warm van binnen. Een organisatie bracht appels langs voor het goede doel. Absoluut niet rendabel, helemaal niet prestatiegericht, maar juist zij gaven kleur aan mijn dag. Als ik daar nu meer van zou willen, hoe geef ik dat dan ruimte in mijn agenda? Als ik op reis ben in mijn leven, wil ik meer oog hebben voor die kleine richtingaanwijzers die mijn pad omgooien. Dan ontdek je de mooiste vergezichten!

3. Geef je hersenen een reminder

Hoe vaak kijk jij per dag op je to-do lijst of denk je aan wat er nog moet gebeuren? Juist! We besteden vaak veel hersencapaciteit om onszelf te herinneren aan wat er allemaal nog opgelost moet worden. Zou het niet fijn zijn als jij je hersenen minstens zo vaak herinnert aan het feit dat je even een pauze mag nemen?

4. Durf onaf te zijn

Durf onaf te zijn. Het feit dat alles steeds maar ‘af’ moet, maakt ons slavendrijvers voor onszelf. Wees relaxed: het is nooit af! Zie het leven als een spel dat maar voortduurt. Van een spel wil je toch ook niet dat het ‘klaar’ is? Soms nemen we onszelf heel erg serieus als het gaat om onze to-do lijst. Als je dan toch zo serieus bezig bent, neem rusten dan ook wat serieuzer…

Geschreven door Mirjam van der Vegt

Boekentip van de redactie: De kracht van rust

de kracht van rustMirjam van der Vegt laat in 8 tegendraadse lessen zien wat rust nemen met ons lichaam en geest doet. Rust verhoogt de kwaliteit van ons werk en leven aanzienlijk. Van der Vegt laat met de inspirerende verhalen van o.a. rapper Typhoon, bergbeklimmer Katja Staartjes en bisschop Ancelimo zien dat je in goed gezelschap verkeert wanneer je even gas terugneemt.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?