Gezondheid

Luisteren naar je lichaam: hoe jouw buik alles vertelt over je gevoelsleven

Door Jacqueline Rietveld
Luisteren naar je lichaam: hoe jouw buik alles vertelt over je gevoelsleven

Dit artikel laat je misschien anders naar je buik kijken dan je gewend bent. “Hij is in energetisch opzicht de klankkast van je gevoelsleven: je buik bepaalt voor een belangrijk deel hoe gelukkig jij bent met je leven,” zegt Jacqueline Rietveld. Ze moedigt jou aan om je buik te koesteren en vooral goed naar hem te luisteren.

Vaak heeft je buik al iets opgepikt voordat je hersenen dat doen en jij je er bewust van wordt.

Een waardevol lichaamsdeel

De buik is een veelbesproken deel van het lichaam. Helaas vaak in negatieve zin: we vinden hem te dik, hij doet pijn, hij zit in de weg… Veel mensen hebben wat te klagen over hun buik. Zelf heb ik dat ook lang gedaan. Mijn gevoelige spijsvertering en de opgeblazen buik die daarbij hoorde, maakten dat ik mijn buik als een storend element was gaan zien. En niet als een waardevol onderdeel van mezelf.

Maar dat is het wel! Je buik is een heel belangrijk onderdeel van wie jij bent. Hij huisvest allerlei essentiële organen voor spijsvertering, voortplanting en afvalverwerking. Maar je buik is in energetisch opzicht ook de klankkast van je gevoelsleven: je buik bepaalt voor een belangrijk deel hoe gelukkig jij bent met je leven.

Registreren en verwerken van prikkels

Je kunt de buik in drie lagen verdelen: de bovenbuik, de middenbuik en de onderbuik. Elk deel speelt een rol in het registreren van prikkels van buitenaf en het vormen van gevoelens daarover. De meest subtiele en vluchtige gevoelens resoneren vooral in het bovenste deel van je klankkast, de meer fundamentele gevoelens en oergevoelens vooral in het onderste deel van je buik.

Bovenbuik: jouw reactie op de buitenwereld

Je bovenbuik begint direct onder je middenrif en eindigt ter hoogte van de onderste ribben. Je lever, galblaas, maag en alvleesklier bevinden zich hier. Dit is de plek waar ‘vluchtige’ gevoelens worden waargenomen. Ze komen heel snel en kunnen in principe ook weer gauw weg zijn.

De gevoelens hoeven niet per se over jouzelf te gaan; het is vooral je eerste reactie op dingen van buitenaf. Irritatie over iemands gedrag bijvoorbeeld of walging over iets wat je hoort of ziet op tv, maar wat niet direct over jou hoeft te gaan. Maar ook zenuwen voor iets wat je moet gaan doen, kunnen heel goed voelbaar zijn in dit gebied.

Je zou kunnen zeggen dat de bovenbuik de hogere klanken van je gevoel laat horen. Het zijn de gevoelens die in jou opkomen, terwijl je in interactie bent met de buitenwereld. Hoewel het in eerste instantie vluchtige gevoelens zijn, kunnen ze uiteraard wel aanhaken bij een dieper gevoel dat al in jou zat. Zo blijven ze langer hangen dan je zelf zou willen.

Middenbuik: wat laat jij van jezelf zien?

Je middenbuik begint onder de onderste ribben en loopt tot ongeveer twee vingers onder de navel. Je zou dit ook het navelgebied kunnen noemen. Hier bevindt zich een groot deel van de darmen. Energetisch gezien is en blijft de navel het punt waarmee jij in de baarmoeder met het lichaam van je moeder verbonden was. Hier kreeg je de bouwstoffen van het leven toegediend. Ook al is de navelstreng allang verdwenen, dit punt blijft een ingang voor scheppende kracht zoals jij die van je moeder hebt ontvangen.

Vertaald naar het gevoel is de middenbuik dan ook een belangrijk gebied voor creativiteit en seksualiteit. Het zijn de middentonen van de klankkast, die bepalen hoe jij jezelf aan de wereld laat zien. Je vrij voelen, je durven uiten, gezien willen worden: het zijn allemaal gevoelens die in de middenbuik worden waargenomen.

Als jij je door iets of iemand in je vrijheid beperkt voelt of wanneer je denkt dat er voor jouw verlangens geen plek is, dan is de middenbuik de eerste die dat registreert. Iets om aan te denken als je vaak last hebt van pijn of darmkrampen in dat gebied.

Onderbuik: wie je daadwerkelijk bent

In je onderbuik gaat het niet om de gevoelens over wat je van jezelf laat zien aan de wereld, maar om de gevoelens over wie jij daadwerkelijk bent. Over je bestaan, over je zijn. Hier ligt je oorsprong, je kern. De onderbuik loopt van vlak onder je navel tot aan de onderkant van je bekken. In dit gebied bevinden zich de geslachtsorganen, je blaas en het onderste deel van de darmen.

Hier resoneren de diepste klanken in je buik: je oergevoelens. In je onderbuik ervaar je gevoelens van veiligheid of, tegengesteld, (doods)angst. Je voelt je thuis op de plaats waar je bent of juist unheimisch. Je onderbuik weet of je onbevangen kan zijn of juist op je hoede. Dit is je onderbuikgevoel, je instinct.

Bij negatieve ervaringen kan de echo van de diepe, trage klanken van de onderbuik nog heel lang doorklinken, terwijl de daadwerkelijke ‘onveilige’ situatie misschien allang voorbij is. Ook de organen in dit gebied kunnen daar last van krijgen, wat zich kan uiten in fysieke klachten zoals bijvoorbeeld blaasontsteking.

Knoop in je maag

Misschien is het voor het eerst dat je op deze manier naar je buik kijkt: als klankkast van je gevoel. Maar het is zeker niet nieuw dat we gevoelens registreren en verwerken in onze buik. Vaak heeft je buik al iets opgepikt voordat je hersenen dat doen en jij je er bewust van wordt.

Begrippen als ‘onderbuikgevoel’, ‘knoop in je maag’ en ‘vlinders in je buik’ bestaan niet voor niets. Dat is ook waarom lichaamswerk zo belangrijk is bij het verwerken van bijvoorbeeld traumatische ervaringen of stress. Omdat we niet alleen met onze hersens prikkels verwerken, maar met ons hele lijf.

Koester je buik

Dit artikel doet je hopelijk ook beseffen hoe belangrijk het is om dit lichaamsdeel te erkennen en te koesteren. Goed zorgen voor je buik betekent goed zorgen voor je gevoelsleven. Help je buik om gevoelens die niet (langer) bij jou horen, los te laten en fijne gevoelens over het zelf toe te laten. In plaats van schuldgevoelens, schaamte en afkeuring heeft je buik liefde nodig. Als je buik er mag zijn, mag jij er zijn.

Als je buik gevoed wordt met dingen die goed te verteren zijn, dan kunnen alle gevoelens die in jou zijn, ook op een gezonde manier worden verteerd. Die voeding bestaat letterlijk uit eten en drinken, maar ook uit informatie die je wel of niet tot je laat komen en situaties waar jij jezelf wel of niet in plaatst. Maak vandaag eens écht contact met je buik en vraag hem wat hij nodig heeft.

Lees verder: Je buik accepteren zoals het is: waarom dit bijzondere lichaamsdeel meer liefde verdient

Wat je lichaam vertelt

Wat je lichaam vertelt

Ellen Meredith laat je in haar boek Wat je lichaam vertelt zien hoe lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar samenhangen. We kunnen te allen tijde een dialoog met onszelf aangaan om erachter te komen hoe het écht met ons gaat. Met behulp van haar energetische tools en technieken leer je de taal van je lichaam en zit je in no-time weer goed in je vel.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over je lichaam en gezondheid:

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reacties
 1. Janny Herzog 24 maart 2021 - 07:44
  Reply

  Zou het heel graag willen dat boekje maar helaas de kosten dat kan ik niet opbrengen

  1. Thomas 11 juli 2021 - 21:00
   Reply

   Ik wil hem wel voor jou aanschaffen anders. Laat weten of je hem inmiddels al hebt of niet en eventueel adres sturen. Je moet mekaar toch helpen. Iedereen verdient het om een boek te kunnen lezen om je leven om te kunnen gooien.

 2. Myriam Mijnendonckx 31 maart 2021 - 08:58
  Reply

  Zeer interessant om zo naar je buik te kijken. Ik ga hem koesteten

  1. Jacqueline Rietveld 8 april 2021 - 08:46
   Reply

   Fijn dat mijn artikel je stimuleert om liefdevol te zijn naar je buik, Myriam. Heel belangrijk voor onze vrouwelijke kracht! Dankjewel voor je reactie.

 3. Chris 14 juni 2022 - 10:43
  Reply

  Ik bijna veganistische man (enkel af en toe eitjes) eet nog heel sporadisch gluten en nog minder koolhydraten en sindsdien heb ik geen last meer van slechte spijsvertering, extreem gezwollen buik, erge krampen 's nachts, en de stoelgang geen enkele geur meer (echt, niets); is vreemd maar gemakkelijk... Ik ben 51 en voel me duizend keer beter, gezonder, en fitter dan pakwet tien a vijftien jaar geleden. Life is strange ;)

 4. Kevin Pauly 13 april 2023 - 19:57
  Reply

  Wel ik zit met een enorme gezwollen buik en ben enorm veel bijgekomen de laatste 2-3 jaar! Ben bezig met zelfontwikkeling, maar dat ligt even op een laag pitje….(helaas) nu vraag ik me af wat ik met Diabetes Type 1 kan doen om deze problemen te vermijden en me terug fit en gezond te voelen?

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Inspirerend leven agenda 2024
€ 15,00

Inspirerend leven agenda 2024

Laat jouw plannen en intenties je gids zijn in onrustige tijden en vind rust te midden van de chaos.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?