Bewustzijn

Diep in jezelf duiken: durf jij alles te voelen?

Door Diana Douma
Diep in jezelf duiken: durf jij alles te voelen?

Zit het leven tegen? Het is dan verleidelijk om de oplossing buiten jezelf te zoeken. Maar daar vind je ’m niet, zegt holistisch therapeut Diana Douma. Ze raadt aan om diep in jezelf te duiken: om alles te doorvoelen wat zich aandient, dus óók pijn en verdriet. “Als we kijken wat er bij ons vanbinnen speelt, kunnen we daadwerkelijke verandering in onze realiteit creëren.”

Velen geloven dat je verborgen stukken juist niet moet aankijken. Maar hoe diep je gevoelens of ervaringen ook wegstopt, ze verdwijnen niet.

Verborgen gevoelens aangaan

De diepte ingaan… Het is makkelijk gezegd, maar doe jij het ook? De diepte van je ziel bezoeken en aan de zielendelen die in jou zitten, gehoor geven. Gevoelens aangaan die weggestopt zitten. Zoals pijn die we niet willen voelen en zien, en het verdriet dat eronder ligt. Ben jij bereid om die delen in jezelf op te zoeken? Om verborgen delen op te graven en je licht erop te laten schijnen? Mogelijk heb je niet geleerd om te kijken naar wat er werkelijk in jouw onderbewustzijn speelt. Of je durft het niet. Dan kan de diepte induiken het moeilijkste zijn wat jij moet doen.

Een nieuw tijdperk

Velen geloven dat je verborgen stukken juist niet moet aankijken. Maar hoe diep je gevoelens of ervaringen ook wegstopt, ze verdwijnen niet. Niets verdwijnt zomaar. We zijn op deze wereld gekomen om te leven, om aan te gaan wat zich aandient. We mogen de koe bij de horens vatten. Voelen is ons bestaansrecht, en daar mogen we weer naartoe. We worden gevoeliger, maar weten vaak niet hoe we hiermee moeten omgaan. Dit komt doordat we een tijdperk met overheersende mannelijke energie achter de rug hebben. Het was niet oké om je gevoelens te tonen: niet zeuren, gewoon doorgaan!

Maar kunnen we wel onszelf zijn als we niet mogen voelen wat we voelen? We zijn zo gemaakt dat ons lichaam een kanaal is om alles te doorvoelen en doorleven. Een kanaal waar vreugde, blijdschap, liefde en geluk doorheen mogen stromen. Maar waar óók boosheid, verdriet, frustraties en onmacht gevoeld mogen worden. Deze laatste gevoelens proberen we vaak te ontwijken, weg te stoppen of af te schermen.

Ben je mens of robot?

Hoe kun je nou ‘echt’ leven als je niet alle gevoelens durft toe te laten? Dan word je gevoelloos, in een wereld die jarenlang oogkleppen op heeft gehad. Er was weinig compassie voor medemensen of dieren, en in veel situaties staken mensen hun kop in het zand. Waar is de humaniteit gebleven? Zijn we dan nog wel mens of zijn we robot? Zijn we vergeten dat we gedragen worden door het universum en dat we allemaal onderdeel zijn van een groter geheel? En dat alles, maar dan ook alles invloed op elkaar heeft? Zijn we onze ware essentie vergeten?

Begin bij jezelf

Gandhi zei zo mooi: ‘Verander de wereld, begin bij jezelf.’ Deze zin bevat de kern van mijn verhaal. We kunnen ons richten op alles wat er in de buitenwereld gebeurt, maar meestal verandert er dan helemaal niets. We kunnen ook eens kijken wat er bij ons vanbinnen aan de hand is, om zo daadwerkelijke verandering in onze realiteit te creëren. Wat wil ik niet voelen?

Waarom zoek ik bevestiging in de buitenwereld? Wat is de reden dat ik elke keer de drang voel om bijvoorbeeld berichten op social media op te zoeken? Ik kan een ‘social media-detox’ aanraden. Je verbreekt even de energetische lijntjes die je met iedereen hebt en die jou beïnvloeden. Dit geeft zoveel rust en ruimte. Je wordt veel productiever en creatiever en je besteedt je tijd veel nuttiger. Het ‘echte’ leren gebeurt niet online, maar wanneer jij bij jezelf de diepte ingaat!

Dit is het echte leven

Het echte leven begint bij jezelf: door écht je leven te leven. We gaan allemaal door ons eigen proces heen en ja, soms heb je even een vlucht nodig. Ik richt me nu tot de mensen die er klaar voor zijn om het anders te doen. Die inzicht in hun proces willen en willen groeien. Je kunt altijd een ander verhaal kiezen. Je kunt altijd een andere afslag nemen wanneer je merkt dat je vastloopt. Als je het gevoel hebt dat de buitenwereld alleen maar tegenwerkt, is de neiging groot om de oplossing buiten jezelf te zoeken, bijvoorbeeld online. Ik heb het zelf ervaren! Maar je kunt de antwoorden beter in jezelf vinden. Dan kun je een shift maken in jezelf en in jouw bewustzijn, waardoor er werkelijk een verandering in jouw realiteit komt. Anders blijf je hangen in een vicieuze cirkel, die jou helemaal nergens brengt.

De beerput openen: ga voelen!

Durf jij jezelf echt aan te kijken? En durf jij toe te geven waar je gevangen zit in bepaalde verslavingen? Het is vluchtgedrag, zodat je niet hoeft te voelen, niet de diepte in hoeft, geen patronen hoeft te doorbreken. Durf je de beerput te openen om dat aan te gaan wat alleen maar gezien, gevoeld en erkend wil worden? Alles maakt deel uit van jou, dus óók de donkere delen die aan het licht willen komen. Zolang jij delen in jezelf niet wilt zien en voelen, hoe verwacht je dan heel te worden? Hoe kun jij dan jezelf en jouw processen volledig accepteren en omarmen? Hoe kun je dan verandering verwachten? Hoe kun je dan losbreken uit jouw vastgeroeste realiteit?

Stel jezelf vragen. Duik de diepte in en voel wat het met jou doet. Voel! Onderdruk je gevoelens niet met eten of drinken, sporten, gamen, roken, social media… Ga terug naar je kern en zie hoe mooi jij bent in al jouw facetten en laat alle oordelen los. Ga weer voelen, ga weer leven, ga weer zijn!

Ongekende gevoelens

Ongekende gevoelens

Vind je het nog eng om je gevoelens compleet te voelen? Lukt het je maar niet om te voelen? Ben je benieuwd hoe je ongekende gevoelens kunt aanpakken en zou je meer inzicht willen krijgen in jouw relatie met je emoties? Ongekende gevoelens van Jonice Webb gaat je hierbij helpen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Diana Douma
Diana Douma

Diana heeft haar eigen holistische praktijk 'Amisha Glow' gevestigd in Heemskerk. Waar ze gespecialiseerd is in traumaverwerking en oplossen van blokkades, en gebruikt hierbij verschillende methodes zoals trauma release sessies, lichaamswerk en drukpunten-massage en coaching. www.amishaglow.com

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?