Liefde & Relaties

De emotionele achtbaan na overspel

Door Angèle Nederlof
De emotionele achtbaan na overspel

Nadat het overspel bekend is geworden, breekt een verwarrende periode aan. Partners weten niet meer waar ze met elkaar aan toe zijn. De intieme relatie komt in een ander vaarwater terecht. Het basisvertrouwen is aangetast en een rouwproces begint.

Stemmingswisselingen

Heftige stemmingswisselingen voeren de boventoon. Dit heeft gevolgen. Ook de gezinsleden, collega’s, vrienden en familie zullen merken dat de relatie van het koppel gespannen is.

De tienerdochters van Jorien hebben via de Whatsapp ontdekt dat hun vader al maandenlang contact heeft met de moeder van een van hun vriendinnen. Zijn raadselachtige gedrag was alle gezinsleden al opgevallen. Nu viel het kwartje. De meiden hebben dit eerst nagetrokken bij hun vriendin. Daarna hebben ze op een goed moment hun moeder ingelicht. Hoewel Jorien nog steeds van haar man houdt, is ze erg in de war. Ze ligt nachtenlang te piekeren en weet niet wat ze nu moet doen. Ze wil verstandig zijn. Niet toegeven aan haar eerste reacties. Op een avond heeft ze het op tafel gegooid. Ze heeft gehuild tot ze niet meer kon.

Opgelucht

De overspelige partner kromt de rug en laat de verontwaardiging van zijn omgeving over zich heen komen. Ergens voelt hij zich opgelucht dat het dubbelleven voorbij is. De bedrogen partner voelt zich het ene moment daadkrachtig en het andere moment uitgeput. Het sterkt zijn zelfvertrouwen dat zijn vermoedens toch juist waren, maar eveneens voelt hij zich enorm beetgenomen. Verwijten worden over en weer op elkaar afgevuurd. Vooral de bedrogen partner heeft genoeg munitie. Het partnercontact is een opeenvolging van (openlijke) woede of een nuchtere kilte waar ze zelf verbaasd over zijn. Huilbuien veranderen in machteloze apathie. Het lijkt een beetje op een shock-toestand. De eerste dagen lijkt het nieuws te groot om te kunnen bevatten.

Grond verliezen

Lichamelijke reacties kunnen in deze periode veelvuldig voorkomen. Zoals hoofdpijn, koorts of het opspelen van oude kwalen. Ook slapeloosheid en gebrek aan eetlust komen voor. Daar dragen sommige partners aan bij door oeverloze gesprekken te voeren, die wel nachtenlang kunnen doorgaan. Dan wordt het een uitputtingsslag in een toch al stressvolle periode. Er zijn zelfs mensen (meestal de bedrogene) die letterlijk niet op hun benen kunnen staan.

Toen het bedrog van Ronald uitkwam, zorgde hij dat hij op een andere afdeling kon werken. Zo kon hij die fatale vrouwelijke collega vermijden. Hij wilde inzicht geven in zijn mailverkeer en voortaan volledig transparant met Monique omgaan. Tot zover de oplossing die Ronald presenteerde. Maar daarmee was de crisis niet bezworen. Die diende zich in alle hevigheid aan. Zijn partner was een zelfstandige vrouw met een verantwoordelijke baan. De eerste week echter verloor Monique de grond onder haar voeten. Ze kreeg last van duizelingen en hoewel ze nog wel kon lopen, lukte fietsen of autorijden niet meer. Een shockreactie, constateerde de huisarts.

Troostrijke tranen

Heb jij te maken gehad met overspel, of een andere vervelende situatie, en wil je hier weer bovenop komen? Dan raden we je Troostrijke tranen van Marianne Williamson aan. In dit boek laat ze zien dat we onze pijn en ons verdriet niet moeten wegstoppen, maar juist moeten omarmen en accepteren. Door de tijd te nemen om uit te vinden wat we ervan kunnen leren, komen we verder in ons leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Angèle Nederlof
Angèle Nederlof

Ruim 30 jaar relatietherapeut. Auteur van diverse relatieboeken (www.relatie- boek.nl) Geeft kortdurende relatietherapie in weekendverband. Mogelijkheid tot telefonisch consult na afspraak.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?