Bewustzijn

Boosheid, angst of jaloezie: zo ga je om met ongewenste emoties

Door Miranda Mendes
Boosheid, angst of jaloezie: zo ga je om met ongewenste emoties

Emoties zoals blijdschap, vreugde en geluk zijn wenselijke emoties. Het zijn emoties die geaccepteerd en gewaardeerd worden. Maar hoe ga je om met ongewenste emoties? Mental Health Coach Miranda Mendes vertelt in dit artikel wat voor ongewenste emoties je kunt ervaren en hoe je hiermee om kunt gaan.

Oorzaak van ongewenste emoties

Over het algemeen genomen zijn jaloezie, afgunst, boosheid en angst emoties die mensen liever niet delen met de buitenwereld. Maar het kan ook zijn dat de ene persoon zich schaamt om een bepaalde emotie te laten zien, terwijl de andere persoon hier totaal geen moeite mee heeft. Denk bijvoorbeeld aan boosheid.

Dit heeft te maken met de conditionering uit onze jeugd. Een voorbeeld: je moeder doet veel voor andere mensen, ze wil altijd voor anderen klaarstaan. Als je iets verder kijkt ligt daaronder vaak de behoefte aan goedkeuring of de angst voor afwijzing. Boos worden is dan letterlijk uit den boze. Onbewust neem jij in je kindertijd van je moeder over dat er geen plaats is voor boosheid.

Emoties die niet gewenst zijn leren we weg te drukken en niet te uiten. We kunnen ons ervoor schamen. De schaamte zorgt er dan nog eens extra voor dat we de emotie angstvallig voor onszelf houden.

Opgehoopte emoties

Op het moment dat we gevoelens niet uiten blijft het vastzitten in ons systeem. Het gaat zich ophopen in je emotionele, energetische en fysieke lichaam. Zie het als een slecht functionerende vuilverwerkingsmachine. Op het moment dat het afval niet verwerkt wordt hoopt het zich op, met alle gevolgen van dien.

Denk bijvoorbeeld aan fysieke klachten, zoals rugpijn, buikpijn, onverklaarbare vermoeidheid en hoofdpijn. Emotionele klachten uiten zich in melancholische gevoelens. Energetisch betekent het dat we blokkades opbouwen in ons lichaam. Dit gaat zich vervolgens ook uiten in fysieke klachten, bijvoorbeeld structureel last hebben van koude voeten. Daarom is het juist bij dit soort pijnlijke emoties extra belangrijk om ze naar buiten te brengen.

Verwelkom de emotie

Op het moment dat we herkennen dat we te maken hebben met een emotie waar we ons voor schamen is het belangrijk om als eerste de emotie welkom te heten. Dat kun je op een heel eenvoudige manier doen. Zeg hardop of zachtjes in jezelf: welkom boosheid, jaloezie, angst etc. Vervolgens is het tijd om de emotie te doorvoelen. Dat kun je heel praktisch doen door aanwezig te zijn bij de emotie. Ga met je aandacht naar het deel van je lichaam waar je de emotie voelt. Voor iedereen is dit anders, misschien is het voor jou in je keel, buik of hart.

De emotie is bij wijze van spreken de wervelwind die langskomt. Je kunt visualiseren dat jij in het oog van de orkaan staat. In het oog van de orkaan is het altijd stil. Hier ervaar je puurheid en sereniteit. Je zult merken dat de wervelwind langzaam gaat liggen terwijl jij krachtig in je middelpunt staat. De kracht van de emotie neemt af.

Licht schijnen op je emoties

Het delen van je emotie zorgt ervoor dat je licht gaat schijnen op wat voorheen in het donker moest blijven. Op het moment dat we in alle kwetsbaarheid delen wat we voelen en ervaren schijnen we er automatisch licht op. Zodra we dat doen, zorgt dit dat de kracht van de emotie afneemt. Hierbij is het belangrijk dat je de persoon bij wie je je kwetsbaar opstelt zorgvuldig uitzoekt.

Misschien ken je iemand in jouw omgeving waar je je totaal veilig en vertrouwd bij voelt. Iemand die zichzelf emotioneel goed ontwikkeld heeft. Probeer eens open te zijn over je gevoelens waar je je voor schaamt naar deze persoon. Het voelt hoogstwaarschijnlijk heel kwetsbaar om dit te doen, maar dit is de manier om de emoties naar het licht te brengen. In het licht kunnen ze dan transformeren. Hierbij is het dus essentieel om dit bij iemand te doen die jou volledig accepteert en respecteert. Het is namelijk erg pijnlijk als je stuit op onbegrip. Dit zijn grote stappen die je neemt in het helingsproces.

Misschien denk jij meteen aan iemand in je omgeving bij wie je terecht kunt. Maar het kan ook zijn dat er niemand is waar je je veilig bij voelt. Dan kan het behulpzaam zijn om een coach of therapeut in te schakelen. Door jouw diepste emoties te delen zorg je ervoor dat de scherpe randjes eraf gaan. Je transformeert als het ware de gevoelens door er aandacht aan te geven.

De kracht van kwetsbaarheid

De schrijfster Brene Brown heeft een mooi en inzichtgevend boek geschreven over de kracht van kwetsbaarheid. Kwetsbaar opstellen zorgt ervoor dat we bij onze kracht komen. Door kwetsbaar te zijn waarderen we de emotie die we ervaren. We respecteren de emotie en geven er eerbied aan. Het kan angstig aanvoelen om je beschermschild te laten zakken naar een ander toe. Door de moed te hebben om dit toch te doen toon je jouw oprechtheid en echtheid aan de buitenwereld. Daarmee groeit automatisch je zelfrespect.

Je zult gaan merken dat doordat jij je kwetsbaar opstelt andere mensen zich ook makkelijker kwetsbaar naar jou gaan opstellen. Je komt erachter dat we allemaal worstelen met emoties die er ‘niet mogen zijn’. We zullen hierdoor meer verbinding en wederzijds begrip ervaren. Dit is het grote cadeau wat we krijgen voor het tonen van onze moed.

Constructief omgaan met irritatie en boosheid

Constructief omgaan met irritatie en boosheid

Boosheid is een signaal dat basale behoeften tekortkomen. Via een innerlijke dialoog kun je helder krijgen wat in je werd getriggerd door een conflict, en wat je nodig hebt. Regine Herbig verbindt in Constructief omgaan met irritatie en boosheid inzichten van de westerse psychologie, oosterse wijsheid en recent wetenschappelijk onderzoek over de relatie tussen emoties, hart en brein met elkaar. In dit boek vind je praktische voorbeelden en oefeningen om met begrip en empathie te leren communiceren met jezelf en anderen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Miranda Mendes
Miranda Mendes

Liefde is het mooiste wat er is. Toch, kan liefde pijnlijk zijn. 
Pijn ervaren in de liefde is geen gemakkelijk levensthema. 
Daarom heb ik mij als coach gespecialiseerd in bindings- en verlatingsangst. 
Ik heb vele mensen mogen begeleiden tijdens het bewandelen van het pad naar het vinden van oprechte liefde. Daar ben ik dankbaar voor. 
Vanuit mijn professionele achtergrond werk ik tijdens de coaching sessies met krachtige helende oefeningen. 
 Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van bindings- en verlatingsangst. Verschillende pijnlijke liefdeservaringen hebben mij op het pad gebracht van persoonlijke ontwikkeling. Ik heb mijn diepere (innerlijk kind) pijn aangekeken en geheeld. 
Dit heeft mij onder andere gezonde zelfwaardering, balans en zelfrespect gebracht. 
 Toen de basis in mezelf stevig was kwam daar geheel onverwachts de juiste partner in mijn leven. 
Door mijn ervaringsdeskundigheid ben ik gemakkelijk in staat om me in te leven in jouw situatie. 
In mijn coaching sessies komen mijn professionaliteit en ervaringsdeskundigheid feilloos samen. Loop je vast in de liefde? Ben je toe aan echte verbinding? Mogelijk kan ik jouw ondersteunen in jouw zoektocht naar integere en oprechte liefde. Je bent van harte welkom! www.moeiteloosleven.com

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?