Bewustzijn

Hoe het transformeren van oude trauma’s je leven verandert en verrijkt

Door Monique Angèle van de Laar
Hoe het transformeren van oude trauma’s je leven verandert en verrijkt

Wanneer jij oude, onverwerkte trauma’s transformeert, doe je dat niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving en de generaties na én voor jou. “Door met jezelf aan de slag te gaan, bewijs je dus iedereen een grote dienst,” zegt psychosociaal therapeut Monique van de Laar. Ze laat in dit artikel zien hoe lessen uit het verleden jouw leven kunnen veranderen en verrijken. Lees de transformatie-tips!

Er ontstaan nieuwe kansen wanneer je bij jezelf blijft, je nog aanwezige pijnen transformeert en doet wat goed is voor jou.

Een pijnlijk verhaal uit Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is mijn tweede thuisland. Het land van vele tegenstellingen en uitdagingen. Het land waar de apartheid verdeeldheid bracht onder de bevolking. Alhoewel de apartheid in Zuid-Afrika in 1990 officieel is afgeschaft, bestaat er nog steeds een vorm van onderdrukking, zowel bij blanke, gekleurde als zwarte mensen. Voor mij bestaat er geen verschil en is iedereen gelijk. Ik vind het al lastig om bijvoorbeeld ‘zwart’ of ‘blank’ te schrijven of te zeggen, want dat voelt als iemand in hokjes plaatsen.

In 1977 was ik in Zuid-Afrika. Het maakte me angstig, al die bordjes met wat wel of niet mocht – en ‘niet’ gold vooral voor de zwarte bevolking. Ik begreep die verdeeldheid niet, want als we allemaal gelijk zijn, waarom dan deze bordjes? Het frustreerde me, net als de voorvallen later die te maken hadden met mijn beste vriendin Janet. Zij en ik waren altijd samen. Maar waar we ook verschenen – in een winkel, op het strand of gewoon op straat – keer op keer werd Janet, een Zulu-vrouw, aangehouden. Ze kreeg dan de vraag of ik haar Madam was. Haar bazin. Deze vraag deed me pijn. Hoezo, haar Madam? Wij zijn gelijk en we zijn hartsvriendinnen. En toch, ergens begreep ik het wel. De apartheid is dan wel afgeschaft, de impact ervan ervaar je nog steeds in het systeem van de Zuid-Afrikaanse bevolking. Nu dus inmiddels bij drie generaties.

Hoe belangrijk je houding kan zijn

In mijn artikel De emotionele erfenis: hoe kun je onverklaarbare pijnen en patronen verklaren? schrijf ik over onverwerkte trauma’s en pijnen die van generatie op generatie worden doorgegeven. Janet heeft de apartheid als jonge vrouw ten volle meegemaakt; de pijnen hebben zich gekerfd in haar hart en ziel. Hoewel ze veel van me houdt, was haar houding ten opzichte van mij soms onderdanig. Dit werd me duidelijk door al die vragen van omstanders of ik haar Madam was. Ik vroeg aan Janet of ze rechtop kon lopen, met de borst vooruit en kin omhoog. Dit deed ze en wat bleek… géén vragen meer of ik haar Madam was. Blijkbaar was haar uitstraling positief veranderd, blijkbaar straalde ze meer kracht en zelfvertrouwen uit. Wat een opluchting en wat een mooie les!

Ja zeggen tegen het leven (met alles erop en eraan)

Wanneer we ons eigen plan trekken en ons hart volgen, doen we anderen soms pijn. Dit doen we niet expres. Niemand denkt: laat ik deze persoon eens pijn doen… Maar wanneer je jouw eigen weg volgt en hebt geleerd van de geschiedenis, is pijn bij anderen soms wel het gevolg. Niet iedereen is er namelijk al aan toe om zijn pijnen te helen. Vervolg je dan toch je weg, omdat jouw hart dit zegt en je gelukkig wilt zijn? Zeg je ‘Ja’ tegen het leven, met alles erop en eraan, ongeacht of het vreugde of pijn is? Of wil je graag de lieve vrede bewaren en dus ongelukkig blijven?

  • Dit is een testje
  • Nog een lijstitem
  • Deze dan?

Zie jij de pareltjes?

‘Transformatie’ betekent letterlijk verandering. In spirituele zin heeft transformatie een diepere betekenis. Het is een fundamentele verandering van denkprocessen of zelfs een verandering van bewustzijn. Een vorm van transformatie is bijvoorbeeld mediteren; de beoefenaar transformeert naar een dieper bewustzijn.

Zelf zie ik transformatie als nóg diepgaander: een verandering van denken, voelen en handelen. Oftewel: het in balans brengen van je geest en lichaam en het volgen van je hart en potentieel. Het is misschien fijn om te weten dat wanneer jij je hart volgt en blijft volgen, de ander hier vaak in meegaat en dus groeit. De ander kan zich aanpassen zodat er een (meer) liefdevolle situatie ontstaat óf blijft hangen in het oude. Hoe dan ook, er ontstaan nieuwe kansen wanneer je bij jezelf blijft, je nog aanwezige pijnen transformeert en doet wat goed is voor jou. Kansen zijn er namelijk altijd. Pareltjes zijn er altijd, maar je moet ze wél willen zien!

Adviezen: zo kun je makkelijker transformeren

Wanneer jij transformeert, doe je dat niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving en de generaties na én voor jou. Want een trauma dat niet wordt verwerkt, wordt doorgegeven aan je kinderen. Niet alleen je eigen pijn geef je door, maar ook die van jouw (voor)ouders. Door met jezelf aan de slag te gaan, bewijs je dus eigenlijk iedereen een grote dienst.
Nu is het de tijd om naar binnen te keren en je te verbinden met jouw hartewensen en zo de pareltjes te laten ontstaan! Nu is het de tijd om te laten zien dat je hebt geleerd van de geschiedenis van onderdrukking, macht, controle en verdeeldheid. Nu is het de tijd voor transformatie. Veel moed en kracht wens ik je toe en bovenal veel liefde.

Tips die jou helpen om makkelijker te transformeren:

  1. Zorg goed voor jezelf
    Een transformatie vraagt veel van je geest en lichaam. Pak (op tijd) je rust en mediteer zoveel mogelijk, zodat je innerlijke leiding kunt ontvangen.
  2. Probeer zo gelukkig mogelijk te zijn
    Ga niet mee in andermans angsten, want dan verlaag je jouw trilling, waardoor je kracht verliest en ook die gevoelens krijgt.
  3. Vraag hulp aan jouw voorouders
    Ga bijvoorbeeld naar het bos en lees hier een door jou geschreven brief aan hen voor. Je kunt hierin om hun hulp vragen bij het realiseren van een droom of verlangen en de wens uitspreken dat ze jou duidelijke signalen geven. Je kunt vertellen dat je hebt geleerd van de geschiedenis, of ervan wilt leren, en dat je hoopt dat het goed met ze gaat. Of wat er ook maar in je opkomt. Daarna kun je de brief verbranden of je geeft ’m een mooie plek. Toen ik dit zelfverzonnen ritueel met een vriendin deed, gebeurden er al een dag later mooie dingen in ons beider leven.
  4. Maak een vision board
    Doe dit op jouw manier. Kies bijvoorbeeld voor plaatjes, tekeningen of foto’s die te maken hebben met hoe jij je toekomst graag ziet. Hang je vision board in een kamer of ruimte waar je vaak bent. Zo kun je het elke dag energie en aandacht geven. En alles wat je aandacht geeft, dat groeit!
  5. Wandel in de natuur
    Zo maak jij je hoofd leeg en ontstaat er ruimte voor inzichten en inspiratie. In de natuur voel jij je snel energiek(er) en misschien vind je er troost. Ook heeft wandelen in het groen een positief effect op je immuunsysteem en het verlicht de enorme hoeveelheid prikkels die je dagelijks binnenkrijgt.

Geschreven door Monique Angèle van de Laar

Het vooroudermedicijn

Het vooroudermedicijn

Het vooroudermedicijn van Daniel Foor gaat over het helen van oude pijn in de familielijn. Hoeveel weten we van het levensverhaal van onze (voor)ouders? Daniel Foor laat zien hoe het leven van onze voorouders doorwerkt in ons eigen leven. Voor onze persoonlijke ontwikkeling en gevoelens van heelheid, is het belangrijk om te weten waar we vandaan komen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over oude trauma’s:

Deel dit artikel online
Monique Angèle van de Laar
Monique Angèle van de Laar

Door de roep van mijn ziel te volgen, heeft mijn avontuurlijke en vrije geest mij vele mooie, maar ook zeer pijnlijke levenservaringen gebracht. Om zo te mogen leren van de ander en mijzelf en het innerlijk meesterschap te kunnen verdiepen. Het traumatische verleden van mijn ouders/voorouders heeft mij geïnspireerd om te schrijven, aangezien hun emotionele erfenis zo’n diepe impact had op mijn leven. Zo heb ik mogen leren dat het bewust worden en (zoveel mogelijk) overwinnen van deze emotionele erfenis, de sleutel tot een gelukkig(er) leven is. Ik hoop jou te mogen raken en inspireren met mijn verhalen en kijk ook gerust eens op mijn website: https://www.moniquevandelaar.nl/ Hartegroetjes, Monique Angèle

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?