Bewustzijn

Trouw zijn aan jezelf

Door Astrid Tees
Trouw zijn aan jezelf

Trouw zijn aan jezelf is zo’n typische kreet die je veel tegen komt in coach-land, maar wat betekent het nu werkelijk? Voor mij betekent het dat de ik-met-ik relatie goed is. Dat ik mezelf in de spiegel kan aankijken en kan zeggen: “je doet het goed! Je leeft vanuit je hart, voelt de vrijheid om je passie te volgen en alles wat belangrijk voor je is in vrijheid toe te laten in je leven. Je durft de nodige stappen te zetten om je doelen te bereiken en ervaart het proces ernaar toe als vreugdevol, soms uitermate frustrerend maar altijd leerzaam. En het brengt je altijd verder dan dat je was.”

Daarnaast zit er voor mij een extra dimensie aan die uiteraard niet voor iedereen geldt, namelijk mijn relatie met God, het Goddelijke, de bron of het universum (is voor mij allemaal hetzelfde). Daar waar ik vandaan kom en weer naar terugga en waar ik altijd wezenlijk onderdeel van ben, en in het nu dus onderdeel is van mijn ik. Een ik-met-ik relatie is mijn ogen goed als je je compleet voelt, met jezelf als enige gezelschap. Dan heb je anderen wel nodig om je sociale behoefte te vervullen maar hoeven je partner en vrienden jou niet te bevestigen in delen waar je dat zelf niet kan. Dat is voor mij leven in vrijheid.

Relatie met jezelf: trouw zijn aan jezelf

Ik heb hierin ook nog wel een aantal stappen te zetten maar in de loop der jaren heb ik al heel wat mensen losgelaten die zich niet konden verenigen met wat voor mij van cruciaal belang is. Dat is niet leuk, zeer pijnlijk zelfs, maar achteraf zo waardevol gebleken, omdat ik toen pas kon voelen hoe ik me heb laten beperken door de mening en/of levensstijl van anderen. Dit is volledig aan mezelf te wijten omdat ik niet in staat was om de ik-met-ik relatie overeind te houden in die betreffende relaties.

De enige relatie waarvan je 100% zeker kunt zijn dat die je leven lang meegaat is die met jezelf (en dus God in mijn geval) Daarom vind ik het ook zo de moeite waard om daar in te investeren. Als ik straks oud en bijna vergaan ben en terug kijk op m’n leven, wil ik niet moeten concluderen dat ik het iedereen naar de zin gemaakt heb, altijd de steun en toeverlaat was voor de hele wereld maar mezelf in dat plaatje ben kwijtgeraakt. Dat ik niet altijd trouw aan mezelf heb kunnen zijn.

Nee, ik wil terugdenken aan hoe ik mijn eigen unieke, zelf geïnspireerde pad heb gevolgd en daarop veel bijzondere, gelijkgestemden ben tegen gekomen. En hopelijk veel mensen heb mogen inspireren. De één liep een paar jaar mee, de ander misschien een leven lang. Maar het was altijd met positieve energie en verrijkend voor mijn leven.

Voor jezelf zorgen

Ik heb jarenlang beter voor anderen gezorgd dan voor mezelf en heb daar de gevolgen van ervaren, vandaar dat ik dat nu omdraai; als jij niet goed voor jezelf zorgt, hoe kun je dan goed voor anderen zorgen? Wees trouw aan jezelf. Als jij in een vriendschap of relatie zit waarvan je voelt dat je niet volledig tot je recht komt, dat je een deel van jezelf inlevert wat is dan de drijfveer om zo door te gaan? Angst voor het onbekende? Angst om alleen te zijn? Bang dat je het niet redt? Gevoel van verplichting?

Maar als je voelt dat je langzaam vanbinnen verschrompelt, dat je licht heel langzaam dooft en je gewoonweg ongelukkig bent, is dat het dan waard? Begrijp me goed, ik promoot hier echt niet dat je je relatie moet beëindigen en je vrienden op Marktplaats moet zetten, maar wèl dat je je relaties eens goed onder de loep neemt en kijkt of ze nog overeenstemmen met wie jij bent, jouw identiteit. En als dat niet zo is, dan is er werk aan de winkel.

Het kan ook heel verfrissend en vernieuwend werken, voor welk type relatie dan ook, om er eens een apk op los te laten. Vaak is dat voldoende om weer op dezelfde golflengte te komen. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat je allebei een andere kant op ontwikkeld/gegroeid bent en dat bij elkaar blijven voor beide partijen betekent dat ze zichzelf en de ander tekort gaan doen. En dan…. dan is liefde loslaten.

Tot hier en niet verder

Tot hier en niet verder

Rolf Sellin legt in dit boek uit wat grenzen precies zijn, waar ze liggen, welke weerstand je kunt ervaren en hoe je ze mentaal, fysiek, communicatief en energetisch stelt. Grenzen stel je niet alleen voor anderen, maar ook (juist!) voor jezelf.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Astrid Tees
Astrid Tees

Als Lifecoach Online informeer en coach ik mensen in het leren ontdekken en toepassen van de Wet van Aantrekking. Deze universele natuurwet leert ons namelijk dat wijzelf de creator van ons eigen leven zijn. Dat wij kunnen leren om bewust controle te krijgen over onszelf en ons leven. En niet vanuit angst maar vanuit vertrouwen en ontspanning. Het is een innerlijke weg naar persoonlijk leiderschap.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Inspirerend leven agenda 2024
€ 12,50

Inspirerend leven agenda 2024

Laat jouw plannen en intenties je gids zijn in onrustige tijden en vind rust te midden van de chaos.

€ 12,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?