Bewustzijn

Reiki-meester: dit is de grootste misvatting over heling (en zo kun je werkelijk helen)

Door Gastauteur
Reiki-meester: dit is de grootste misvatting over heling (en zo kun je werkelijk helen)

Het woord ‘helen’ komt vaak ter sprake, maar wat is het nu werkelijk? Laat je verrassen door dit artikel van de bekende reiki meester Torsten Lange, die duizenden studenten wereldwijd heeft lesgegeven. “Je kunt alleen maar heel zijn als jij je hebt gerealiseerd wie je daadwerkelijk bent.”

Eenheid betekent compassie hebben en delen in het dragen van andermans problemen. Maar is dit uiteindelijk genoeg om te helen?

Je gezonder en gelukkiger voelen

Er is helen en er is leren en deze twee onderdelen zijn vaak met elkaar verbonden. Reiki werkt op beide vlakken: het brengt heling op praktische manieren en het maakt je meer bewust van het levenspad dat je volgt en de lessen die daarbij horen. Zoals miljoenen ‘gebruikers’ van over de hele wereld al hebben bewezen, kun jij je gezonder en gelukkiger voelen als gevolg van reiki en je levenspad helderder voor ogen krijgen. Met reiki kun je ook grote stappen zetten: je leert wat de kwaliteiten zijn van geduld hebben en van de liefde, van compassievol zijn en van accepteren wat er is. Of welke focus ook maar belangrijk is voor jouw specifieke incarnatie.

Wij zijn energie van hemel en aarde

Vaak voel je je ook meer ‘heel’, omdat helen uiteindelijk betekent dat je weer heel wordt. ‘Helen’ komt voort uit dezelfde bron als ‘heel worden’. En, zoals zo vaak, ontvouwt de betekenis ervan zich op verschillende niveaus. Er is het fysieke lichaam, dat alleen naar behoren functioneert als je goed voor alle onderdelen zorgt. En er is het energetische lichaam – die twee zijn met elkaar verbonden. Je beweegt van lichaam naar persoon en combineert nu mentale en emotionele aspecten, gedragingen en gevoelens. Je gedachten (je geest) kunnen van grote invloed zijn op je fysieke en energetische lichaam. Je wordt je bewust van intuïtie en bovennatuurlijke leiding en realiseert je dat je op een of andere manier verbonden bent met de spirituele wereld. Je bent zowel lichaam als geest. Of in reiki-termen: energie van hemel en aarde, verbonden met het hele universum. Je realiseert je (in theorie tenminste) dat je verbonden bent met ieder ander levend wezen. Dat het hele universum één is.

Wat heel worden werkelijk betekent

En toch is dit niet heel zijn. Het beschrijft simpelweg de opbouw van het universum. Je kunt je één voelen met alles om je heen en je toch afvragen wat de betekenis ervan is. Je bent tenslotte ook één met verdriet en tragedie. Eenheid betekent daarom compassie hebben en delen in het dragen van andermans problemen. Maar is dit uiteindelijk genoeg om te helen?

Ik denk dat het volgende voorbeeld goed weergeeft wat heel worden werkelijk betekent. Een van mijn eerste studenten kwam tot reiki om zijn rugpijn te verlichten. Een paar jaar eerder had hij zijn ruggenwervel beschadigd, zonder het in eerste instantie door te hebben. Zijn rug werd erger en erger en uiteindelijk moest een van de wervels vervangen worden door een metalen staaf. De wond genas niet zo goed als gehoopt waardoor hij veel pijn had en hij kon al een paar maanden niet meer werken. Dat was het moment waarop hij besloot een reiki cursus te volgen.

Toen ik tijdens de cursus sprak over de boodschappen die bepaalde aandoeningen kunnen hebben, begon hij te reflecteren. De rest van het weekend dacht hij na over wat hij kon leren van zijn omstandigheden en op welke manier hij kon veranderen. En na een tijdje begon de pijn te verzachten.

De ultieme les: je realiseren wie je bent

Toen hij aan de tweede reiki cursus begon, was hij de fase van verandering voorbij en betrad hij een fase van realisatie. Zijn belangrijkste gewaarwording was: ‘Wat er ook gebeurt, de problemen zitten alleen maar in mijn lichaam – ze hebben géén effect op wie ik daadwerkelijk ben.’ Helen was nu omgezet in een spiritueel ontwaken. Hij werd zich bewust van de ultieme les: realiseren wie je daadwerkelijk bent.

Je kunt alleen maar heel zijn als je deze waarheid hebt ontdekt. En wat een les voor mij: hij was reiki meester geworden zonder ook maar één cursus te volgen! Mijn student had zich gerealiseerd dat heling niet gezocht moest worden in het veranderbare, maar in het onveranderbare. Hij had een glimp opgevangen van een aanwezigheid – van een eeuwigdurend heden – en zich gerealiseerd dat dit verder reikt dan het universum waarin wij leven. Spiritueel ontwaken gaat dus niet om het volgen van een cursus. Het kan elk moment gebeuren.

Reiki biedt vele antwoorden

Dit is allemaal nogal diep natuurlijk. Maak je geen zorgen: reiki kan ook op een simpelere manier toegepast worden om een prachtig effect te creëren. Maar je ontdekt wel op een bepaald moment dat dit soort diepe vragen boven komen drijven. Dan kan het nuttig zijn om je te realiseren dat reiki heel veel antwoorden kan bieden. Reiki meester Mikao Usui was immers ook niet op zoek naar fysieke heling. Hij wilde de connectie met het onveranderlijke ontrafelen. En hij was net zo verbaasd als iedere hedendaagse reiki student toen hij plotseling een spirituele ervaring had. De kern van zijn leringen was dan ook het gebruik van reiki met spirituele ontwikkeling als doel.

Geschreven door: Torsten Lange

Boekentip: Intuïtieve ontwikkeling

Boekentip: Intuïtieve ontwikkeling

Intuïtieve ontwikkeling van Linda Keen is een spirituele training in je intuïtieve begaafdheid. Leer praktisch omgaan met energieën. Ook geeft ze een praktische handleiding over visualisatie, fantasie en transformatie, psychische grenzen en leert ze je alles over gronden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over reiki:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?