Home Bewustzijn De ziel kent geen leeftijd: ouder worden is een proces van vermenselijking

De ziel kent geen leeftijd: ouder worden is een proces van vermenselijking

Door Chantal van Veen

We willen allemaal ouder worden, maar het niet zijn. Er is echter niks mis met oud zijn. Het betekent niet het afscheid nemen van mooi zijn, van je sterk en krachtig voelen. Ouder worden is juist een proces waarin we er steeds meer achter komen wat het beste bij ons past. Het is het doel in je leven: worden wie je in essentie bent.

De eerste tekenen

Je staat er misschien pas bij stil dat je ouder aan het worden bent wanneer je grijze haren ontdekt of erachter komt dat je niet meer zo snel kunt rennen als voorheen. Deze eerste tekenen van ouder worden kunnen soms behoorlijk verontrustend zijn. Ze zorgen er misschien wel voor dat je ineens beter oplet als het over ouder worden gaat, of dat je ernaar gaat kijken hoe oud je vrienden eigenlijk zijn. De eerste tekenen kunnen echter ook uitgroeien tot zorgen over ziekte en verlies van mobiliteit. Iedere zorg kan al snel uitgroeien tot iets groters. Deze kan escaleren in de gedachte dat ons leven voorbij is. Ouder worden leidt bij sommige mensen zelfs tot een angststoornis die hen emotioneel beheerst.

Omgaan met ouder worden

Het is belangrijk om een manier te vinden om de angst voor ouder worden te kalmeren. Besef dat ouder worden nodig is. Door ouder te worden sta je steviger in de wereld, als een volwassen mens dat in staat is om zijn of haar relaties aan te gaan en een bijdrage te leveren. Het is meer dan de jaren optellen. Het is een proces van vermenselijking, van spiritueler en maatschappelijker worden. Je kunt hierdoor dingen doen die gedaan moeten worden en het leven wordt de moeite waard.

Helemaal zijn wie je bent

Uiteindelijk is helemaal zijn wie je bent de beste manier van ouder worden. Probeer ouder worden niet te voorkomen door je voor te stellen hoe het anders zou kunnen zijn. Denk niet dat mensen die jonger zijn dan jij beter af zijn en verlang niet terug naar je jeugd. Wees precies wie je bent en de leeftijd die je hebt. Zijn wie je bent, werkt in alle gebieden van je leven door. Je kunt niet leven en een echt mens worden voordat je wordt wie je bent. Erken eenvoudigweg hoe oud je bent en schenk geen aandacht aan de angsten en verleidingen die aangeven wat je van het ouder worden vindt. Op deze manier zul je je jeugd in alle vrijheid kunnen behouden. Tegelijkertijd je leeftijd behouden en je je jeugd onderhouden is het diepste geheim van goed ouder worden.

Door anderen gelezen:

Boekentip: De ziel kent geen leeftijd

de ziel kent geen leeftijdMeer lezen over spiritueel ouder worden? Thomas Moore legt in ‘De ziel kent geen leeftijd’ uit dat ouder worden een proces is waarin we er steeds meer achter komen wat het beste bij ons past. Door ouder te worden, word je wie je in essentie bent.

Bestel nu jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 24,99 met gratis verzending.

Deze artikelen vind je vast ook leuk

2 reacties

johannes 26 februari 2019 - 18:57

Ben het niet helemaal met je eens, zo uit de lossehand heb je artikel nog niet gelezen, ga dit zeker doen, je tipt mooi rijke onderwerpen aan, ben nu 82 en mijn ziel is niet verouderd maar heeft zich wel aangepast, hij is nog volop spiritueel bezig, maar toch anders, de scherpe puntjes zijn er af, gerijpt en zachter in zijn bewondering, maar ook dieper in zijn wraak, groet !

Reply
Rudolf 31 maart 2019 - 12:59

Mooi artikel Chantal. Je geeft een fijne interpretatie hoe we onze ziel met ons aardse leven kunnen verenigen. Meest treffend vind ik je zin ‘Uiteindelijk is helemaal zijn wie je bent de beste manier van ouder worden.’ Onze aardse leef-tijd is niet hetzelfde als de leeftijd van onze ziel. Dat hangt af van het aantal incarnaties (wedergeboorten) die de ziel heeft meegemaakt. Het boek van Thomas Moore heb ik nog niet gelezen, wel vain vele andere auteurs zoals de grondlegger van de hypno-/regressie therapie Dr Michael Newton en de Nederlander Willem Glaudemans. De ziel maakt een reis langs onze vele aardse levens en wordt daarbij ouder en rijper. Uiteindelijk word je daardoor degene die je echt bent: pure liefde en bewust-zijn. Een fijne zondag gewenst!

Reply

Laat een bericht achter