Spiritualiteit

Dé motivatie om de split te leren

Door redacteur
Dé motivatie om de split te leren

Als je ooit al de wens hebt gehad om de split te leren, dan heb je je pogingen waarschijnlijk opgegeven toen je ongeveer 13 was. Misschien was je te druk met tienerdingen zoals relaties en acne en vergat je je gymnastische aspiraties. Het succes van Doe de split in 4 weken in Japan suggereert dat sommige mensen die droom nooit hebben laten varen.

In dit boek, geschreven door yogalerares Eiko, leer je om een maand lang elke dag enkele minuten aan yoga te doen. Op een gegeven moment zul je dan zittend op de vloer de split kunnen. Als hygge je slaperig heeft gemaakt en Marie Kondo je heeft opgezadeld met lege kasten en spijt, dan is ‘shake yoga’ een goede manier om ervaringen kwijt te raken door met je dijen te werken.

Maar lenigheid is niet het enige wat dit boek je bij kan brengen. Eiko legt ook uit welke voordelen de split met zich meebrengt, zoals gewichtsverlies, meer balans, blessurepreventie en rust in je hoofd. Als je lichaam stijf is dan worden allerlei gewone handelingen en bewegingen steeds moeilijker; denk aan lopen, over dingen heen stappen, dingen oprapen, slapen en zelfs zitten.

En het mooie is dat het met dit boek helemaal niet ingewikkeld is om de split te leren. Je hoeft maar een paar minuten per dag te oefenen. In één oefening lig je op je rug en trek je je gestrekte been naar achteren met een handdoek, waarbij je een beetje stuitert; en bij de andere doe je een been sumo-stretch in spreidstand, waarna je zachtjes springt. Een derde yogapositie verandert elke week. Eiko adviseert je bij elke oefening 70% van je capaciteit te gebruiken.

Een groot deel van het boek bevat een verhaal dat interessant, maar ook een tikkeltje vreemd is. ‘Hoe ga je iets bereiken als je niet eens de split kan?’ luidt de titel. Het gaat over twee werknemers in een Japans bedrijf die de vreugde van ‘shake-yoga’ hebben ontdekt. De zachtaardige Oba realiseert zich dat zijn jongere collega’s harder werken en meer tact hebben. Umemoto is bang dat haar werk lijdt onder slecht tijdsmanagement en een gebrek aan controle. Maar hun leven verandert drastisch als hun nieuwe baas, Hori, ze aanmoedigt om de split te leren. Ze plannen in de vergaderzaal een afspraak in, om half 8 ’s morgens, spreiden picknickkleden voor kersenbloemenfeestjes op de vloer uit, en gaan dan strekken en springen naar een nieuw leven – een leven van mensen die de split kunnen. ‘De vonk die je voelt, het gevoel van respect is voorbehouden aan mensen die keer op keer proberen iets te bereiken dat de meeste mensen niet kunnen,’ zegt Hori.

Aan schrijfster Eiko werd gevraagd waarom ze dit verhaal over professionele schaamte had toegevoegd. Haar reactie luidde: ‘Of je de split nu kunt of niet is eigenlijk een kwestie van een gevecht met je eigen onzekerheden. Veel mensen die dit boek kopen hebben een minderwaardigheidscomplex omdat ze nooit lenig zijn geweest. Als zulke mensen de split onder de knie krijgen, betekent dat een enorme verbetering van hun zelfbeeld.’

Waarschijnlijk heb je nooit nagedacht of zoiets als de split wel eens psychologische voordelen op zou kunnen leveren. Maar nu je het weet, wil je de split vast gaan leren. En dat gaat je ook zeker lukken!*

Doe de split in 4 weken

Doe de split in 4 weken

Wil jij ook leniger worden? Altijd al eens de split willen doen? Bestel dan vandaag nog het e-book of vind hem in je e-bookabonnement.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

 

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?