Bewustzijn

Introvert & werk: deze uitdagingen kan je tegenkomen (+ handige tips om toe te passen)

Door redacteur
Introvert & werk: deze uitdagingen kan je tegenkomen (+ handige tips om toe te passen)

De werkplek kan voor introverten vol met valkuilen zitten. Daarom werken introverten vaak alleen, thuis, of in een flexibele baan. Maar niet alle introverten kunnen een werkomgeving creëren die aansluit op hun behoeften en daarom is het voor hen cruciaal om de mogelijke gevaren van een negen-tot-vijf-werkweek te begrijpen. Marti Olsen Laney, auteur van Introvert, vertelt welke uitdagingen je tegen kunt komen én geeft handige tips!

Struikelblokken

Laten we eens naar de drie grootste struikelblokken kijken: aarzeling om in het openbaar te spreken, onvermogen om je eigen standpunt ter sprake te brengen en werken in een rustig tempo. Waarom zijn dit probleemgebieden en hoe kun je dat veranderen?

Introverten zeggen niet snel iets tijdens vergaderingen. Waarom niet? Een van de redenen is dat wanneer intro’s in een grote groep zijn, ze het moeilijk vinden om alle informatie te verwerken die op hen afkomt, en zich er ook nog eens een mening over te vormen. Ze hebben tijd nodig om even weg te lopen van de vergadering en de informatie op zich in te laten werken. Vervolgens moeten ze hun eigen gedachten en gevoelens daar nog eens in verwerken. Als ze alleen zijn, kunnen ze al die componenten combineren totdat er originele nieuwe ideeën en suggesties uitrollen. Maar daarvoor is tijd nodig.

Spreken tijdens een vergadering

Intro’s moeten extra energie aanspreken om zich te kunnen concentreren op wat er tijdens de vergadering wordt gezegd. Voor hen is het concentreren op de buitenwereld net zoiets als het rijden van een auto met vierwielaandrijving: het vreet brandstof. Dan blijft er niet veel energie over om te praten. De aandacht naar zich toetrekken door in het openbaar te spreken, put hen helemaal uit. Als ze al iets zeggen, doen ze dat vaak zacht, zonder naar anderen te kijken en met horten en stoten. Veel collega’s hebben dan de neiging om niet te luisteren of ze denken dat de spreker niet weet waarover hij het heeft. Introverten praten doorgaans niet gemakkelijk, tenzij ze ontspannen zijn en zich op hun gemak voelen.

Ten slotte denken introverten vaak zoveel vooruit, dat het niet in de pas loopt met wat er op dat moment wordt gezegd. Of ze vertellen maar een deel van hun idee. Een stukje uit het midden of de conclusie. Als ze zich dan realiseren dat hun bijdrage niet past bij de timing van de vergadering, of dat mensen erdoor in verwarring raken, trekken ze daaruit de conclusie dat ze niet kunnen zeggen wat ze bedoelen. Dus houden ze maar helemaal op met praten.

Tips: zo laat je zien dat je meedenkt tijdens een vergadering

  • Ontspan je voordat de vergadering begint. Ga daarvoor vijf minuten op een rustig plekje zitten.
  • Probeer te vermijden dat je veel vergaderingen op één dag hebt.
  • Groet de aanwezigen als je binnenkomt, zeg gedag als je vertrekt.
  • Zoek een strategische plek om te zitten (dicht bij de deur, voor een snelle pauze).
  • Maak aantekeningen. Dat helpt je je gedachten te ordenen en bovendien sluit je daardoor een overmaat aan andere prikkels buiten.
  • Gebruik non-verbale communicatie. Knik, maak oogcontact, lach. Daardoor weten anderen dat je oplet.
  • Zeg iets. Stel een vraag, herhaal wat iemand anders heeft gezegd.
  • Trek de aandacht van mensen met een openingszin, die je met heldere stem uitspreekt: ‘Ik wil daar iets aan toevoegen…’ of ‘Ik vind dat…’
  • Zorg dat je bijdrage een begin, een midden en een eind heeft.
  • Laat mensen weten dat je over het onderwerp na zult blijven denken: ‘Ik zal mijn gedachten erover latengaan en laat je weten hoe ik erover denk.’
  • Bedank de voorzitter en de sprekers na afloop van de vergadering.
  • Feliciteer jezelf met het feit dat je iets hebt gezegd, maakt niet uit wat.
  • Stuur de volgende dag een mailtje, een briefje of een memo met opties die je hebt bedacht. Vraag om feedback: ‘Wat vind jij daarvan?’

Standpunt overbrengen

Intro’s houden van hun eigen afgebakende stukje ruimte. Een manier om dat stukje voor zichzelf te kunnen houden, is door te bewaken wat ze aan de buitenwereld laten zien. Daardoor brengen ze de hoeveelheid energie terug die ze daaraan moeten spenderen en beperken ze de hoeveelheid prikkels die er op hen afkomt.

Een andere reden waarom introverten hun kennis niet delen, is dat ze zelf vaak niet doorhebben wat ze allemaal weten. Ze denken dat hun rijke emotionele, intellectuele en fantasievolle wereld heel gewoontjes is. Tegelijkertijd hebben intro’s vaak het gevoel dat ze andere mensen niet hoeven te laten weten waar ze zich mee bezighouden omdat zij, als zíj de baas waren, wél zouden zien hoeveel tijd en inspanning ze erin staken. Intro’s hebben niet door dat extraverte mensen niet letten op dezelfde dingen als zij. Extraverten moeten explicieter uitgelegd krijgen wat intro’s doen als ze werken, want anders denken ze dat er helemaal niets gebeurt.

De laatste reden waarom intro’s hun innerlijke belevingswereld niet aan de buitenwereld tonen, is omdat zij niet op zoek zijn naar waardering van anderen. Ze willen wel gewaardeerd worden voor wat ze bereiken, maar in het openbaar daarvoor geprezen worden is te veel van het goede. Al deze factoren kunnen ertoe leiden dat intro’s afstandelijk overkomen, of als niet geneigd tot samenwerken. In het ergste geval denken mensen dat het er niet toe doet dat ze er zijn.

Tips: laat zien dat je er bent

  • Help jezelf eraan herinneren dat als je met een collega over vertrouwelijke zaken spreekt, je altijd het recht hebt om te stoppen met het gesprek. Je mag ook een tegenvraag stellen.
  • Vertel je baas welk type werk, welke projecten en taken voor jou interessant zijn.
  • Beleg zelf een vergadering als je met een groepsprocesbezig bent. Je regelt dan de tijd, plaats, tijdsduur, de agenda en nodigt de deelnemers uit.
  • Vertel je baas over een succes dat je hebt behaald: ‘Ik heb dat probleem opgelost waar we onlangs op zijn gestuit, ik zal u morgen een rapport sturen.’
  • Deel vertrouwelijke informatie met collega’s op een gemakkelijke, ontspannen manier. Je kunt bijvoorbeeld over je hobby praten als je moet wachten totdat je kunt kopiëren.
  • Leer complimenten te ontvangen. ‘Dank u wel’ of ‘Ik vind het fijn dat u me dat vertelt’. Dit moedigt mensen aan je lof toe te zwaaien en er zelf ook een goed gevoel aan over te houden.
  • Geef andere medewerkers complimenten en erkenning.
  • Werp je op als vrijwilliger voor het organiseren van een bedrijfsuitje of voor het inzamelen van geld om een bloemetje te kunnen sturen naar een zieke collega. Anderen ervaren jou dan als lid van hun team.

Rustig tempo

Introverten doen alles doorgaans minder snel dan extraverten. Dat kan ook een reden zijn waardoor zij afstandelijk of niet geïnteresseerd overkomen. Ze moeten hun energievoorraden bij kleine beetjes tegelijk aanspreken en tevoren weten hoeveel energie iets hun zal kosten. Ze hebben tijd nodig om zaken te overdenken en om zich aan te passen aan het werk, als dat in de loop van een project wijzigt.

Introverten hebben de neiging om langzaam te spreken. Ze nemen lange pauzes, ze komen soms aarzelend en onzeker over als ze hun mening geven. In feite denken ze heel grondig na over hun ideeën. Ze hechten grote waarde aan de betekenis van wat ze doen, en daarom willen ze nauwkeurig te werk gaan, precies die woorden gebruiken die beschrijven wat ze bedoelen. Er komt nog bij dat introverten altijd de waarde van de mening van iemand anders meenemen in hun oordeel. Wat eigenlijk openheid is, kan daardoor opgevat worden als een gebrek aan overtuiging met betrekking tot hun eigen mening.

Tips: zo laat je je collega’s weten dat jouw tempo wat anders is

  • Praat zelf met humor over jouw tempo.
  • Doe moeilijke klussen vroeg op de dag, blijf er niet tegenaan hikken. Daarmee verspil je energie.
  • Sla niet op tilt wanneer er iets onverwachts gebeurt. Haal een paar keer diep adem voordat je verder gaat en bedenk dat je weer terug kunt vallen op je eigen tempo wanneer deze crisis is bezworen.
  • Laat af en toe weten hoe je ergens over denkt: ‘Erin, ik vond het geweldig om je plannen te mogen zien, ik vond ze geweldig.’
  • Vertel collega’s dat je nadenkt als je soms wat stil bent. ‘Wat je nu zegt klinkt goed, ik zal erover nadenken.’
  • Bereid wat opmerkingen voor als je weet dat een bepaald onderwerp aan de orde komt. Op die manier kun je snel en gevat reageren.
  • Onderhandel over deadlines door aan je baas uit te leggen waarom je die tijd nodig hebt.
  • Vraag anderen om feedback op jouw bijdragen.

Introvert

Introvert

Wil je nog meer tips ontvangen? Lees dan Introvert van Marti Olson Laney. De auteur bespreekt in het boek diverse onderwerpen zoals, beroepskeuze, communicatie en relaties, omgaan met gedachten, angsten en frustraties en spirituele ontwikkeling.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

Lees verder:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?