Bewustzijn

Waarom het zo belangrijk is om je schaduwkanten te omarmen

Door Nadine Carter
Waarom het zo belangrijk is om je schaduwkanten te omarmen

Durf jij je licht te laten schijnen op de pijnlijke, donkere stukken in jezelf? Therapeut Nadine Carter moedigt jou aan om je schaduwkanten recht in de ogen te kijken, want ze hebben jou veel te vertellen én te leren… “Het leven is een weg terug naar jezelf, je ware zelf, en die weg voert langs wat jij allemaal hebt meegemaakt. Het zijn ervaringen die jouw ziel nodig heeft.”

Je wilt je donkere stukken liever vergeten, maar ondertussen zijn ze wél met jou bezig. Ze trekken, duwen, laten je struikelen en houden je in hun greep.

Bang voor het duister

Ergens in het donker, in jouzelf, ligt iets verborgen. Waar je nog niet bij kunt. Je voelt het. Je weet dat het er is. Je verlangt ernaar, maar het doet ook pijn. Hoe kan iets waar je naar verlangt ook pijn doen? Hoe kan het zo moeilijk zijn om bij dat donkere stuk in jezelf te komen? Omdat je niet weet wat je tegenkomt. Omdat je bang bent voor dat wat al zo lang verstopt zit; je weet niet wat het met je doet.

Herinneringen die je wilt vergeten

Diep in jou zitten stukken, net als bij iedereen. Het zijn de stukken in onszelf die pijn doen, die ons doen herinneren aan vroeger. We willen ze liever vergeten, niet meer voelen, er niet mee bezig zijn. Ondertussen houden die stukken zich wél met jou bezig. Ze trekken, duwen, laten je struikelen, houden je in hun greep, zetten je klem tussen je angst en je verlangen. Het zijn de stukken die je doen twijfelen aan jezelf en negatief laten praten over jezelf. Het zijn de stukken die wat licht en liefde nodig hebben, zodat je kunt kijken. Dan kijk je recht in de ogen van jouw ‘kleine ik’, die het zo nodig heeft om gezien te worden. Jouw innerlijk kind dat het zo nodig heeft om geliefd te worden.

Je innerlijk kind toelaten

Verwachtingsvol staart ze jou aan, met waterige oogjes van eenzaamheid. Eindelijk is ze zichtbaar, met al haar kwetsbaarheden, haar pijn, haar niet weten en controleren. Haar boosheid en gestampvoet. Eindelijk laat je haar toe, tot in jouw diepste kern. Dans maar, speel maar, het is niet zo eng als het lijkt. Jij hebt de leiding. Het is altijd emotioneel om je op deze manier te verbinden met je kleine ik. Een golf van verdriet kan door je heengaan. Tranen zijn er om gehuild te worden; laat ze maar stromen, ze maken schoon wat geheeld mag worden.

De grootste ontdekking van je leven

Voordat we geboren worden, en nog één zijn met alles wat er is, is er liefde. Oneindig veel liefde. Op het moment dat we op aarde komen, kan het zijn dat je al heel snel deze liefde kwijtraakt, het besef van oneindige liefde en onvoorwaardelijkheid, dat er altijd voldoende beschikbaar is voor iedereen. Het lijkt wel alsof we vanaf onze geboorte op onze eigen manier weer mogen ontdekken dat er niet alleen liefde is, maar dat we zélf de liefde zijn. Jouw ziel heeft daar ervaringen voor nodig en die krijg je als vanzelf. Het is vaak pas later dat we beseffen dat alles wat we hebben meegemaakt ons vormden tot wie we nu zijn. Ons brachten waar we naartoe moesten, wat de bedoeling was. Pas later beseffen we dat elke stap nodig was om te komen waar we wilden komen.

De weg terug naar jezelf

Het leven is voor mij een weg terug naar jezelf, je ware zelf, de bron waarmee we verbonden zijn. En die weg terug gaat langs wat je meemaakte. Niet om vanuit slachtofferschap te zien wat er allemaal gebeurd is, maar om te voelen wat het jou gebracht heeft, om verantwoordelijkheid te dragen voor je eigen creaties in het leven. Van daaruit kun jij je diep verbinden met jouw eigen kern, je ziel. Dansen met je schaduw is voor mij niets anders dan durven kijken, zien en voelen wat er in jou leeft. Het kennen van je schaduwkanten, ze erkennen en accepteren, maakt jou tot een volledig mens. Je vindt daarin je heelheid.

Stilstaan bij jezelf en jouw pad met Nadine Carter? Hier vind je haar gedichtenbundel ‘Dansen met je schaduw’. “Gedichten die binnenkomen en vastpakken wat niet losgelaten mag worden.”

Gids voor schaduwwerk

Gids voor schaduwwerk

Wil je nog dieper in je schaduwkant duiken? Mary Mueller Shutans 'Gids voor schaduwwerk' stelt je in staat je hele authentieke zelf te begrijpen en te belichamen, met speciale aandacht voor jouw schaduwkanten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over de schaduw:

Deel dit artikel online
Nadine Carter
Nadine Carter

Ik ben Nadine Carter, schrijver, therapeut, theatermaker, een verbinder. Ik ga voor eerlijkheid en zuiverheid in alles wat ik doe. Wanneer voelen, denken en handelen gelijk zijn, ontstaat er zuiverheid en eerlijkheid. Van daaruit kun je jezelf zijn in elke verbinding, je mooiste leven leven. Ik schrijf over alles wat jou hierin tegenhoudt, wat je belemmert en deel met je hoe je tot die eerlijkheid en zuiverheid kunt komen, weer kunt worden zoals je bedoeld bent te zijn.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?