Bewustzijn

Dit is wat bewust ademhalen voor je fysieke gezondheid betekent

Door redacteur
Dit is wat bewust ademhalen voor je fysieke gezondheid betekent

Ons lichaam, onze geest en onze ziel vormen samen een perfect werkend systeem waar alles om balans draait. Door middel van je ademhaling kun je in balans komen en blijven. Bewust ademhalen helpt je namelijk om in contact te komen met je lijf en kalmer te worden in je hoofd. In dit artikel leer je meer over de voordelen van bewust ademhalen en delen we een ademhalingsoefening met je.

De voordelen van bewust ademhalen

Ademen is ontzettend veelzijdig en breed inzetbaar. Iedereen lijkt dan ook baat te hebben bij de verschillende technieken en benaderingen die zich richten op onze ademhaling. Hieronder worden verschillende voordelen van bewust ademhalen genoemd.

Betere gezondheid

Ademhalen is een fysieke bezigheid en er verandert direct van alles zodra je ademoefening doet en begint met bewust ademen. Dit komt doordat er door de ingeademde zuurstof optimaal energie wordt vrijgemaakt wat ervoor zorgt dat je je fit voelt.

Bij bepaalde ademtechnieken waarbij het tempo geïntensiveerd wordt, is er sprake van stress en gaar je lichaam direct aan de slag om de balans te herstellen. Hierbij maakt je lichaam bovendien adrenaline aan waardoor er vervolgens, net zoals bij het sporten, het gelukshormoon dopamine wordt aangemaakt. Vandaar dat bewust actief ademen kan zorgen voor een opgewekt gevoel.

Daarnaast heeft bewust ademen voordelen voor onze fysieke gezondheid. Ademen in de buik is namelijk een gezonde massage voor de organen gelegen in de buikholte. Door de beweging van de buik raken ze beter doorbloed en functioneren ze beter.

Meer ontspanning

Werkelijk alle ademtechnieken kunnen je helpen om tot meer ontspanning te komen. Door bewust rustiger te ademen en in een langzamer tempo, worden alle lichaamsfuncties gekalmeerd. Een rustiger lichaam zorgt ervoor dat je ook geestelijk kalmeert. Daarnaast kan ook actief ademen je helpen meer te ontspannen. Hierbij gebeurt het echter met een omweg en kalmeert je systeem pas na het doen van de actieve ademoefeningen. Er is sprake van ontspanning door inspanning.

Sterkere mindset en meer focus

Ook mentaal gezien kent ademhalen voordelen. Door een rustige oefening te doen kalmeert je geest en kun je je vervolgens beter concentreren en heb je meer aandacht voor wat je aan het doen bent. Door bewust ademen ben je automatisch in het moment en dus in het nu. In die zin is ademen dan ook mindful en meditatief.

Oefening: adem-meditatie

De volgende oefening helpt je om je brein en geest te kalmeren. Het is handig om van tevoren na te denken hoeveel minuten je aan de oefening gaat besteden en vervolgens een wekker te zetten als je begint met deze adem-meditatie. De oefening gaat als volgt:

  1. Zorg ervoor dat je rechtop zit, in een actieve houding. Je hoeft echter niet per se in lotushouding of kleermakerszit te zitten.
  2. Sluit je ogen.
  3. Observeer je ademhaling. Probeer deze hierbij niet te veranderen en zonder oordeel te observeren. Er bestaat geen goed of fout.
  4. Telkens wanneer je ontdekt dat je aan iets anders denkt, breng je je aandacht terug naar je ademhaling. Daar ligt de focus van je geest.
  5. Volg je inademing, de pauze en daarna je uitademing. Blijf dit steeds herhalen.
  6. Ben je je bewust van een gedachte? Geen probleem. Ga weer terug naar je ademhaling om zo je geest te kalmeren.

Bovenstaande adem-meditatie is een voorbeeld van een van de vele ademoefeningen. Ga ermee aan de slag en ervaar zelf de voordelen die bewust ademhalen heeft. Kom in contact met je lijf en word kalmer in je hoofd.

Ontdek de kracht van ademen

Ontdek de kracht van ademen

Wil je meer weten over hoe onze ademhaling werkt, wat de voordelen zijn en hoe je zelf aan de slag kunt met bewust ademhalen? Dan raden we je Ontdek de kracht van ademen van Mr. Breath aan. In dit boek vertelt hij wat er allemaal mogelijk is en wat het je oplevert als je je ademhaling optimaliseert. Het is een praktisch boek over ruimte maken, voelen, in contact zijn met je lichaam en kalm zijn in je hoofd.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?