Bewustzijn

Het wiel van wijsheid (medicijnwiel): zo verbind je je op een diep niveau met je ziel

Door Alberto Villoldo
Het wiel van wijsheid (medicijnwiel): zo verbind je je op een diep niveau met je ziel

Wil je jezelf spiritueel helen en ontwaken? Het medicijnwiel is een wegwijzer voor spirituele heling door middel van verbinding met Moeder Aarde, de energieën van de natuur en de kosmos. Het medicijnwiel , ook wel Het wiel van wijsheid genoemd, gidst je door alle stappen van spirituele heling en het ontwakingsproces. Dankzij deze oude wijsheid kun je ook een diepe verbinding maken met je ziel en oude pijn helen. Sjamaan en spiritueel leraar Alberto Villoldo legt je in dit artikel uit wat Het wiel van wijsheid is.

Door de reis door deze oeroude voorstelling van het wiel te maken ga je het leven niet langer zien als een voortdurende strijd, maar als een aspect van een groot mythisch verhaal, het verhaal van de aarde en haar bewoners waarin alle mensen een rol spelen.

Wat is het wiel van wijsheid?

Overal ter wereld kent men, in verschillende vormen, de leer van het medicijnwiel. Deze leer wordt al sinds het begin van het menselijk bestaan van generatie op generatie doorgegeven. Het medicijnwiel is een wegwijzer voor spirituele heling door middel van verbinding met Moeder Aarde, de energieën van de natuur en de kosmos.

Het medicijnwiel is ook een ‘wiel van wijsheid’. Je kunt het zien als een geavanceerde methode om te werken aan persoonlijke en wereldwijde transformatie. Als je werkt met het wiel van wijsheid, heel je niet alleen je eigen trauma’s, maar ook die van de mensheid als geheel, en je heelt de aarde. Je werkt met energieën en je bevordert de biologische en spirituele ontwikkeling van de mens.

Ga voorbij aan je beperkingen

Het wiel van wijsheid maakt het vermogen in ons wakker om voorbij te gaan aan onze beperkingen. Hoe we met onszelf en met anderen omgaan zal daardoor een verandering ondergaan. We hebben minder conflicten, ervaren minder pijn en lijden en voelen minder teleurstellingen. Onze eigendunk, subjectiviteit en vooringenomenheid verdwijnen. We ervaren meer lichtheid in ons leven en kijken met meer humor naar onszelf en wat ons overkomt.

De reis door het wiel van wijsheid

Door de reis door deze oeroude voorstelling van het wiel te maken ga je het leven niet langer zien als een voortdurende strijd, maar als een aspect van een groot mythisch verhaal, het verhaal van de aarde en haar bewoners waarin alle mensen een rol spelen. Je ontworstelt je aan de greep van de gewone tijd en het verband van oorzaak en gevolg. Je betreedt de magische wereld van synchroniciteit en je creëert een nieuwe droom van je bestemming en van de expressie van je dna. Op deze manier krijg je een uitzonderlijke gezondheid en leef en sterf je op een andere manier dan je ouders

Op een dieper niveau van het wiel van wijsheid ga je de uitdagingen van de vier richtingen aan en leer je de lessen. Zo krijg je toegang tot helende energieën. Elke uitdaging is een gelegenheid om een oude en akelige overtuiging die je verhindert je bestemming te bereiken af te schudden en deel te hebben aan de ontwikkeling van de verlichte mens, de homo luminus, een nieuwe menselijke soort die klaar is om in harmonie te leven met zijn medemens en met de aarde.

Het wiel van wijsheid: de vier windrichtingen

Het wiel van wijsheid bestaat in vele vormen. Zelf maak ik al tientallen jaren gebruik van een vorm die ik geleerd heb van de sjamanen van de Andes. De eerste keer dat je het wiel van wijsheid doorloopt, heel je jezelf. Naarmate dit proces zich verdiept en je een stap verdergaat dan je eigen trauma en het helen van lichamelijke verwondingen, ontdek je wat jouw plaats rondom het heilige vuur is. Je gaat de plaats innemen die al sinds onheuglijke tijden voor je beschikbaar is: jouw plaats als sjamaan.

Dit zijn de vier windrichtingen van het wiel van wijsheid van de sjamanen uit de Andes:

De uitdaging van de wijsheid van het zuiden of de slang

Je ontdoen van het lot van veroudering en dood dat is vastgelegd in je dna en in je manier van leven, zoals een slang zijn oude huid afwerpt. Als je slaagt voor deze test begin je aan een nieuwe toekomst waarin levensduur en gezondheid niet worden bepaald door het verleden. Je krijgt de mogelijkheid om een nieuw lichaam te creëren en je krijgt toegang tot heling op het diepste niveau.

De uitdaging van de wijsheid van het westen of de jaguar

Jezelf bevrijden van een emotioneel en psychisch lot dat veroorzaakt dat je je leven baseert op oerangst. Als je de wijsheid van de jaguar verwerft overwin je de angst voor je eigen sterfelijkheid, voor het verlies van je identiteit en voor het einde van alle herinneringen die ervoor zorgen dat je weet wie je bent. Je kunt verraad in de liefde, oude patronen en tragiek in relaties en pijn in romantiek te boven komen. Je wordt net als de jaguar een moedige onderzoeker. Je ontdekt mogelijkheden die verborgen voor je waren toen je nog door angst werd beheerst. Je relaties worden niet langer gekenmerkt door pijn, kwetsuren, misleiding, verlies en conflicten.

De uitdaging van de wijsheid van het noorden of de kolibrie

Jezelf bevrijden van de misvatting dat je werk de reden zal onthullen waarom je hier bent en je de wijsheid zal opleveren waarnaar je verlangt. Net zoals de kolibrie een mythische reis onderneemt, zo kun jij je bestemming omarmen en volgen, en op die manier bijdragen aan vrede en harmonie op aarde. De gave van de wijsheid van de kolibrie is de ervaring van stilstaan in volle vlucht, van wijs worden en zaken helder onderscheiden, en jezelf niet langer uitputten in onnodige inspanningen. Net zoals de oude heiligen word je een meester van de tijd en raadpleeg je de toekomst om harmonie te creëren in het dagelijks leven van nu. Je wordt een meester van onzichtbaarheid door je te oefenen in ayni, een wederkerige relatie met de natuur en je voorouders.

De uitdaging van de wijsheid van het oosten of de adelaar

Dogmatische overtuigingen en beperkende ideeën over spiritualiteit loslaten. Je moet de verleiding leren weerstaan om te vluchten in een beperkt bewustzijn en je moet niet langer het dagelijks werk vermijden dat er van je verwacht wordt. Je verwerpt op schuldgevoel gebaseerde ideeën die je hebt overgenomen van religie, wetenschap en cultuur. De wijsheid van de adelaar bevrijdt je hiervan en zorgt ervoor dat je een visionair wordt, zodat je bewust deel kunt hebben aan de ontwikkeling van de homo luminus, vrij van de achterhaalde ideeën die zijn vastgelegd in een leer die nooit in twijfel mag worden getrokken.

Dankzij de gave van de wijsheid van de adelaar kun je je fantastische natuurlijke instincten weer gaan gebruiken en je spirituele bestemming realiseren. Je kunt weer gaan samenwerken met de kosmos. Zoals de adelaar hoog genoeg vliegt om de bolling van de aarde te kunnen zien en tegelijk een muis kan waarnemen die op de grond zit, en kan neerstrijken om deel te hebben aan het dagelijks leven, zo breng jij het spirituele en het wereldse samen.

Dit is een fragment uit Het wiel van wijsheid van Alberto Villoldo

Het wiel van wijsheid

Het wiel van wijsheid

Ben je er klaar voor om de reis door het medicijnwiel te maken? In Het wiel van wijsheid van Alberto Villoldo reis je door het wiel van wijsheid. Deze reis geeft je toegang tot krachtige helende energieën, om trauma te helen en een nieuwe lotsbestemming aan te gaan.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over het helen van oude pijn:

Oude pijn: zo reinig je je chakra’s om zware emoties en gebeurtenissen los te laten
Het doel van de donkere (zware) fases in het leven: terugtrekken en herstellen
Donkere maan: heel de wonden van je ziel met de Donkere Godin
Deel dit artikel online
Alberto Villoldo
Alberto Villoldo

Alberto Villoldo is psycholoog en medisch antropoloog en deed diepgaand onderzoek naar de geneespraktijken van sjamanen in de Amazone en de Andes. Zijn kennis geeft hij onder meer door in zijn opleidingsinstituut The Four Winds in Chili.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?