Liefde & Relaties

Narcistisch misbruik: een onbesproken realiteit

Door Mjon van Oers
Narcistisch misbruik: een onbesproken realiteit

Wanneer je zelf in een situatie bevindt met narcistisch misbruik, dan is het van belang om te proberen de diepte van die ervaring te zien. Zodra je de omvang van wat er gebeurt, begrijpt, dan kun je ook zien dat je iets beters verdient en vervolgens beginnen je leven te beteren.

Hoewel je het niet achter het masker van charme en arrogantie zou zoeken, zijn narcistische mensen vaak onzekere, bange mensen. Dat is de reden dat ze jou willen controleren en beheersen in een relatie. Zolang narcisten de macht behouden, kunnen zij zich veilig voelen. Om die macht te behouden zullen ze je op alle mogelijke manieren proberen negatief te beïnvloeden. Dit kan gaan van op subtiele manieren je bewust verward, onzeker en angstig maken, tot aan bedreigingen en daadwerkelijke geweldsuitbarstingen.

Voordat je die waarheid echter gaat zien, ben je vaak al stevig in de giftige relatie verwikkeld. Het is dan moeilijk om nog los te komen, maar zeker niet onmogelijk.

De realiteit zien

Narcistisch misbruik is verraderlijk of het nu emotioneel, fysiek of mentaal is. De verwarring duurt een tijd. Naarmate je meer begrijpt, zie je ook meer van de narcistische duisternis, maar raak niet in paniek! Deze duistere kennis is het begin van je herstel. Wanneer je de realiteit ziet van het gif dat er in je leven wordt verspreid door je relatie, dan kun je ook stappen gaan nemen om te herstellen. Je kunt dan ook beginnen met loskomen van je narcistische liefdesrelatie.

Wanneer je ziet wat er echt aan de hand is, kun je jezelf verdrietig en boos en volledig leeg voelen. Je zult het namelijk moeten doen met het feit dat de hele relatie gebaseerd was op een nep-liefde. Natuurlijk kun jij diepe en liefdevolle gevoelens hebben gehad, maar uiteindelijk zul je moeten erkennen dat dit eenzijdig was. Narcisten kennen namelijk alleen voorwaardelijke liefde. Hierdoor is het geen gezonde liefdesrelatie, maar een giftige verbinding met een gecreëerde afhankelijkheid.

Als je iets te bieden hebt, zoals status, geld of onroerend goed, dan gaan ze pas weg als jij alles van jezelf gegeven hebt. Dat is het plan. Het is allemaal gepland en berekend vanaf het moment dat ze besluiten je met hun mooie masker op, de relatie in te trekken.

Het duurt een tijdje voordat het masker afvalt, maar de narcist kan het sympathieke, spirituele, of perfecte en liefdevolle masker waarmee ze hun kwaadaardigheden verbergen meestal niet volhouden. Ondertussen zijn ze in staat om je leven op elke mogelijke manier te vernietigen. Ja, zo zijn ze echt… Het punt is dat het voor veel mensen heel moeilijk is om te geloven dat iemand zo gemeen kan zijn, maar narcisten zijn er nu juist op uit om die naïviteit van gewone, goede mensen uit te buiten.

Het bespreekbaar maken

Seksueel machtsmisbruik en huiselijk geweld zijn bij de meeste mensen inmiddels wel bekend, maar het vaak onzichtbare narcistische misbruik is nog een onbesproken realiteit. Meestal zul je ook lange tijd hebben geprobeerd om het gedrag van je partner goed te praten. Niet alleen naar je omgeving, maar vooral naar jezelf toe.

Of je nu opgebruikt bent achtergelaten of dat je zelf de relatie hebt beëindigd, het bespreekbaar maken van het misbruik is een belangrijke factor om te herstellen. Praten over narcisme kan je helpen om erkenning te krijgen, je verdriet te verwerken en om meer kennis te verzamelen.

Door de propaganda van de narcist kreeg je de schuld van alle dingen die ‘fout’ gingen. Het vergelijken van je eigen ervaringen met die van andere kan daarom goud waard zijn, zodat je weet dat het niet aan jou ligt.

Je leven verbeteren

Kennis over hoe je narcistisch misbruik kunt herkennen, is belangrijk om uit de relatie te kunnen breken en te herstellen. Het is ook een voorwaarde om jezelf te beschermen tegen eventuele toekomstige emotioneel misdadige tactieken. Want je wilt dit vast nooit meer opnieuw doormaken. Kennis kan je redden!

Kennis alleen is echter niet genoeg om echt te herstellen. Nadat je de nodige kennis hebt opgedaan en jezelf hebt bevrijd, dan is het tijd om verder te gaan. Echt verder gaan betekent dat je jezelf gaat geven wat er in de relatie verloren is gegaan en dat heeft alles te maken met jezelf.

In een relatie met narcistisch misbruik wordt in feite een deel van je identiteit gewist. Je bent je ware zelf daardoor verloren. Voor je herstel is het dan ook een goed idee om aan alles te werken, wat te maken heeft met jouw ware zelf, zoals door het versterken van je zelfliefde en zelfrespect, zelfwaardering en zelfvertrouwen. Als je dat allemaal beter in balans hebt gebracht, dan is er uiteindelijk zoveel meer vreugde in het leven en in de liefde te vinden!

Narcistisch misbruik in de liefde

Narcistisch misbruik in de liefde

Wil je meer weten over jezelf herontdekken na narcistisch misbruik en hoe je dat kunt doen? Narcistisch misbuik in de liefde is het nieuwste boek van Mjon van Oers. De 50 vragen en antwoorden in dit boek gaan onder andere in op kenmerken van narcisme, de gedragingen van een narcist, de bijdrage van jouw eigen gedrag en wat je kunt doen om je eigen leven weer terug te krijgen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Kijk voor meer informatie en workshops: Narcismeinrelaties.nl

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?