Spiritualiteit

Het avontuur van je ziel: hoe jouw vorige levens je nu kunnen beïnvloeden

Door Langston Kahn
Het avontuur van je ziel: hoe jouw vorige levens je nu kunnen beïnvloeden

“De menselijke ziel is zó complex, dat het onzinnig zou zijn er eentje te creëren en die maar één leven te gebruiken. Er is hier sprake van een fantastische vorm van recycling,” vertelt Langston Kahn in zijn boek Radicale transformatie. Vorige levens kunnen ons beïnvloeden, zo kunnen onopgeloste zaken zich manifesteren als lichamelijke of emotionele symptomen. In dit artikel lees je hoe vorige levens ons kunnen beïnvloeden.

Alle gaven en wijsheid die je in een leven opdoet verlangen ernaar om één te worden met je onsterfelijke ziel en je te vergezellen in je volgende levens.

De basisideeën over vorige levens

Om zinvol over vorige levens te kunnen praten, moeten we een paar basisideeën over de mens noemen die de meeste inheemse culturen kennen:

  • Je bent in je lichaam gekomen vanuit een plek die we de bron of de eenheid zouden kunnen noemen. Als je doodgaat, keer je daarnaar terug. Met andere woorden, je bent een uniek facet van wat we God kunnen noemen, het goddelijke, Geest of het grote organisme van het leven.
  • Je bent een ziel die gekozen heeft om als mens te incarneren. Je bent niet je ego, je persoonlijkheid of je denken; die dingen veranderen tijdens je leven en ontwikkelen zich dankzij je ervaringen, en in het ideale geval staan ze ten dienste van je ziel.
  • Je enige echte verantwoordelijkheid als in menselijke vorm geïncarneerde ziel is de groei en ontwikkeling van die ziel in dit leven.

Een bijzondere recycling

Vanuit sjamanistisch oogpunt gezien is onze ziel de reden dat we naar de aarde zijn gekomen en waarom we tientallen keren terugkomen. De menselijke ziel is zo complex, dat het onzinnig zou zijn er eentje te creëren en die maar één leven te gebruiken. Er is hier sprake van een fantastische vorm van recycling. Als we zien dat zielen overgaan, komen we erachter dat ze verschillende delen hebben. In verschillende culturen bestaan allerlei opvattingen over deze delen, met een wisselende complexiteit, maar in de meeste ervan worden ten minste drie delen onderscheiden:

  • De aardse ziel, die wij krijgen als we onze eerste ademhaling doen en die naar de aarde terugkeert als we sterven.
  • De voorouderlijke ziel, die wordt gevormd aan de hand van de keuzes die we in de loop van ons leven maken.
  • De onsterfelijke ziel, die reïncarneert en verschillende levens meemaakt.

Van deze drie is de laatste de collectieve ziel, die bestaat uit alle zielen die gedurende alle levens zijn gevormd. Alle keuzes die we hebben gemaakt en alle ervaringen die we hebben opgedaan in dit leven vormen samen een totaal dat andere incarnaties ervan overnemen. We hebben recht op toegang tot alle ervaringen, gaven en wijsheid uit onze vorige levens, en we kunnen daarvan gebruikmaken voor het doel van onze ziel in dit leven. In dit leven krijgen we nieuwe gaven en doen we nieuwe ervaringen op, die we dan in volgende incarnaties kunnen benutten.

Vrije wil

Het reïncarnatieproces omvat niet uitsluitend mensenlevens. In sjamanistische culturen overal ter wereld wordt ook gesproken van reïncarneren als plant, als dier of zelf als landschappelijk object. Het feit dat wij voor dit leven een menselijke ziel hebben gekozen wijst erop dat we een vrije wil wilden hebben. We wilden keuzes kunnen maken en ons leven kunnen benutten voor de groei van onze ziel. Dat brengt met zich mee dat we ook kunnen kiezen om ons af te wenden van die ontwikkeling en keuzes kunnen maken die niet overeenstemmen met de reden waarom we hier zijn.

In het ideale geval houden we van ons leven en verzamelen we heel veel ervaringen, zodat we als we doodgaan kunnen terugkijken op dit leven en het afsluiten door ons te verzoenen met alles wat erin heeft plaatsgevonden en alle lessen begrijpen die onze ziel heeft geleerd. We zien wat we goed hebben gedaan en wat niet, en we kunnen dit leven vervolgens achterlaten en de wijsheid ervan in vrede meedragen, klaar voor onze volgende incarnatie.

Onopgeloste kwesties

Wanneer je je aan het eind van je leven niet met dingen kunt verzoenen, gaan de onopgeloste kwesties, net als de gaven uit dat leven, mee naar de onsterfelijke ziel. Omdat dat leven belast wordt door deze onopgeloste kwesties, blijven ze een onderdeel van de ervaring ervan, waardoor de gaven van dat leven geen bijdrage kunnen leveren aan een volgend leven.

Onopgeloste kwesties kunnen je kijk op het leven kleuren en je het gevoel geven dat je vastzit. Ze zetten je ertoe aan dezelfde keuzes te maken en dezelfde overtuigingen aan te hangen die hebben geleid tot de zelven van dat vorige leven, omdat die zijn doodgegaan zonder deze kwesties op te lossen. Onopgeloste zaken kunnen zich manifesteren als lichamelijke of emotionele symptomen die lijken op wat je in dat vorige leven hebt meegemaakt. Als je bewust herinneringen aan een vorig leven hebt, is de kans groot dat dit voor je huidige leven een probleem betekent en dat er sprake is van een verhaal dat niet verwerkt is en om heling vraagt.

Vorige levens beïnvloeden ons niet omdat ze sterker zijn dan wij. Wij hebben de meeste kracht als we handelen in ons huidige leven. Vorige levens beïnvloeden ons, omdat we om te doen waarvoor we hier zijn gekomen de volledige aanvulling nodig hebben van de ervaringen die we in al onze andere levens hebben opgedaan. Het is mogelijk om deze onopgeloste kwesties uit je vorige leven te helen.

Wil je hier meer over weten? Lees dan het vervolg op dit artikel: Zo kun je je vorige levens helen

Geschreven door Langston Kahn

Radicale transformatie

Radicale transformatie

In Radicale transformatie laat Langston Kahn zien hoe we emotioneel en spiritueel volwassen kunnen worden. Kahn is ervan overtuigd dat als wij onszelf bevrijden, van oude overtuigingen, verhalen, trauma’s en vastgeroeste patronen, radicale transformatie mogelijk is.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Langston Kahn
Langston Kahn

Langston Kahn is een zwarte queer sjamaan uit New York en is gespecialiseerd in emotionele bevrijding en radicale transformatie. Hij studeerde bij de sjamanistische lerares Christina Pratt en verweeft in zijn praktijk spirituele tradities uit het westen en de Afrikaanse diaspora.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?