Spiritualiteit

Eeuwenoud inzicht van de sjamanen: zo leer je van de oneindige wijsheid van het universum

Door Alberto Villoldo
Eeuwenoud inzicht van de sjamanen: zo leer je van de oneindige wijsheid van het universum

Bestsellerauteur en sjamaan Alberto Villoldo deelt grote wijsheden die eeuwenlang geheim waren. Ze zijn afkomstig van de medicijnmannen en -vrouwen van Amerika. In dit artikel staat hij stil bij het eerste life changing inzicht, De Weg van de Held. “Je stelt jezelf beschikbaar om rechtstreeks van de oneindige wijsheid van het universum te leren.”

Lijden ontstaat wanneer je een verhaal om de feiten heen wikkelt.

Vier stappen die je leven veranderen

Ik ga je vertellen over de vier uitgangspunten van de Held: niet-oordelen, niet-lijden, niet-hechten en leven in schoonheid. Neem de tijd om diep na te denken over elke stap en hoe die je leven kan veranderen.

1. Niet-oordelen

Om niet-oordelen te beoefenen moeten we onze beperkte overtuigingen overstijgen, zelfs die over goed en fout. We begrijpen onze wereld door situaties te beoordelen als ‘goed’ of ‘fout’ of als ‘goed’ of ‘slecht’. Deze regels zijn gedefinieerd door onze cultuur; we kennen ze als onze morele codes. Maar een ‘Earthkeeper’ is amoreel. Let op: ik zeg niet immoreel. Een Earthkeeper wordt simpelweg niet geregeerd door mores.

Ze gelooft dat het belangrijk is om dit soort oordelen los te laten en haar onderscheidingsvermogen te behouden. Als je niet-oordelen beoefent, weiger je automatisch mee te gaan in de mening van anderen over een situatie. Zo ontwikkel je een gevoel van ethiek dat de mores van onze tijd overstijgt.

2. Niet-lijden

De praktijk van niet-lijden betekent dat we geen verhalen schrijven over onze pijn. In plaats daarvan stellen we onszelf beschikbaar om rechtstreeks van de oneindige wijsheid van het universum te leren. We hoeven niet langer steeds weer dezelfde tegenslagen te verduren. Maar het is wel noodzakelijk dat we onze lessen leren, anders houden we uiteindelijk onze eigen ellende in stand. In het Oosten staat dit bekend als het doorbreken van de cyclus van karma. Stap in dharma, wat de Laika (de medicijnmannen- en vrouwen van Amerika) het beoefenen van ‘gelukzaligheid’ noemen.

Lijden ontstaat wanneer je een verhaal om de feiten heen wikkelt. Het is onvermijdelijk dat je op een gegeven moment een ouder, een romantische partner of een baan verliest, dus je kunt dit feit zo dramatisch maken als je zelf wilt. Waarbij je de hoofdrol speelt in een dramatisch verhaal over misbruik, mishandeling en onbegrip. Wanneer je niet-lijden beoefent, omarm je de feiten van je leven en de lessen die ze jou willen leren.

3. Niet-hechten

Om niet-hechten te beoefenen laten we de rollen los waarin we zijn opgegaan en de etiketten die we op onszelf hebben geplakt. We hebben allemaal handige labels die de wereld op ons plakt om te beschrijven hoe we in de eerste plaats worden gezien: voetbalmoeder, sociaal activist, herstellende alcoholist, vicepresident, assistent enzovoort.

Het wordt een probleem wanneer we geloven dat het label alles omvat wat we zijn en het dicteert hoe we moeten zijn. Niet-hechten vereist niet alleen dat jij je rollen en verhalen loslaat, maar ook dat je het deel van jezelf loslaat dat zich met deze drama’s identificeert.

Wanneer je ego niet meer aan deze rollen is gehecht, laat je jouw vooringenomen ideeën over wie je bent los. Je stopt met piekeren of je wel of niet bij anderen in de smaak valt. Je stopt met bevestiging nodig te hebben van mensen en boos of verdrietig te zijn als je dat niet krijgt. Je bent vrij om gewoonweg te zijn wie je wilt zijn.

4. Leven in schoonheid

Schoonheid beoefenen is lieflijkheid waarnemen, zelfs als er lelijkheid is. ’Schoonheid voor mij, schoonheid achter mij, schoonheid overal om mij heen.’ Deze woorden komen uit een Navajo-gebed van dankbaarheid, van iemand die alleen maar schoonheid in de wereld ziet.

In plaats van op zoek te gaan naar lelijkheid en armoede, heb je oog voor de schoonheid om je heen. Breng bloemen mee als je thuiskomt van je werk. Zeg iets vriendelijks tegen een collega. Steek een vriend een hart onder de riem. Als je altijd en overal openstaat voor de schoonheid om je heen, zal schoonheid je zoeken en vinden, zelfs op de meest onverwachte plekken.

Wat heb jij geleerd van de Weg van de Held?

Mind body spirit

Mind body spirit

Wil je nog meer inzichten van de Laika-sjamanen ontdekken? In Mind Body Spirit combineert Alberto Villoldo de levensprincipes van de Laika-sjamanen met moderne wetenschap en past dit toe op gezondheid.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Alberto Villoldo:

Deel dit artikel online
Alberto Villoldo
Alberto Villoldo

Alberto Villoldo is psycholoog en medisch antropoloog en deed diepgaand onderzoek naar de geneespraktijken van sjamanen in de Amazone en de Andes. Zijn kennis geeft hij onder meer door in zijn opleidingsinstituut The Four Winds in Chili.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?