Spiritualiteit

De wet van karma: hoe werkt die wet precies?

Door Saskia Willockx
De wet van karma: hoe werkt die wet precies?

Karma betekent letterlijk: actie, en de wet van karma is de wet van oorzaak en gevolg van je handelingen. Hoe werkt die wet precies? Alles wat je denkt, zegt en doet verspreidt een energetische trilling. Vroeg of laat komt daar een energetische respons op, om de balans te herstellen.

Wie bepaalt dat?

Er is niet iets of iemand die in de gaten houdt wat er gebeurt en hoe de balans hersteld dient te worden. Zielen spreken dit vrijwillig onderling met elkaar af. Vaak wordt karma uitgelegd in termen van schuld en boete. Leermeester Michael ziet dat anders, want er is volgens hem geen sprake van oordeel of straf. Het gaat om het elkaar aanreiken van ervaringen en daarin de balans herstellen indien nodig. Dit betekent dat karma niet per se negatief is: ook hele goede daden zullen in evenwicht gebracht worden.

De 7 niveaus van karma

Er zijn 7 niveaus van karma, waarbij niveau 1 onschuldig is en niet persoonlijk. Bijvoorbeeld: je snijdt iemand af in het verkeer en later doet een ander dat bij jou. De uitwisseling is niet persoonlijk, dat wil zeggen dat iemand anders de balans kan herstellen. Dat hoeft dus niet degene te zijn die je eerder afsneed.

Persoonlijk karma

Een voorbeeld van persoonlijk karma is moord. Als persoon A persoon B vermoordt dan dient dit tussen deze 2 zielen ooit vereffend te worden in een volgend leven. Overigens betekent dat niet automatisch dat A dan door B vermoord zal worden. Het kan ook zijn dat het leven van B door A gered wordt, fysiek of psychisch. Ook dat herstelt de balans.

Als het gaat om het (laten) vermoorden van miljoenen mensen zoals in het geval van Hitler, dan kan zijn ziel dit in balans brengen door bijvoorbeeld een vaccin of geneesmiddel te ontdekken dat miljoenen het leven zal redden.

Nu verwacht je misschien dat moord wel het allerergste is wat je een ander aan kunt doen. Moord is echter karma van niveau 5 en er zijn dus 2 niveaus met misdaden die nog erger zijn.

Wat is groot karma?

Waar het met groot karma over gaat is dat je iemands fundamentele recht en mogelijkheid van keuzevrijheid ernstig geweld aandoet (negatief karma) of juist enorm vergroot (positief karma).

Als iemand vermoord is heeft hij als persoon geen keuzevrijheid meer, het leven houdt op. Daar heeft hij zelf als mens geen last meer van, wel als ziel. Zijn ziel zal namelijk weer een nieuw leven moeten gaan plannen. Daar komt heel wat bij kijken o.a. aan zielsafspraken en levensplan.

Wat is erger dan moord?

Wat erger is dan dood zijn, is blijven leven op een manier waarbij je keuzevrijheid je onterecht is ontnomen: een onschuldig persoon de rest van zijn leven gevangen zetten bijvoorbeeld, of mensen tot slavernij dwingen die ze tientallen jaren moeten verdragen.

Het allerergste wat je een ander mens aan kunt doen is diens gezondheid en keuzevrijheid afnemen op mentaal en spiritueel gebied.

Dit heeft te maken met hersenspoeling zoals dat binnen sekten gebeurt, voodoo en het plaatsen van vloeken. Mensen worden dan een soort zombies die niet meer onafhankelijk kunnen denken en beslissen. Ze hebben geen contact meer met hun innerlijke wijsheid en zijn het spoor ook in spiritueel opzicht bijster. Hoewel de connectie met je Goddelijke oorsprong nooit verloren kan gaan, kan het wel zo zijn dat je er door een vloek geen contact meer mee kunt maken.

Je kunt je voorstellen dat het afschuwelijk is om zo door te moeten leven: afgesneden van een innerlijk anker, zonder kompas in het donker van de waanzin rondtastend en wanhopig toch je weg proberen te vinden. Een onmenselijke lijdensweg.

Is er ook goed nieuws?

Jazeker, er bestaat ook zoiets als filantropisch karma. Dit ontstaat als je belangeloos anderen helpt om te overleven of een beter leven te kunnen leiden met meer keuzemogelijkheden.

Mooie voorbeelden zijn Bob Geldof die het Live Aid benefietconcert organiseerde met een miljoenen-opbrengst voor de hongerende mensen in Ethiopië, en Oskar Schindler die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van meer dan 1000 Poolse joden wist te redden.

Niets is wat het lijkt

Maarrrr … let op! Je kunt aan iemands leven en ervaringen niet zien wat er karmisch aan de hand is, want je ziet alleen de top van de ijsberg. Je weet niet de ziele-geschiedenis en de onderling gemaakte zielsafspraken.

Als iemand slachtoffer is van een misdrijf kun je dus niet stellen dat hij in een vorig leven dader is geweest. Helaas komt deze kort-door-de-bocht-redenering vaak voor, zelfs in de spirituele hulpverlening. Een dergelijk oordeel is op zich al beschadigend, want ongeacht iemands voorgeschiedenis op zielsniveau verdient ieder mens hulp en compassie.

Als iemand goede daden verricht kan hij inderdaad nieuw filantropisch karma creëren, maar hij kan ook oud negatief karma hiermee in balans brengen. Het is ook mogelijk dat hij het puur uit berekening doet waardoor dan geen filantropisch karma ontstaat omdat de goede daden niet belangeloos zijn gedaan. Dit is iets wat je aan de buitenkant vaak niet kunt zien. Alleen de ziel kent de ware motieven.

Andere vormen van karma

Wat je ook niet weet is of een van de volgende factoren een rol spelen:

 1. Zelf-karma: dit betekent dat iemand in zijn leven onbewust voorvallen creëert die een weerspiegeling zijn van diepgewortelde overtuigingen die hij reeds in voorgaande levens heeft vergaard. De ervaringen in het huidige leven kunnen dan dienen als spiegel om de onbewuste overtuigingen te helen.
 1. Een ziel kan vrijwillig wereldkarma op zich nemen (vaak samen met een groep van zielen verspreid over de hele wereld) om het bewustzijn over een bepaald thema te verhogen bijvoorbeeld t.a.v. seksueel misbruik.
 1. Last but not least: vette pech. Niet alles wat er gebeurt is van te voren afgesproken of de bedoeling. Dit is misschien wel even schrikken als je een fervent aanhanger bent van het alles-heeft-een-reden-denken. Toch is het logisch dat in een wereld waarin ieder mens keuzevrijheid heeft er onverwachte dingen gebeuren die de ziel niet vooraf gekozen heeft.

Je weet dus nooit wat er precies aan de hand is. Heb geen oordeel en probeer compassievol te kijken naar en te reageren op ieders leerervaringen en levensweg, ook die van jezelf.

Onze grootste kracht

Ons leven wordt namelijk niet zozeer bepaald door wat ons overkomt, maar door hoe we daar mee omgaan. Daarin ligt onze grootste keuzevrijheid en onze grootste kracht.

Gebruik dus je recht en vermogen om te kiezen verstandig. Viktor Frankl is een goed voorbeeld. Over zijn ervaringen tijdens zijn verblijf in verschillende concentratiekampen schreef hij een prachtig boek: De zin van het bestaan. Zijn keuzes zijn zeer inspirerend.

Saskia Willockx, Meer Innerlijke Vrijheid (voorheen Be Essence)

Karma en reincarnatie

Karma en reincarnatie

Helder en overzichtelijk worden in dit boek de 'wetten' van karma en reïncarnatie beschreven. Het reïncarnatieperspectief kan ons helpen de zin te begrijpen van dingen die ons vaak zomaar lijken te overkomen. Veel dingen komen in een ander licht te staan als we er vanuit de reïncarnatiegedachte tegenaan kijken. We zien het diepere verband tussen oorzaak en gevolg, tussen onze daden en de terugwerking.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Saskia Willockx
Saskia Willockx

Ontdek hoe je jezelf kunt bevrijden van zelf-sabotage, beperkende overtuigingen en negatieve karmische invloeden. Ik help je om ziel en persoonlijkheid optimaal te laten samenwerken met behulp van Akasha Soul Reading, Healing & Clearing. Voor kinderen is er de Soul Profile reading waarmee je je kind leert kennen op zielsniveau. Dit geeft veel inzichten en informatie die je helpen met de begeleiding en opvoeding van je gevoelige kind. Ik heb 25+ jaar ervaring en ben gecertificeerd Advanced Soul Realignment Practitioner & Soul Reader.

Reacties
 1. L 9 oktober 2020 - 21:34
  Reply

  Bedankt voor deze mooie uiteenzetting. Ik vroeg me af, bij de uitspraak "Het allerergste wat je een ander mens aan kunt doen is diens gezondheid en keuzevrijheid afnemen op mentaal en spiritueel gebied. Dit heeft te maken met hersenspoeling zoals dat binnen sekten gebeurt, voodoo en het plaatsen van vloeken." Hoe u misbruik door psychopaten, en mensen met een narcistisch persoonlijkheidsstoornis ziet. Zij kunnen opzettelijk en bewust slachtoffers maken, maar hebben ook een mentale aandoening waardoor ze niet anders kunnen zijn dan hoe ze zijn.

  1. Saskia 14 oktober 2020 - 10:08
   Reply

   Bedankt voor je vraag. Hersenspoeling is iets wat heel bewust en langdurig wordt ingezet om een bepaald resultaat te bereiken, bijv. blinde volgzaamheid aan de leider van een groepering. Denk maar eens aan sekteleiders die vele volgelingen zover krijgen dat ze zelfmoord plegen. Vaak hebben dit soort sekteleiders een ernstige mentale aandoening, spirituele grootheidswaan of narcisme. Of iemand negatief karma opbouwt kunnen wij als mens niet altijd inschatten. Dit is uiteindelijk aan de ziel, die weet wat iemands voorgeschiedenis is, vanuit welke intenties wordt gehandeld en of iemand in staat was anders te kiezen of niet. In het geval van een narcistische relatie tussen volwassenen is er ook de andere partij, degene die keuzevrijheid heeeft in hoe met het narcistisch gedrag om te gaan of de relatie te beeindigen: hoe moeilijk dat ook kan zijn, het is wel degelijk een optie.

 2. Andy 19 mei 2023 - 08:18
  Reply

  Is dit karma ? Ik heb al 43 relatie in voor jaar geleden is er een breuk geweest en heb een andere vrouw leren kennen , in deze periode het ik mijn vriendin veel verdriet aangedaan ( wat nader hand beseffende) Nu heb ik een tegenslag en ik denk dat ik nu zal boeten wat ik mijn vriendin heb aangedaan

  1. Saskia Willockx 19 mei 2023 - 10:20
   Reply

   Andy, karma gaat niet over schuld en boete maar over groei van bewustzijn. Wat heb je ervan geleerd? Zou je het een volgende keer anders doen? Dat zijn vragen die je jezelf kunt stellen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?