Bewustzijn

Drie stappen om je angsten te overwinnen en te kiezen voor liefde

Door Mjon van Oers
Drie stappen om je angsten te overwinnen en te kiezen voor liefde

Eigenlijk handelen we allemaal vanuit maar twee soorten gevoel. Deze gevoelens zijn angst en liefde. Veel van hoe we handelen en ons gedragen, is daar naar terug te voeren en komt voort uit één van die twee. Angst brengt logischerwijs een ander soort gedrag met zich mee dan liefde. Leven in angst is het tegenovergestelde van leven in liefde.

Leven in angst

  • Leef je in angst, dan wordt alles om je heen kleiner. Leef je in liefde, dan bereidt liefde zich vanzelf uit
  • Uit angst worden deuren gesloten. In liefde worden deuren geopend.
  • Uit angst ontstaat twijfel en wantrouwen. In de liefde rust en vertrouwen.
  • Uit angst ontstaat eenzaamheid die met liefde verdwijnt.

Angst vernietigt de liefde en haalt het lachen, de luchtigheid, het licht en de levendigheid van het bestaan naar beneden. Zonder dat je het beseft, leven we als mens vaak in allerlei angsten. Een gevolg van deze angsten is dat je hierdoor je leven gaat leven alsof het verliezen van de goedkeuring, aanvaarding en waardering van anderen boven je eigen behoeften gaat. Een ander gevolg van de angst is dat het problemen geeft over hoe je jezelf wilt voelen en wat je wilt zijn. Angst weerhoudt je ervan bewust te ervaren wat je in je macht hebt.

Hoe kun je handelen vanuit liefde

Er zijn drie belangrijke stappen om de patronen te doorbreken die je in ongezonde angst houden. Om je angsten te overwinnen, is het ten eerste nodig om je bewust te worden van je angsten. Als tweede is het zinvol om te kiezen voor een meer liefdevolle perceptie. Daaruit volgt het nemen van de laatste stap. Dat zijn maatregelen die komen vanuit meer zelfliefde.

Stap 1

Bepaal je angsten: Vaak ontstaan de angstige patronen al als kind, sleep je deze ervaringen uit het verleden mee in het heden en projecteer je ze zelfs op de toekomst. Veel van de angsten komen voort uit een onderliggende hechtingsproblematiek. Dit kan resulteren in een gevoel van angst om alleen te zijn, om niet goed genoeg te zijn, angst voor afwijzing of om achter te worden gelaten.

Voor sommigen wordt juist een blijvende hechte relatie als te bedreigend ervaren. Zij ontwikkelen bindingsangst uit schrik voor de liefde. Ze zijn er van overtuigd dat uiteindelijk iedereen hen zal in de steek laten, waardoor ze liever zelf wegvluchten, nog voordat de partner die bewuste signalen geeft.Zowel je niet geliefd voelen als de angst om te worden verzwolgen door liefde komt bij de meeste mensen tegelijkertijd wel eens voor. Het lijkt wel een grote kosmische grap.

Bewustwording is de eerste stap naar het creëren van verandering. Het moment dat je getuige bent van de angstig percepties van je ego en de onzinverhalen die het je probeert te vertellen, kun je beginnen om je angsten te verschuiven.

Stap 2

Kies liefde: Nadat je het bewustzijn hebt verruimd rondom je angsten, is het belangrijk om te erkennen dat angst iets is wat niet ‘echt’ is. Het is iets wat je in het verleden hebt aangeleerd en het is iets wat je vandaag de dag niet meer nodig hebt. Je angstige ego houdt je af van de liefde. In plaats van je angstige ego te blijven volgen en je angst te geloven als iets wat waar is, kun je ervoor kiezen om je gedachten in liefdevolle percepties om te zetten. Je kunt je angstige illusies laten voor wat ze zijn en zo beginnen om prachtige veranderingen in je leven te ervaren.

Stap 3

Actie. Het is pas wanneer je je eigen waarde kent, dat je kunt geven en ontvangen vanuit een plaats van overvloed, waardoor je een vervullend leven kunt creëren. Besef elke keer als je de liefde verkiest boven angst dat een daad van eigenliefde is. Om de wereld te kunnen bekijken door een lens van de liefde, stel ik je voor dat je elke dag begint met de krachtige intentie om voorbij je angst te gaan en in plaats daarvan liefde te zijn. Herhaal dit voornemen wanneer er gedurende de dag angstige gedachten bij je opkomen. Kiezen voor liefde in plaats van angst is meer dan een eenmalige keuze. Het is een voortdurend proces en in de praktijk levenslange oefening. Het is een doorlopend leerproces en houdt in dat je er getuige van bent wanneer je bange percepties zich voordoen en je, in plaats, daarvan actief kiest voor de liefde.

Voorbij het narcisme

Voorbij het narcisme

In ‘Voorbij het narcisme in je relaties, familie en werk’ laat Mjon van Oers op een heldere manier zien hoe narcisme invloed kan hebben op alle facetten van het leven én wat je kunt doen om jezelf te beschermen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?