Bewustzijn

Don Miguel Ruiz: wat er allemaal gebeurt als jij durft te veranderen…

Door Don Miguel Ruiz
Don Miguel Ruiz: wat er allemaal gebeurt als jij durft te veranderen…

Zeg je regelmatig ‘Ik ben nou eenmaal wie ik ben’? Het klinkt als een excuus om niet te veranderen, zegt sjamaan en bestsellerauteur Don Miguel Ruiz. En trouwens: hoe weet jij zo zeker wie je bent? Zijn artikel prikkelt jou om uit je sluimerstand te komen en een andere weg in te slaan. “Het leven roept je op om nieuwe smaken en ervaringen te ontdekken.”

‘Ik ben wie ik ben’ betekent niet wat je denkt dat het betekent. Het gaat over het onverklaarbare mysterie van jou.

Een excuus om niet te veranderen

Er wordt gezegd dat mensen niet veranderen. En dat klopt meestal ook. Het is makkelijk om cynisch te zijn over een ander en te zeggen: ‘Hij is wie hij is, en dat zal nooit veranderen.’ Dat zeggen we ook vaak over onszelf. ‘Ik ben wie ik ben’ heb je jezelf misschien weleens horen zeggen. Maar wat betekent dat eigenlijk? Betekent het dat je nooit zal veranderen of is het een excuus om niet te hoeven veranderen?

Weten wie je bent

‘Ik ben wie ik ben’ is een simpele uitdrukking van de waarheid. Maar het probleem is dat maar weinig mensen echt weten wie ze zijn. Er zijn zo veel verschillende manieren waarop we onszelf kunnen definiëren. We kunnen zeggen dat we man of vrouw zijn, veel geluk of veel problemen hebben, Stier of Maagd zijn. We kunnen ons identificeren als inwoners van dit of dat land. We kunnen stellen dat we mensen zijn of vluchtelingen uit een buitenaards oord. We kunnen allerlei dingen zeggen, maar niets hiervan is echt waar.

We zullen nooit weten wat we zijn. We zijn net zo mysterieus als het leven zelf. We zijn net zo ongrijpbaar als energie. Net zo wonderlijk als licht. We zijn zoveel meer dan we ooit in woorden kunnen vatten… en zoveel meer dan onze kennis kan uitleggen.

Ga je de uitdaging aan?

‘Ik ben wie ik ben’ stelt dat je zeker bent van wie je bent, en dat je er net zo zeker van bent dat je nooit zult veranderen. Het suggereert zelfs dat je liever niet verandert. Het veranderen van gedrag en houding vergt wilskracht. Het vergt zelfrespect. Het vergt oefening – en dat klinkt wel erg moeilijk.

De meeste mensen vinden veranderen dan ook te veel moeite. Het is te emotioneel uitdagend. Net als een dieet. Behalve dat jij je in dit geval misschien nooit hebt beseft dat je het voedsel dat je zou moeten vermijden überhaupt eet.

Je emotionele honger kan jou ervan weerhouden een gelukkiger mens te worden. Hoe? Een stabiel dieet van woede gooit roet in het eten. Te veel drama zorgt voor instabiele relaties. En hoe vaak zwelg je in zelfmedelijden, gewoon omdat het lekker is? Laten we stellen dat het onmogelijk voor je is om een heerlijk bordje schuldgevoel af te slaan. Het is lastig om niet jaloers te zijn. En het is heerlijk om je te wentelen in iemands sympathie. Je weet dat je die dingen eigenlijk niet moet eten, maar hoe voorkom je dat verlangen ernaar?

Lees verder: Waarom we vaak ongemerkt in de slachtofferrol kruipen & hoe dit je pijn alleen maar vergroot

Voed je emotionele gezondheid (met liefde!)

Net als bij elk dieet is het goed om je horizon te verbreden. Door voor voedsel te kiezen dat je emotionele gezondheid bevordert. Dat kan voedsel zijn dat jij je hele leven hebt vermeden, zoals liefde, oprechtheid en zelfbewustzijn. Dat is gezond en duurzaam. Want op het moment dat je een smaak ontwikkelt voor bijvoorbeeld oprechtheid, dan wil je niet anders meer. Zelfbewustzijn maakt je minder ontvankelijk voor emotionele toxiciteit, inclusief die van jezelf. En onvoorwaardelijke liefde voor jezelf kan voor de rest van je leven een heerlijk toetje zijn, als je jezelf het maar toestaat.

Ontwaken en op avontuur gaan

Ze zeggen dat mensen niet veranderen, maar sommige mensen doen dat wel. Sommigen willen juist graag veranderen, uit respect voor zichzelf. Ze dagen hun basisovertuigingen uit en zien hun meest koppige angsten onder ogen. Ze verkiezen het ongemak van ontwaken boven het comfort van een sluimerstand.

‘Ik ben wie ik ben’ betekent niet wat je denkt dat het betekent. Het gaat over het onverklaarbare mysterie van jou. Achter deze woorden kun je bijna de stem van het leven horen dat je oproept nieuwe smaken en ervaringen te ontdekken. Je voelt dat het je dichter bij jouw waarheid brengt. Mijn advies is: stop direct met eten en ga op avontuur.

Zonder masker

Zonder masker

Welke rol speel jij en wie gaat er schuil achter jouw masker? Steeds meer mensen hebben het verlangen om uit dit keurslijf te stappen. Wanneer je niet langer een rol speelt, leer je je echte verhaal kennen. Don Miguel Ruiz geeft je in deze masterclass inzicht in de rollen die je speelt in verschillende situaties en voor verschillende mensen, hoe je uit deze rollen kunt stappen en je authenticiteit kunt terugwinnen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Don Miguel Ruiz:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Don Miguel Ruiz
Don Miguel Ruiz

Don Miguel Ruiz verwierf grote internationale bekendheid met bestsellers als De vier inzichten en Meesterschap in liefde. Hij is sjamaan en wijdt zijn leven aan het verspreiden van de Tolteekse wijsheid.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?